Bibliotecarul povestitor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bibliotecarul povestitor

Puţini brăileni ştiu că unul dintre bibliotecarii cu care se întâlnesc probabil atunci când trec pragul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", Cătălin Lungu, este scriitor de cărţi pentru copii. El a debutat în 2014, după ce o editură bucureşteană, "Roxel Cart", i-a descoperit poeziile din cărticica "Un canguraş prin oraş". "Mărturisesc că pentru mine, perioada copilăriei a simbolizat de-a lungul vieţii un refugiu, un sipet cu amintiri dragi. Din când în când îl scot de sub pat, îl şterg de praf şi, deschizându-l cu emoţie, descopăr, iar şi iar, puterea de a zâmbi şi de a visa. Din păcate, în contrast cu acele vremuri, viaţa cotidiană a ajuns la o limită sufocantă a deşertăciunii şi a pervertirii frumosului. De aceea, am simţit că e momentul să înmulţesc, pe cât îmi stă în putere, talantul, opunând sluţeniei câteva poveşti cu personaje delicate. Pe lângă efectul reconfortant pe care scrierea acestor cărţi îl au asupra mea, satisfacţia pe care o am atunci când văd bucuria în ochii unui copil care tocmai s-a împrietenit cu un personaj din cărţile mele este copleşitoare. Aceşti ochi minunaţi exprimă ceva ce nu mai găseşti la tot pasul: sinceritate şi inocenţă", a mărturisit Cătălin Lungu.
După succesul înregistrat cu prima carte, au urmat alte trei. Povestirea "Când din rădăcini cresc aripi", şi două cărţi în versuri, "Zoo Alfabet în rime" şi "Norişor", care descriu aventurile unor personaje în călătoriile lor iniţiatice prin care descoperă lumea. "Un minim de poezie prezentă în viaţa fiecăruia dintre noi diluează starea de disconfort în care ne găsim. Am ajuns să ne fie greu să ridicăm privirile, aproape că am să uitat cum arată cerul", crede Cătălin Lungu. Aşa au apărut cărţile pentru copii scrise în versuri, ca antidot împotriva urâţeniei lumii.

Sunt puţini copiii care citesc o carte pentru sufletul lor

Faptul că este angajat al Bibliotecii a avut un rol important în descoperirea pasiunii de a scrie cărţi pentru copii. Cătălin Lungu crede că oricât de insensibil ai fi, nu ai cum să nu te contaminezi de frumuseţea şi puterea cuvântului scris atunci când stai în apropierea lui zilnic. "În ultima vreme, cărţile pentru copii arată din ce în ce mai bine din punct de vedere grafic, însă editurile aleg să promoveze doar lucrările clasice, scrierile autorilor contemporani fiind încă destul de ignorate. Copiii care încă mai citesc au în general o lectură dirijată. Puţini sunt cei care se pot rupe din tiparul constrângerilor şi aleg să citească o carte pentru sufletul lor. Cred că aici părinţii şi şcoala au un rol determinant. Ar trebui să îi încurajeze pe copii să aleagă lectura, în detrimentul acelor puzderii de forme moderne specializate în pierderea vremii. Nimeni nu le mai spune copiilor că timpul pierdut nu se mai întoarce!", punctează îngrijorat Cătălin Lungu. El este convins că dacă ar exista o delicateţe a cuvântului, totul ar evolua în favoarea copiilor. Este deranjat de faptul că se vorbeşte foarte mult în deşert, vulgar, deformat, prescurtat, fenomen care ajunge să golească de sens cuvintele. "În această situaţie, ce putere să mai aibă aceste cuvinte asupra noastră? Ca să citeşti o carte bună şi, cine ştie, poate chiar să scrii la rândul tău, trebuie să fii un pic serios şi sincer, măcar cu tine însuţi. Cred că asta trebuie să îi învăţăm pe fiii noştri: să aleagă valoarea şi să renunţe la şmecheria care, iată, aproape că ne-a pervertit", apreciază scriitorul brăilean.
În 2015, deja a scos un alt volum, tot de poezii pentru copii, "Pescăruşul Tomis", care a beneficiat şi el de grafica atrăgătoare realizată de Mihai Ichim, un coleg de-al scriitorului.
Cătălin Lungu crează lumi frumoase, personaje exemplar de umane şi echilibrate, care să-i călăuzească pe copii în drumul lor. Munca sa va continua, în următoarea perioadă el dorind să publice încă o carte, tot în versuri, "Muguri de brad", despre frumuseţea naturii şi prietenia adevărată, reală, nu cea virtuală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro