Subprefectul a explicat si care ar fi varianta optimista de lucru: "Varianta optimista, ce a fost notificata de altfel de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara la Bruxelles, ar fi sa se considere ca acesti porci sint semisalbatici si sa se aplice procedura specifica, adica o vinatoare de control, se extrage un anumit numar de animale, la care se face analiza, iar daca nu se gaseste un alt caz de pesta, se repeta aceasta operatiune la 3, 6 luni, dupa cum se stabileste. Sper ca Bruxelles-ul sa accepte aceasta varianta, mergind pe ideea ca porcii pot fi incadrati la salbatici, pentru ca 80% dintre ei chiar sint salbatici".
"Ia timp sa omori si sa arzi 2.500 de porci"
Autoritatile au luat masuri pentru instalarea punctelor de paza cu politisti si jandarmi la trecerile peste fluviu, pentru a preintimpina posibilele incercari ale unor sateni de a-si aduce animalele acasa, pentru a le scapa de la moarte sigura. Interdictia de trecere cu animalele peste fluviu, de orice parte, priveste nu numai porcii, ci orice animal, dat fiind ca acestea pot aduce virusul pe copite.
"Porcii din Balta Mica sint ai oamenilor din satele riverane, si din Insula Mare, si in partea cealalta, Bertesti, Stancuta, Polizesti, Stanca, pina la Gropeni. Ei primavara le dau drumul la acesti porci in Insula Mica si se mai duc dupa ei toamna, daca reusesc sa-i impuste, ca sa-i taie, sau ce metoda folosesc la prinderea lor. Pentru despagubiri nu va putem da acum sume concrete, exista o comisie care va face toate evaluarile si calculele. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca speram sa se accepte varianta vinatorii controlate, pentru ca acolo, intre acesti porci semisalbatici, cum le spunem noi, sint si porci mistreti", ne-a declarat Gicu Dragan, directorul DSV Braila. "Pina la Craciun ne ducem cu actiunile, pentru ca la gaini, cu gripa aviara, era mai usor, le prindeam si le omoram. Acum, va dati seama, sint si animale de 200 de kg, trebuie sa le tranchilizam si dupa aceea, ca sa le incineram... va dati seama ca nici nu le putem cara. De aceea s-a si venit cu ideea “domnule, ne trebuie halterofili, ca sa caram porcii astia” si am zis sa cautam utilaje grele. Acolo trebuie sa facem un tarc cit mai aproape de groapa in care le vom incinera, ca nu putem cara porcii km intregi. Ne va lua timp, aici este partea grea, nu de stapinire a bolii, de impact al ei, pentru ca pesta porcina nu se transmite la om. Partea de stingere a focarului este foarte grea, pentru ca ia timp sa omori si sa arzi 2.500 de porci".
Dragan a precizat ca nu se vor instala filtre sanitare, ci numai paza militarizata. Politia va avea in grija localitatile Marasu, Gropeni, Bertesti, Stancuta, iar jandarmii - Bandoiu, Tacau, Strimba si Gura Calmatui.
Satenii din localitatile de pe malul Dunarii sint speriati de perspectiva aparitiei unor noi focare de pesta porcina si de a-si pierde animalele
"Pai cum sa ne omoare porcii, bre? Nu se poate, mama, cum?! Pai daca ne taie porcul, sa ne ia si pe noi sa ne omoare, ca asta e tot ce avem. Nu, nu, ne punem contra! Pai atunci sa vina sa ne ia si pe noi, sa ne omoare si pe noi! Nu ne intereseaza nici un fel de despagubire!", ne-a spus un satean.
Aseara urmau sa ajunga la Braila vaccinurile antipesta, iar de astazi va incepe vaccinarea la Marasu, cei circa 10.000 de porci in zona urmind a fi vaccinati in circa 3 zile.