Anchetă internă la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Anchetă internă la Spitalul Judeţean

Ancheta procurorilor DNA la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a pus pe jar şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Conducerea unităţii spitaliceşti a demarat o anchetă internă, după ce numele a trei angajaţi apar în dosarul DNA "Şpagă pentru pensii de boală".
Imediat după ce informaţia a răsuflat în presă, SJU s-a autosesizat, iar cei din conducere s-au întâlnit imediat în şedinţă. Urmează să fie verificate toate documentele eliberate din 2013 de cei trei medici neurologi, dr. Octavian Perianu, dr. Laura Oprea şi dr. Nicoleta Andreea Ţovârnac. De asemenea, se mai ia în calcul varianta ca, pe viitor, pacienţii să fie consultaţi de doi medici de specialitate, asta pentru a înlătura suspiciunile legate de veridicitatea diagnosticului.
"Spitalul s-a autosesizat, iar comitetul director s-a întrunit în şedinţa din 18.06.2015, având în vedere Legea 53 din Codul Muncii şi în baza prevederilor Legii 95/2006 în domeniul sănătăţii. Una din hotărârile comitetului director a fost că se va înfiinţa o comisie pentru a analiza înscrisurile privind eliberarea de referate medicale, în ultimii doi ani, în ceea ce priveşte corectitudinea acestora.
Din această comisie fac parte dr. Alina Neacşu - director medical, Olguţa Crivăţ, director de îngrijiri medicale, dr. Giovani Marian - medic şef de ambulator, dr. Cotabiţă - medic medicina muncii, şi dr. Dumitrescu - medic primar neurologie. Noi am considerat util şi necesar pentru binele instituţiei noastre să luăm această hotărâre. În urma acestei comisii pe care o vom face, vrem să analizăm înscrisurile retrospective. Scopul acestei comisii este de a discuta şi despre o posibilitate pe viitor, astfel încât aceste referate să aibă viza a cel puţin doi medici neurologi tocmai pentru a preîntâmpina aceste discuţii. Într-adevăr, medicii neurologi sunt într-un număr foarte mic, sunt asaltaţi de foarte mulţi pacienţi. Au programări în ambulator până în noiembrie. De miercuri dimineaţă tot discutăm această problemă. Sunt oamenii noştri pe care îi apreciem şi respectăm pentru ceea ce fac, pentru munca depusă, suntem alături de ei pentru tot efortul pe care îl depun", ne-a declarat dr. Alina Neacşu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

La Serviciul de Expertiză se mergea cu plicul cu bani

Reamintim că în ediţia de miercuri a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", am prezentat, pe surse, faptul că în documentele DNA referitoare la "Şpagă pentru pensii de boală" apar şi numele a trei angajaţi ai Spitalului Judeţean Brăila. Potrivit unor surse judiciare, "obţinerea pensiilor de invaliditate are la bază documente eliberate de medicii specialişti în funcţie de diagnosticul pacientului. Între medicii specialişti cunoscuţi cu disponibilitatea de a întocmi acte medicale care să confirme existenţa unor afecţiuni fictive ar fi: dr. Ţovârnac Nicoleta Andreea, dr. Oprea Laura şi dr. Perianu Octavian Petronius".
Totul vine în urma percheziţiilor efectuate, marţi, de procurorii DNA împreună cu jandarmi mascaţi la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila şi alte nouă locaţii din municipiu. Cei patru medici ai serviciului din subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, Ana Boală, Rodica Ţone, Cristinel Andreicuţ şi Victoria Anghelescu, se aflau de mult timp în vizorul procurorilor anticorupţie pentru luare de mită. În ziua percheziţiilor, dr. Ana Boală şi dr. Cristinel Andreicuţ au fost prinse în flagrant când luau şpagă de la pacienţi, iar dr. Rodica Ţone îşi luase "onorariul" cu puţin timp înainte ca mascaţii să dea buzna în cabinetul său, potrivit surselor judiciare.
Anchetatorii au găsit în casele inculpatelor o sumă impresionantă, greu de justificat, mai exact 5 milioane de lei noi, şi jumătate de kilogram de aur. De asemenea, "hârtii ce conţineau diferite calcule" au atras atenţia ochilor vigilenţi ai anchetatorilor, liste ridicate şi ele ca probe în dosarul "Şpagă pentru pensii de boală".
Din sediul instituţiei au fost ridicate mai multe acte, dar şi medicii şi asistentele suspectaţi că ar fi primit mită pentru a-i ajuta pe oameni să obţină o pensie de boală.
La o zi de la "vizita" procurorilor DNA, trei dintre medicii suspectaţi de luare de mită au fost reţinuţi, iar miercuri seara, Tribunalul Galaţi a dispus măsurile de arestare preventivă şi măsura arestului la domiciliu. Singura care a scăpat, cel puţin deocamdată, este dr. Victoria Anghelescu care îşi desfăşoară activitatea medicală în continuare la Serviciul de Expertiză Medicală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro