Astăzi, hramul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Astăzi, hramul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”

• Sfânta Liturghie va fi oficiată de părintele protopop Ștefan Constandache, de părintele paroh Sorin Bănuș, părintele Traian Mazăre și un sobor de preoți brăileni • după slujba de hram, vor fi împărțite peste 300 de pachete cu alimente, pregătite de truditorii parohiei • totodată, 15 familii nevoiașe din parohie vor fi ajutate cu alimente și îmbrăcăminte la marea sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena

 

Astăzi, ctitoria de piatră de pe Strada Școlilor - una dintre cele mai vechi și mai frumoase din Brăila - își onorează ocrotitorii spirituali.

Este hramul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, lăcaș de cult ridicat la mijlocul veacului al XIX-lea în inima orașului, far al credinței și stâlp al Ortodoxiei în timpul dictaturii comuniste, edificiu înconjurat astăzi de blocuri, dar iubit de toți cei care i-au trecut pragul.

Slujba de hram de la Biserica „Sfinții Împărați” va începe la ora 8.00, cu Utrenia, după care, în jurul orei 9.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie, de către un sobor de preoți brăileni, în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache. Va sluji, de asemenea, părintele paroh al bisericii, Sorin Bănuș, precum și părintele Traian Mazăre, fostul paroh, care s-a pensionat, dar este nelipsit de la slujbele bisericii de care s-a îngrijit o viață. După Sfânta Liturghie, vor fi împărțite peste 300 de pachete cu alimente în biserică. Alte 15 familii nevoiașe din parohie vor primi sprijin la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Credincioșii vor aduce, azi, daruri la altar, pentru binecuvântare, și îi vor pomeni pe cei răposați.  

Ctitorită la intersecția Străzii Școlilor cu Străzile Rahova și Plevna, Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este unul dintre cele mai frumoase și importante edificii religioase ale orașului. Istoria sfântului lăcaș începe în jurul anului 1850, odată cu înființarea unui comitet de inițiativă care să pună la punct construirea unei biserici, ca o împlinire pentru trebuințele spirituale ale credincioșilor din zonă. Din Comitetul de inițiativă făceau parte fruntașii parohiei, unii dintre ei cu ranguri boierești, oameni de vază ai Brăilei: Pitaru Mandache, Gheorghe Danovici, Radu Bălan, Ștefan Vasiliu, Gheorghe Geavide, Mihalache Marghiloman, Ilie Ioan, Hagi Cristu Ceapâru. Au urmat demersurile oficiale de înștiințare a Episcopului Filotei al Buzăului, derularea unei campanii de colecte numite „discuri” în bisericile brăilene, dar și de procurare a materialelor de construcție. Primul fond pus la dispoziția ctitorilor a fost un împrumut de 1.000 de galbeni aur în numerar, cerut de la Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail”, din Centrul Istoric, și contractat de către inițiatori, cu consultarea și ajutorul Primăriei Orașului Brăila.

În ziua de 3 mai 1857, a avut loc sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a noului sfânt lăcaș. Construcția bisericii s-a finalizat în anul 1863. Slujba de târnosire a bisericii a fost oficiată la data de 8 septembrie a aceluiași an și a fost săvârșită de către Episcopul Dionisie Romano al Buzăului.
Preoții care au slujit cu jertfelnicie la altarul acestui sfânt lăcaș, încă de la începuturile sale, au fost următorii: pr. Ștefan Secăreanu, pr. Ioan Castrinisios zis Fortunescu, pr. Radu Meca, pr. Stan Rădulescu, diac. Stan Stăncescu, pr. Ștefan Grădișteanu, pr. Grigore Balaban, pr. Stan Niculescu, pr. Petre Ciocârlan, pr. Ștefan Balaban, pr. Radu Mihălcescu, pr. Gheorghe Enăceanu, pr. Ioan Constantinescu, pr. Manole Vergu, pr. Mihail Panait, pr. Constantin Cimpoaie, pr. Haralambie Mușat, pr. Anghel Gomolea, pr. Mihail Popescu, pr. Șerban Sâmpetru, pr. Drăgan Sterian, pr. Traian Mazăre și pr. Sorin Bănuș.

Catapeteasma, icoanele împărătești ale Mântuitorului și Maicii Domnului, icoana hramului (Sfinții Constantin și Elena), precum și icoana Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu alte patru icoane cu valoare de patrimoniu alcătuiesc, prin vechimea, stilul și istoricul lor, o veritabilă colecție de artă veche bisericească.
În Biserica „Sfinții Împărați” se află, de asemenea, un alt obiect de mare valoare: Stema României, sculptată în lemn de tei aurit, realizată în a doua parte a secolului al XIX-lea, în timpul domniei Regelui Carol I al României. Biblioteca bisericii cuprinde peste 300 de cărți și 200 de reviste, fiecare tipăritură având însemnătatea ei și
conturând nevoia de cunoaștere a credincioșilor de ieri și de azi ai parohiei.
Din septembrie 2008, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” se derulează programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, care se desfășoară la nivelul tuturor parohiilor. Biserica desfăşoară, totodată, o impresionantă activitate filantropică, bazată pe iubirea de oameni la care ne îndeamnă Mântuitorul, inclusiv programul „Înmormântarea Morţilor Nimănui”. În cadrul acestui program, pe lângă serviciul religios al înmormântării propriu-zise, se săvârşesc toate pomenirile cuvenite şi toate parastasele, până la şapte ani, pentru sufletele pe nedrept uitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro