"Unii politicieni s-au enervat dupa declaratiile mele din SUA pe aceasta tema, dar voi merge pina la a organiza un referendum, sa vedem daca poporul vrea una sau doua Camere si sa vedem daca mai indrazim sa comentam dupa votul electoratului. Eu am convingerea ca electoratul din Romania ar dori o singura Camera din foarte multe motive", a subliniat Basescu.
El a precizat ca va incepe consultarile cu partidele inca de la sfirsitul saptaminii viitoare. "
"Voi incerca sa duc lucrurile catre un referendum, in acord cu partidelecem", a mentionat seful statului.
El a explicat ca, in vizita din SUA, a vorbit despre acest subiect cind a raspuns intrebarii unui roman din diaspora care l-a intrebat daca se poate modifica legea fundamentala pentru ca aceasta categorie de cetateni sa poata fi reprezentata in Parlament.
"Eu i-am raspuns ca un motiv de modificare a Constitutiei poate fi posibilitatea realizarii unui Parlament unicameral. Daca aceasta explicatie data romanilor din diaspora a facut valuri la Bucuresti, mi se pare deplasat", a completat Basescu.
El a spus ca, personal, chiar crede in nevoia reformarii Parlamentului roman, pentru cresterea eficientei acestuia.
Basescu sustine ca momentul reformarii Parlamentului poate fi reprezentat de alegerile din 2008.
"Toate partidele vorbesc de reformarea clasei politice, dar tocmai Parlamentul ramine nereformat. Asa cum l-am conceput acum 15 ani, cind eram singuri pe lume si incercam sa gasim drumul democratiei, asa este si acum, la capatul tranzitiei, cind ne pregatim sa intram in UE. Aici incep problemele: odata intrati in UE va trebui sa tinem cont de Parlamentul European. Romania va avea un Parlament European care ia decizii, dupa care mai trece deciziile prin doua Camere, la ea acasa", a explicat Basescu, adaugind ca procesul de legiferare devine astfel extrem de complicat, in conditiile in care Romania are nevoie de un proces legislativ rapid.
Seful statului sustine ca acesta este un prim motiv pentru un Parlament unicameral, respectiv faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, pentru Romania se mai creeaza un Parlament, cel al UE. "Ar fi o calvacada de abordari parlamentare pentru orice decizie, ceea ce mi se pare putin cam mult din punct de vedere al eficientei", a spus Basescu.
El a afirmat ca al doilea motiv pentru instituirea unui Parlament unicameral este legat de realitatea guvernelor din Romania, de dupa revolutie.
"Din '92 pina acum, comportamerntul Parlamentului a trebuit sa fie unul de anexa a Guvernului, fara voia lui. Greutatea cu care Parlamentul a legiferat a creat posibilitatea guvernelor de pina acum sa emita un numar impresionant de ordonante de urgenta, ceea ce a slabit credibilitatea Parlamentului, de garant al democratiei si a facut ca guvernele sa lucreze mult prea mult fara Parlament", a mai spus Basescu.
In opinia presedintelui, un al treilea motiv pentru existenta unui Parlament unicameral consta in necesitatea de a cheltui mai putin decit se cheltuieste acum pentru un Parlament bicameral.