Beţivii vor plăti costurile spitalizării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Beţivii vor plăti costurile spitalizării

Cei care beau peste măsură şi ajung în grija medicilor vor fi puşi să-şi plătească tratamentul. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost aprobat recent de Senat. Pacienţii băuţi vor suporta 30 la sută din costurile asistenţei medicale. În cazul în care asiguratul nu achită suma ce îi revine, atunci va face 50 de ore de muncă în folosul comunităţii. Propunerea urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest caz.
Zilnic, beţivii sunt trataţi gratuit atât de echipajele Ambulanţei cât şi de medicii de la compartimentele de urgenţe ale spitalelor. Cei mai mulţi nu plătesc nici un leu la asigurările sociale de sănătate, deşi beneficiază de investigaţii amănunţite - acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulţi dintre cei care plătesc lunar nu mai apucă să beneficieze de servicii medicale de calitate. La Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Brăila zilnic ajung circa 7-8 beţivi, iar în weekend-uri, numărul acestora este apoape dublu. "Se poate aprecia că, în medie, circa 10 pacienţi ajung în serviciul de urgenţă în fiecare zi, în urma excesului de alcool", a precizat dr. Marian Baciu, purtător de cuvânt al UPU Brăila. La un calcul simplu rezultă că, de la începutul anului, medicii au tratat cel puţin 1.000 de beţivi! Cei mai mulţi consumatori de alcool sunt oameni fără nici un venit stabil, adică neasiguraţi la sistemul de sănătate, iar sumele cheltuite de unităţile sanitare pe internările de acest gen pot fi foarte mari. "La urgenţe, pacienţilor băuţi li se fac analize, electrocardiograme, radiografii, ecografii şi chiar CT, iar toate astea costă destul de mult", a spus dr. Marian Baciu. Se estimează că pentru un caz de "beţie acută" se consumă cel puţin trei pungi de ser, vitamine şi foarte multe calmante, iar îngrijirile de bază costă cel puţin 100 lei. În cele mai multe cazuri, beţia este asociată cu alte complicaţii, cum ar fi ulcerul, aşa încât la tratamentul de bază se adaugă, în funcţie de celelalte afecţiuni de care suferă un astfel de pacient, încă un set de medicamente sau de investigaţii. În cazul traumatismelor craniene, se apelează la computerul tomograf, intervenţie care costă circa 150 de lei. Se poate ajunge astfel la costuri de până la 400 lei per pacient, în funcţie de investigaţiile făcute.
Medicii cred că banii cheltuiţi pentru tratatrea pacienţilor băuţi ar putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de materiale sanitare şi medicamente, sau pentru vindecarea unor pacienţi cu adevărat bolnavi. Rămâne de văzut dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaţilor şi, mai ales, dacă prevederile sale vor fi eficiente. "Unii dintre pacienţii care ajung băuţi la spital sunt ai nimănui, nu au casă ori familii, iar a doua zi după ce-i tratăm, pleacă din spital şi dispar, nu se mai ştie numic de ei. Iar pe aceşti oameni nici nu cred că-i vom vedea la muncă în folosul comunităţii", a declarat dr. Marian Baciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro