În şcolile brăilene continuă să apară suspiciuni că şi alţi elevi ar fi bolnavi de rubeolă, însă cu toate acestea, cifrele comunicate de autorităţile sanitare indică un număr staţionar de cazuri confirmate. Situaţia se datorează faptului că probele biologice prelevate de la bolnavii suspectaţi sunt analizate în laborator la Institutul Cantacuzino din capitală, fiind nevoie de ceva timp pentru comunicarea rezultatelor. Concret, potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, de la începutul anului au fost înregistrate 64 de suspiciuni clinic validate, după definiţia de caz, însă numai 19 dintre ele au fost confirmate de Institutul Cantacuzino ca fiind cazuri de rubeolă.
De teamă să nu contacteze boala de la colegi, zeci de elevi de liceu şi-au făcut în ultima perioadă vaccinul antirubeolic, ce are efect asupra bolii dacă se administrează în primele 72 de ore de la contactul iniţial cu virusul. Mai exact, numărul elevilor vaccinaţi se ridică în prezent la 148 de persoane, atât liceeni dar şi elevi de gimnaziu, de la Şcoala nr. 17, conform informaţiilor oferite de către dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
Rubeola este una dintre aşa-numitele "boli ale copilăriei", cunoscută popular ca şi pojărel sau pojarul german. Este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, produsă de virusul rubeolic. Se manifestă prin erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, discretă faringită şi secreţii nazale. La unele cazuri, inflamarea ganglionilor poate să rămână singura manifestare a bolii (rubeola fără erupţie), semn care poate persista de la câteva săptămâni până la câteva luni.
