Avem cu ce, dar nu avem cu cine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avem cu ce, dar nu avem cu cine

Firmele de constructii se confrunta cu o grava problema generata de lipsa fortei calificate de munca. Practic, acestea reusesc cu greu sa-si pastreze oamenii cu experienta, cei mai multi alegind sa plece in tarile europene sa-si practice meseria. Motivul migrarii este evident: in Occident salariile oferite sint superioare celor din tara. Cum personal cu experienta in meserii specifice activitatii in constructii, care sa inlocuiasca golul lasat, este foarte greu de gasit, firmele autohtone nu pot face altceva decit sa spere ca, intr-un timp cit mai scurt, alte generatii de muncitori vor capata experienta si vor prelua din mers atributiile colegilor plecati sa munceasca in strainatate. Iar intre timp constructorii incearca disperat sa-si fidelizeze propriii meseriasi. Recunosc insa ca le este foarte greu sa se ridice la nivelul de salarizare din Occident, intrucit costurile aferente unei lucrari ar creste foarte mult si ar deveni necompetitivi pe o piata unde unul dintre principalele argumente este pretul mic. Cu toate acestea, domeniul constructiilor este unul dintre cele mai dinamice si a cunoscut o crestere continua in ultimii ani. Si in Braila se poate observa clar ca numarul constructiilor noi a crescut si ca tot mai multi braileni investesc in finisarea la o calitate superioara a propriilor apartamente.

Subsalarizarea muncitorilor, principalul factor care a generat exodul

Migrarea fortei de munca este un fenomen negativ care si-a facut simtite efectele, dupa cum sustin specialistii in domeniu, inca din 2002 - 2003 si a afectat mai multe domenii de activitate, inclusiv cel al constructiilor. La inceputul perioadei, angajatorii nu au dat semne de neliniste neputind la acea vreme previziona dezastrul din prezent. Au privit doar in curtea tarilor vecine care au aderat in primul val la Uniunea Europeana si s-au gindit ca piata muncii din Romania va putea face fata unui soc generat de migrarea in masa. In timp insa, efectele lipsei oamenilor calificati s-a acutizat, iar cind primele cercetari concludente cu privire la acest fenomen au tras un semnal de alarma, era deja prea tirziu. Toate firmele de constructii din Braila care au acceptat sa poarte un dialog cu reporterii nostri au recunoscut ca nu au destui muncitori. Mai mult, recent, chiar asociatia profesionala la nivel national a antreprenorilor de constructii a sustinut acelasi punct de vedere: "Vestea buna este ca investitiile sint in crestere, tinind cont de bugetul alocat pentru 2007 si de fondurile structurale de care va beneficia Romania. Vestea rea este ca, desi vor exista bani, va fi lipsa de forta de munca. Principalul motiv este subsalarizarea muncitorilor din constructii. In Romania ei primesc 200 euro, in timp ce in Italia si Spania au salarii de peste 800 euro. Fenomenul s-a acutizat in ultima perioada, cu atit mai mult cu cit in santiere aproape nu mai exista maistri".
In judetul nostru, potrivit datelor statistice, functioneaza 85 de firme de constructii. Dintre acestea, 59 sint societati comerciale mici si mijlocii, 4 sint firme mari si alte 22 de societati apar la categoria microintreprinderi.

"Lipsa fortei de munca creste cu circa 15% costul final al unei investitii imobiliare"

Desi subiectul este extrem de important, putini dintre antreprenorii de constructii locali au acceptat sa dezbata problema cu reporterii nostri, iar dintr-o alta categorie, desi ne-au oferit date esentiale, au dorit sa isi pastreze anonimatul. Oricum, estimarile lor sint asemanatoare si anume: din costul unei investitii imobiliare, insemnind teren, constructie plus utilitati, cea mai mare pondere o au manopera si materiile prime. Concret, aproximativ 65% reprezinta costurile cu salariile si materialele de constructii si inca vreo 5 procente costurile legate de avizele si autorizatiile pentru constructie. Mai exact, firmele in domeniu au estimat ca lipsa fortei de munca se reflecta in proportie de 10 pina la 15 procente in costul final al unei investitii imobiliare. "Un procent de asemenea nivel la o lucrare mare inseamna foarte mult. Ca sa nu mai spunem ca Executivul ar putea solutiona si problema cotei reduse de TVA in constructii", a subliniat Gheorghe Cioaca, managerul uneia dintre firmele mari de profil din Braila - SC "Tracon" SA. In plus, un alt generator de costuri suplimentare este folosirea de forta de munca necalificata. "Un faiantar cu experienta poate respecta reteta si sa se incadreze intr-un anumit consum pentru materiale, spre deosebire de un necalificat care are un consum mult mai mare de materiale de constructii. La o comanda mai mare, toate aceste aspecte devin extrem de importante cind vorbim despre costuri", a punctat Cioaca.

Pretul mediu pentru o constructie noua - circa 500 euro/mp

Pentru o constructie noua cu o suprafata desfasurata de circa 250 mp, cu finisaje la nivel mediu, si terenul proprietatea clientului, pretul mediu cerut de o firma de constructii din Braila ar fi de circa 500 euro/mp. Asadar, costul mediu pentru o constructie noua, la nivelul de finisaj mentionat anterior, fara a mai pune la socoteala terenul, se ridica la aproximativ 125.000 euro, din care numai materialele de constructii si manopera ar fi de peste 80.000 euro. Firmele in domeniu sustin ca, la acest nivel de cost, la predarea lucrarii catre proprietar, acesta nu ar avea altceva de facut decit sa-si mute mobila in casa noua. "Ca termen de comparatie, putem lua un apartament cu o suprafata de 80 mp, de exemplu. La un pret de 550 euro/mp, atit cit este oferta noastra, rezulta un cost de circa 44.000 euro, cu mult sub nivelul impus pe piata imobiliara de agentii. De altfel, aceste agentii au tras foarte mult in sus preturile de achizitie a apartamentelor si caselor, interesul direct fiind cuantumul comisionului retinut in urma fiecarei tranzactii", considera George Stefan, managerul SC "Repavil Cons" SRL Braila.
La rindul sau, conducerea "Tracon" a explicat ca, in cazul microintreprinderilor din domeniul constructiilor, pretul mediu pe metru patrat ar putea totusi sa scada chiar si pina la circa 300 euro, in functie de cerintele de finisaj ale clientului. "Firma noastra nu abordeaza pentru lucrarile pe care le deruleaza in domeniul constructiilor un nivel de finisaj sub mediu. (...) La nivelul de finisaj cu care lucram, oferta noastra ar putea fi si 800 euro/mp sau chiar mai mult, dar depinde de foarte multe alte variabile", a explicat managerul SC "Tracon", Gheorghe Cioaca.

Fidelizarea meseriasilor prin acordarea de salarii motivante

Chestionati in privinta solutiilor adoptate cu scopul contracararii efectelor crizei pe piata muncii, antreprenorii de constructii locali au indicat citeva solutii, iar una dintre ele este cresterea salariilor si asigurarea unor programe de calificare pentru a-i determina pe muncitorii romani sa se intoarca in tara. "Societatea noastra a facut in ultima perioada eforturi pentru fidelizarea angajatilor cu experienta, fiind acordate majorari salariale importante. De exemplu, in ultimii doi ani, nivelul salariilor a crescut cu 60%. Am reusit astfel sa pastram, de exemplu, echipe de lucru a caror componenta a ramas neschimbata de-a lungul anilor", ne-a declarat Gheorghe Cioaca. In plus, el a explicat ca o alta solutie aplicata cu succes a fost aceea de reorientare profesionala a propriilor angajati catre meserii de care compania avea nevoie. "Am indreptat astfel salariatii calificati ca lacatusi mecanici sau sudori catre meseria de fierar betonist, unde exista o lipsa acuta, ori timplarii catre meseria de dulgher, o alta meserie cautata pe piata. In plus compania a facut importante investitii in retehnologizare, in sensul achizitiei de echipamente si utilaje care sa suplineasca forta de munca pe santier. Numai in 2006, la acest capitol s-au cheltuit circa 5 milioane de euro", a mai spus managerul SC "Tracon".
Aceeasi solutie privind majorari salariale au aplicat si celelalte firme de constructii locale, dar recunosc faptul ca nu pot tine pasul cu salariile din Occident. "Va dati seama ce ar insemna un salariu de 1.000 euro, sa spunem? Luam ca exemplu o lucrare cu o echipa de 6 oameni carora numai salariile ar insemna 6.000 euro, plus cheltuielile firmei cu salarizarea, plus materiile prime. Mai departe cu ce procent de profit sa mai merg pentru firma? Si cu ce oferta sa vin pentru clientul care vrea lucrarea pentru ca nu si-ar permite multi braileni costuri mari pentru constructii", recunoaste conducerea SC "Repavil Cons" SRL.
Date statistice in domeniu indica pentru Braila o dublare in ultimul an a volumului de lucrari in domeniu, iar antreprenorii locali au confirmat. Ei explica insa ca desi au comenzi si lucrari mai multe, le selecteaza atent pentru a nu avea probleme cu normarea muncii raportata la numarul de salariati disponibili.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro