Analize gratuite pentru români! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Analize gratuite pentru români!

* de la 1 iulie, românii beneficiază de analize gratuite pentru depistarea bolii cronice de rinichi * este vorba despre cele două teste recomandate de ghidurile internaționale pentru diagnosticul acestei boli, o afecțiune care nu doare, dar care poate fi fatală *numai în primul trimestru al acestui an, la Brăila peste 6.000 de persoane figurau în evidențele medicilor cu boli cronice ale aparatului renal * depistate la timp și tratate, aceste diagnostice se pot chiar opri din evoluție

 

 

 

Analize gratuite pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi! Este vorba despre cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a bolii cronice de rinichi, respectiv rata de filtrare glomerulară estimată (RFGe) și raportul alumină-creatinină în urină (RACu), care sunt disponibile de la 1 iulie. Astfel, în noul contract cadru de acordare a serviciilor medicale este prevăzută decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice precum diabet, nutriție și boli metabolice medicină internă sau cardiologie.

Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Sănătății, peste 10% din populația României trăiește cu acest diagnostic, o boală care nu doare și cu simptome abia în stadiile avansate. Medicii spun că principalii factori de risc ai acestei afecțiuni sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Tot cifrele din evidențele medicilor mai arată că doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, când progresia bolii poate fi încetinită. Dacă progresia bolii este încetinită, riscul renal și cardiovascular se reduce semnificativ.

Vorbim, așadar, la ora actuală, de aproximativ 2 milioane de români diagnosticați cu boală cronică de rinichi. Dintre aceștia, la Brăila, în primul trimestru al acestui an figurau în evidențele medicilor 6.119 de persoane diagnosticate cu boli cronice ale aparatului renal. Asta înseamnă mai exact, 2.667 de diagnostice cu glomerulopatii, nefrite și insuficiență renală cronică, iar restul de 3.452 de cazuri prezintă calculoză urinară, conform informațiilor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică Brăila. Însă bolile renale sunt mult mai multe și se încadrează în mai multe categorii, purtând numele a cel puțin 28 de afecțiuni, dar nu toate se găsesc în statistici. Nedepistate la timp și netratate, multe dintre aceste diagnostice pot fi fatale, după cum atrag atenția specialiștii. Tot ei ne asigură că diagnosticul și intervenția precoce în boala cronică de rinichi sunt deosebit de importante pentru că pot salva viața pacienților. În acest context, medicii fac un apel, adresat în mod special, persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani și pacienților cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat, să vorbească cu medicul lor de familie sau cu cel curant pentru a le fi recomandate, gratuit, cele două analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi menționate mai sus. “ Din luna iulie este suficient ca oricine își face un set de analize medicale, în cabinetul medicului de familie, să primească aceste două teste pentru a ști dacă are un diagnostic de boală cronică de rinichi, depistarea precoce a acestei afecțiuni putând să facă diferența dintre viață și moarte. Atât de simplu și la îndemâna oricui!” a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În cărțile de specialitate, boala cronică de rinichi este descrisă ca fiind o afecțiune gravă, determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Deși este ireversibilă, boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni, dar poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic sau tratament precoce. Anul trecut, această afecțiune a fost a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 se estimează că va deveni a 5-a cauză de mortalitate.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro