Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aşteaptă în această perioadă cererile pentru subvenţia acordată producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate.
De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte şi/sau de bivoliţe de lapte şi/sau de taurine din rase de carne şi/sau metişii acestora. Solicitanţii (persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale) trebuie să depună o cerere pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de la ANSVSA), la centrul judeţean APIA Brăila.
Pentru vacile de lapte, potenţialii beneficiari trebuie să facă dovada, printre altele, că sunt înregistraţi în sistemul de gestionare a cotei de lapte al Serviciului de Administrare a Cotei de lapte din cadrul APIA şi că au un efectiv de cel puţin două vaci şi maxim 15.
Pentru bivoliţe de lapte ajutorul se acordă pentru un efectiv de maxim 50 capete identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). În cazul taurinelor din rasele de carne ajutorul se acordă pentru o exploataţie de cel mult 90 de capete de animale identificate şi înregistrate în RNE.
"Documentele justificative generale care se ataşează la cerere sunt copia certificatului de înregistrare de la ONRC/a certificatului de înregistrare fiscală/carte de identitate, după caz, copia de pe dovada de înregistrare a solicitantului în Registrul Unic de Identificare al APIA, copia de pe paşaportul fiecărui animal, emis de ANSVSA, plus o copie document coordonate bancare. APIA pune la dispoziţia beneficiarilor cereri pretipărite cu efectivul de animale pentru fiecare categorie, înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor", ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, pentru un plafon maxim de 30 milioane euro.
Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.
Cererile de subvenţie pot fi depuse până cel târziu 21 septembrie.