Recent aprobata de catre Parlament, noua Lege de functionare a asociatiilor de proprietari, permite acestora ca pentru lucrari majore privind exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, sa poata angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alte forme de creditare. In paralel, noile prevederi obliga de altfel asociatiile de proprietari sa ia masuri pentru imbunatatirea confortului termic, reabilitarea imobilelor si modernizarea lor. Asta in contextul in care o serie de alte acte normative pun la dispozitia asociatiilor de proprietari programe prin care pot accesa fonduri pentru realizarea unor investitii in reabilitarea termica a blocului de locuinte. Unul dintre aceste programe este gestionat de Ministerul Transporturilor Constructiilor si Locuintelor care in parteneriat cu autoritatile locale vor finanta cu 67% lucrari de reabilitare in sensul refacerii anvelopei exterioare a condominiului cu scopul reducerii pierderilor de energie termica. In plus si in cadrul Programului Termoficare 2006 - 2009 sint prevazute in sarcina asociatiilor de proprietari efectuarea unor lucrari de reabilitare termica a instalatiilor interioare mergind pina la realizarea contorizarii individuale la nivel de apartament cu schimbarea sistemului de furnizare a energiei termice. O alta noutate adusa de noua lege privind asociatiile de proprietari obliga ca numirea membrilor comisiei de cenzori ai unei asociatii sa se faca numai cu respectarea unor conditii: acestia trebuie sa aiba cel putin studii medii si sa depuna garantii materiale. Acestea se varsa intr-un cont bancar, in baza unui contract de garantie, iar cuantumul lor nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei. Odata cu intrarea in vigoare a noii legi presedintele asociatiei de proprietari, membrii comitetului executiv, administratorul si cenzorii vor putea fi remunerati insa pe baza unor contracte de mandat, cu mentiunea ca salariile acestora vor fi stabilite de adunarea generala a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli. In plus va deveni obligatorie si aprobarea constituirii unui fond de reparatii anual necesar pentru imbunatatirea proprietatii comune la care membrii AP sa cotizeze.
O alta noutate adusa de noul act normativ stabileste ca asociatia de proprietari cu aprobarea majoritatii membrilor poate decide ca proprietatea comuna sa fie utilizata si de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat. Astfel se deschid oportunitati privind mansardarea blocurilor de locuinte care sa permita schimbarea destinatiei terasei in spatii de locuit.
Cu privire la noua lege, Dumitru Girbacea, presedintele Centrului de Consiliere pentru Asociatii de Proprietari din Braila a subliniat ca din pacate nu apar reglementari punctuale si detaliate cu privire la cazuri concrete de care asociatiile de proprietari se lovesc zilnic. "In mod clar, se observa ca acest act normativ nu este facut de persoane care locuiesc la bloc intrucit nu se intra in notiuni concrete. Responsabilizarea membrilor comisiei de cenzori mi se pare buna dar mi s-ar fi parut normal ca aceasta responsabilizare sa fie si pentru presedintele asociatiei de proprietari care practic reprezinta asociatia in relatia cu tertii", a punctat Girbacea.
Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost aprobata de Parlament si urmeaza sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu.