• pe 13 februarie, la solicitarea beneficiarului, Primăria Municipiului Brăila a emis o nouă autorizație de construire pentru imobilul din Strada Mihai Eminescu nr. 51, fostă Arenă de Box, concesionar fiind SC DONECAM SRL • firma în cauză a solicitat și a obținut extinderea pe orizontală, modificarea parțială a regimului de înălțime, recompartimentarea și modificarea soluției structurale a Arenei de Box • potrivit arhitectului șef al Municipiului Brăila, Corina Anghelescu, se va realiza extinderea demisolului prin realizarea unei săli de sport auxiliare pentru antrenamente, schimbarea parțială a regimului de înălțime pentru realizarea unei supante cu rol de tribune pentru sala de box amenajată la parter și modificarea fațadei principale, în conformitate cu prevederile Regulamentului local de Urbansim al PUZ - Centrul Istoric al Municipiului Brăila
Începută în urmă cu mai bine de un deceniu, de răposatul om de afaceri Ilie Paraschiv, urmărită parcă de ghinion, investiția privată de pe fosta Cale Regală, actuală Stradă Mihai Eminescu - lăsată moștenire de unul dintre cei mai bogați brăileni de după 1989 - se află tot în stadiul de șantier, iar concesionarul imobilului a obținut, recent, o nouă autorizație de construire.
Odinioară mândria Brăilei, vechea Arenă de Box, locul în care se disputau cele mai importante turnee de box din toată România, a fost demolată de multă vreme, iar construcția ridicată în locul ei se chinuie să prindă contur. Când și când, se mai aud zgomote venind de dincolo de gardul mânjit cu grafitti al șantierului deschis pe cea mai veche arteră a Brăilei, iar din luna februarie a.c. concesionarul a obținut o nouă autorizație de construcție din partea municipalității. Ultima solicitare a SC DONECAM SRL, referitoare la transformarea Arenei de Box în hotel și sală de fitness, fusese respinsă din start de Primăria Municipiului Brăila.
Extindere pe înălțime la Arena de Box
„Pentru imobilul din Strada Mihai Eminescu nr. 51 (Arena de Box), concesionar SC DONECAM SRL, prin Elena Gabriela Bănică, s-a obținut autorizație de construire nr. 64 /13.02.2024, cu scopul: „Modificare de temă la autorizația de construire nr. 838/29.09.2017 în timpul execuției lucrărilor de construire, prin extindere pe orizontală, modificare parțială a regimului de înălțime, recompartimentare și modificare soluție structurală”. Prin certificatele de urbanism nr. 964/10.08.2022 și nr. 1221/02.10.2023, la regimul tehnic s-a menționat obligativitatea de a se respecta cu strictețe funcțiunile deja aprobate prin autorizațiile de construire nr. 698/14.08.2014 și nr. 838/29.09.2017, emise anterior, și care respectau condițiile din contractul de concesiune și nu spații cu destinația de hotel și sală fitness”, precizează arhitectul șef al municipiului Brăila, Corina Anghelescu.
În 2017, concesionarul Arenei de Box solicitase schimbarea destinației imobilului, din sală/arenă de box în hotel și sală de fitness, însă municipalitatea i-a respins din start solicitatea. De data aceasta, însă, SC DONECAM SRL a cerut recompartimentarea clădirii și extinderea parțială pe înălțime, iar Primăria a fost de acord, cu unele observații, desigur.
„Prin autorizația de construire nr. 64 /13.02.2024, se propune modificarea autorizației nr. 838 / 29.09.2017 astfel: extinderea demisolului prin realizarea unei săli de sport auxiliare pentru antrenamente; shimbarea parțială a regimului de înălțime (în partea de sud) a construcției prin realizarea unui planșeu intermediar, nivel care nu modifică înălțimea totală a construcției, pentru realizarea unei supante cu rol de tribune pentru Sala principală de box amenajată la nivelul parterului și modificarea fațadei principale din Strada Mihai Eminescu, în conformitate cu prevederile Regulamentului local de Urbansim al PUZ - Centrul Istoric al Municipiului Brăila, aprobat conform HCLM nr. 273/2010 și a avizului emis de Direcția Județeană de Cultură Brăila”, a mai precizat Corina Anghelescu.
