Avalanşă de dolari pentru un costum de astronaut. Unul deosebit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avalanşă de dolari pentru un costum de astronaut. Unul deosebit

Costumul de astronaut purtat de primul om care a păşit pe Lună va putea fi recondiţionat în toată splendoarea lui - cu prilejul aniversării a 50 de ani de la primii paşi facuţi de Neil Armstrong pe satelitul natural al Pământului - graţie succesului fenomenal al unei campanii de strângere de fonduri organizate pe internet.
La încheierea perioadei de participare financiară, contorul afişa miercuri 719.779 de dolari. Pentru proiectul „crowdfunding", lansat de Smithsonian - care gestionează Muzeul aerului şi spaţiului din Washington - acţiunea a fost o adevarată lovitură de maestru, relatează agerpres.

Costumul lui Alan Shepard

Cu aceşti bani, legendarul costum de astronaut - alb cu însemnele NASA şi ale misiunii Apollo 11 din 1969, cu steagul Americii pe mâneca stângă şi purtând praf de Lună - va putea fi expus publicului, fără riscul de a se deteriora. Institutul are suficienţi bani şi pentru a recondiţiona un alt costum istoric, cel purtat de Alan Shepard - primul american care a călătorit în spaţiu, după sovieticul Iuri Gagarin.
Un număr de 9.477 de persoane au donat bani pe site-ul de finanţare colectivă Kickstarter, în condiţiile în care institutul îşi propusese obiectivul de 500.000 de dolari când a lansat proiectul.

Generozitatea donatorilor

„Costumul lui Armstrong este foarte fragil", a explicat Lisa Young, responsabilă cu procesul de recondiţionare care ar urma să dureze trei ani. „Cauciucul a început să devină friabil, însă dublura din interior este cea mai fragilă", a explicat ea.
Costumul argintiu de astronaut purtat de Shepard s-a degradat şi el după legendarul zbor în spaţiu din 1961 şi are nevoie la rândul său fie recondiţionat. Cele două costume vor fi expuse împreună într-o expoziţie prevăzută de muzeu în 2020. Intitulată „Destinaţie Luna", expoziţia va prezenta progresele realizate în materie de articole vestimentare spaţiale. În funcţie de generozitatea lor, donatorii vor fi recompensaţi cu cadouri sau o vizită la atelierul de recondiţionare. Încurajat de acest succes, muzeul intenţionează pe viitor să recurgă la „crowdfunding" pentru a finanţa şi alte proiecte. „Smithsonian National Air and Space Museum" reuneşte cea mai mare colecţie din lume de avioane, elicoptere, rachete şi alte vehicule spaţiale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro