Fermierii brăileni vor putea depune cererile de sprijin pe suprafaţă aferente anului 2014, începând cu 3 martie, iar termenul limită, fără a fi penalizaţi, este 15 mai inclusiv, a anunţat ieri Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). "Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă se va derula în perioada 3 martie - 15 mai 2014, respectiv 9 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), precum şi şase ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in şi cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei şi sfeclă de zahăr", se arată în comunicatul APIA. De asemenea, vor exista în 2014 schema de plată separată pentru zahăr, schema de sprijin pentru orez, din zonele defavorizate altele decât zona montană şi plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. APIA precizează că se vor continua pe segmentul de dezvoltare rurală angajamentele aflate în desfăşurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR (Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală) de către Comisia Europeană.
De precizat că APIA desfăşoară în această perioadă o campanie de informare privind primirea cererilor de plată pe suprafaţă, având sloganul: "Eşti fermier european. Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 - anul tranziţiei către noua Politică Agricolă Comună". Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2014, precum şi la modalitatea de accesare a acestora. "Pe durata campaniei, centrele judeţene şi locale ale agenţiei vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor şi respectiv a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plăţi pe suprafaţă în anul 2014, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate (...), tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi la pachetele financiare ce pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv de schiţare corectă, online, a parcelelor agricole", se mai precizează în materialul de presă al agenţiei.
Potrivit ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, sumele alocate pentru plăţile pe suprafaţă vor fi de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.