Ce se intampla cu noi pe masura ce trece timpul? Am spune ca imbatranim si ca „masinaria” incepe sa oboseasca. Lucrurile insa nu stau exact asa si, chiar daca este adevarat ca rata metabolica are un declin treptat dupa 30 de ani, asta nu inseamna ca necesitatile nutritionale, mai ales cand vine vorba despre nutrientii necalorigeni, se diminueaza.
Exista o serie de intrebari la care se gandesc multe persoane, mai ales cele de sex feminin, referitoare la oscilarea greutatii: daca si cum ar trebui (sau nu) sa varieze greutatea pe masura ce inaintam in varsta? E normal sa ne ingrasam? Este cazul sa ne alarmam ca „facem burta”? Cum putem face fata modificarilor de masa corporala aduse de inaintarea in varsta, astfel incat sa ne pastram sanatatea intacta? Un aspect dovedit de foarte mult timp de medici si antropologi este acela ca greutatea corporala sufera variatii in cursul vietii. In cazul femeilor, o cauza importanta este perioada de sarcina si alaptare.
Dupa perioada sarcinii, este mult mai greu sa slabim
Multe femei au o greutate mai mare dupa sarcina si, chiar daca se depun eforturi pentru a slabi, greutatea nu va mai scadea niciodata la nivelul ante-partum. Daca femeia are mai multe sarcini care se succed la intervale mici de timp, kilogramele restante dupa fiecare sarcina se pot cumula si genera un semnificativ surplus ponderal. Perioada de alaptare este si ea un moment in care se poate „scapa” de greutatea excesiva restanta. De mentionat ca femeia isi face un „depozit” semnificativ, de aproximativ 4 kg de tesut adipos, in timpul sarcinii, tocmai pentru a-si acoperi necesitatile energetice extrem de mari din cursul alaptarii. Daca, din motive obiective sau subiective, nu se alapteaza sau se alapteaza doar un timp scurt, sansele de normalizare a greutatii scad.
Peste 50 de ani, greutatea poate stagna sau scadea incet
Oricum, indiferent de populatie sau etnie, greutatea are tendinta de a creste in paralel cu varsta. Apoi, la un moment dat, ea stagneaza. Acest lucru se intampla, de regula, dupa 55-59 de ani, atat la barbati, cat si la femei. Dupa aceasta etapa de stagnare, greutatea poate ramane constanta sau poate scadea incet, dar sigur. Nutritionistii ne spun chiar ca, dupa 70 de ani, nu mai trebuie sa ne propunem sa slabim semnificativ, pentru ca avem nevoie de tesuturile noastre, chiar daca este vorba de un oarecare exces adipos.
Studiile arata ca, dupa 65 de ani, pacientul cu infarct sau insuficienta cardiaca se reface mai rapid daca este supraponderal decat daca este normoponderal la limita inferioara a limitei sau subponderal.
De ce luam in greutate odata cu trecerea anilor?
Raspunsul este foarte simplu si evident: metabolismul bazal scade treptat, dar sigur, pe masura ce anii trec. Oamenii devin mai sedentari cu timpul, indiferent de locul de munca. De exemplu, un instalator sau un strungar de 50 de ani a ajuns, probabil, la un anume grad de calificare, astfel incat nu mai este nevoit sa depuna efortul profesional de la 20 de ani. Mai mult, in timpul liber, avem tendinta de a face din ce in ce mai putina miscare, inclusiv in ceea ce priveste activitatea casnica.
In jur de 50-55 de ani, copiii au crescut, sunt independenti sau poate au si parasit domiciliul parental, deci nici macar in directia ingrijirii in aceasta privinta nu mai cheltuim foarte multa energie. Mai rar vedem domni de cincizeci si ceva de ani care sa joace o miuta pe maidan, desi le-ar face bine.
Menopauza si greutatea
Pentru femei, apare din nou un moment sensibil cand greutatea corporala poate fluctua: menopauza. In perimenopauza si imediat dupa instalarea acesteia, cele mai multe doamne constata ca iau in greutate. De regula, nu e vorba despre un spor alarmant, dar aceste kilograme se asaza foarte nepotrivit, pe burta sau solduri, afectand vizibil aspectul fizic. Doamnele trebuie sa isi adapteze alimentatia si sa nu se alarmeze, deoarece nimeni nu devine obez doar din cauza modificarilor hormonale din menopauza.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.