• perioada de prohibiție este de 60 de zile • aceasta durează până pe 7 iunie inclusiv
Începând de astăzi, 9 aprilie, și până pe 7 iunie inclusiv este perioada de prohibiție.
Ordinul 23/297/2025, intrat în vigoare la 1 februarie, stabilește perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului în scop comercial, recreativ și familial, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale din România. Scopul său este de a conserva și proteja resursele piscicole.
În stabilirea perioadei de prohibiție la pescuit sunt implicate trei instituții ale statului român: Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Pe scurt, ANPA este instituția responsabilă pentru realizarea referatului privind prohibiția la pescuit și acvacultură, iar printr-un ordin comun, MADR și MMAP aprobă.
În cele din urmă, actul normativ se publică anual în Monitorul Oficial al României, sub forma unui “Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii”.
Perioadele de prohibiție stabilite prin ordin sunt:
- 60 zile (9 aprilie – 7 iunie inclusiv): Prohibiție generală în habitatele piscicole naturale pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial;
- 45 zile (24 aprilie – 7 iunie inclusiv): Pentru apele care constituie frontieră de stat.
- Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale: Prohibiție de 60 zile (9 aprilie – 7 iunie inclusiv).
Ce înseamnă prohibiție în pescuit
Prohibiție înseamnă luarea unor măsuri stricte în ceea ce privește pescuitul în România, indiferent de forma în care se practică acesta. Așadar, fie că ești pescar amator, profesionist, participi la competiții sportive, fie că, pur și simplu, faci asta în timpul liber recreativ sau în regim familial, ești supus unei legislații de prohibiție.
Ca o scurtă paranteză, pescuitul științific este cel mai permisiv în perioadele stabilite de prohibiție, în orice moment dintr-un an. Această formă de pescuit are, însă, nevoie de o autorizație specială de pescuit, având ca scop evaluarea și cercetarea speciilor acvatice existente în apele românești.
Scopul prohibiției este de a proteja și de a conserva ecosistemele acvatice din apele teritoriale ale României, în contextul în care se practică în continuare braconajul piscicol, pescuitul fără permis ori au loc infracțiuni legate de pescuit, așa cum este păstrarea capturilor peste dimensiunile legale permise. Altfel spus, se dorește exploatarea durabilă a resurselor acvatice vii, printre care se află și speciile de pești.
Prohibiția este valabilă pentru apele naționale neconcesionate și habitatele naturale/ariile naturale protejate existente pe teritoriul țării noastre. Pescuitul în prohibiție se sancționează cu amenzi, anularea permisului de pescuit, respectiv întocmirea unui dosar penal pentru braconaj în situațiile considerate grave.