Rămâne de văzut dacă și când vor fi duse la bun sfârșit modificările solicitate de concesionar, dată fiind amploarea investiției.
Reamintim că beneficiarul investiției de pe fosta Cale Regală, firma DONECAM SRL, solicitase Primăriei Brăila eliberarea unui certificat de urbanism pentru „modificare temă la autorizația de construire nr. 838/2017 în timpul execuției lucrărilor, prin extindere pe orizontală, modificare parțială a regimului de înălțime, recompartimentare, schimbare de destinație parțială și modificare soluție structurală”. Consecventă, Primăria nu a aprobat, însă, schimbarea de destinație parțială, solicitată de beneficiar, respectiv transformarea Arenei de Box în hotel și sală de fitness, precizând clar că „se vor respecta cu strictețe funcțiunile deja aprobate prin autorizațiile de construire și prin contractul de concesiune”. Mai mult, municipalitatea lua în calcul inclusiv rezilierea contractului de concesiune cu beneficiarul, după cum ne-a informat, la acea vreme, viceprimarul Alexandru Jantea.
Investiție începută de Ilie Paraschiv
După cum v-am mai informat în anii trecuți, investiția privată de pe Strada Mihai Eminescu, fosta Cale Regală a Brăilei, a fost începută cu mult timp în urmă, de omul de afaceri Ilie Paraschiv. Arena de Box reabilitată ar fi trebuit să adăpostească o sală/arenă de mari dimensiuni, unde să se poată organiza gale de box și alte activități sportive, precum și diverse spectacole. Potrivit proiectului inițial, arena ar fi trebuit să fie înconjurată de spații comerciale. Realizat pe structură metalică, în condițiile în care toate celelalte clădiri din zona veche a orașului sunt din cărămidă și cu fundație de piatră, imobilul ar fi trebuit să aibe, în final, fațada realizată în așa fel încât să se încadreze în arhitectura zonei, obligația fiind impusă de reprezentanții Ministerului Culturii, dar și ai Primăriei Brăila.
Vechea Arenă de Box a Brăilei a funcționat până prin anul 1998, după care a urmat o perioadă de declin. Abia în anul 2007, pe vremea primarului liberal Constantin Sever Cibu, autoritățile au decis să reabiliteze vechea arenă. În același an, municipalitatea a organizat o licitație în vederea concesionării Arenei de Box, o cerință expresă cuprinsă în caietul de sarcini fiind aceea ca firma care va concesiona terenul să realizeze o investiție cu același specific (arenă pentru evenimente sportive, respectiv gale de box). Patru firme s-au înscris atunci la licitație, câștigătoare fiind desemnată firma lui Ilie Paraschiv, SC ELENY SRL.
Acesta a promis că va construi pe locul fostei arene un spațiu comercial modern, care va include o arenă sportivă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate sau K1. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în anul 2010, dar proiectul s-a tot amânat din varii motive. În anul 2012, Ilie Paraschiv a decedat, iar familia omului de afaceri a decis să continue proiectele începute de acesta, inclusiv pe cel legat de fosta Arena de Box de pe Strada Mihai Eminescu. În anul 2014, municipalitatea a adăugat două acte adiționale la contract, unul dintre ele vizând demolarea a două construcții existente.
Ulterior, investiția privată de pe fosta Cale Regală a fost preluată de o firmă din București care a început construcția fundației și a stâlpilor de susținere, însă lucrările au stagnat din nou, până în toamna anului 2017. Ele au fost reluate, însă, după ce s-a ajuns la fațadă, s-a lăsat din nou liniștea peste șantierul deschis de atâta amar de ani în zona istorică a Brăilei.