Propunerea de arestare preventiva a fost inaintata de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila dupa ce acuzarea a audiat si alti martori, imediat dupa anularea primului mandat de arestare, acestia sustinind ca Ciurea ar fi participat la evenimentele din 4 octombrie. De asemenea, acuzarea a apreciat ca declaratiile primilor martori nu pot fi considerate nesincere, dupa ce politistul din Ploiesti care a intocmit procesele-verbale in baza carora au fost anulate patru mandate de arestare, printre care si cel al lui Angelin Ciurea, este acum cercetat pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si luare de mita. In aceste conditii, instanta a dispus arestarea preventiva a lui Angelin Ciurea pentru primele 29 de zile. Acesta a fost incarcerat in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, iar politistii braileni continua cercetarile pentru depistarea si retinerea altor trei invinuiti.
O instanta emite mandate de arestare si alta le anuleaza
Prima instanta de judecata si-a fundamentat hotarirea de admitere a propunerii de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila in data de 10 octombrie, pe baza declaratiilor a sapte martori, fiecare dintre acestia declarind ca i-au vazut pe Ionut Ranete, Angelin Viorel Ciurea, Gabriel Chioreanu si Sorin Lazar participind la scandalul din cartierul Radu-Negru. In urma recursului formulat impotriva acestei masuri, in data de 13 octombrie Tribunalul Braila a decis anularea celor patru mandate, pe baza unor procese-verbale de contraventie intocmite in Ploiesti, unul dintre ele pe numele lui Gabriel Chioreanu, din care rezulta ca acesta nu s-ar fi aflat in Braila la momentul atacului. Astfel, instanta a apreciat ca depozitiile martorilor nu reflecta realitatea, de acest fapt profitind si ceilalti trei inculpati, stabilindu-se ca acestia sa fie cercetati in stare de libertate.
"Fata de motivele care au stat la baza revocarii si anularii mandatelor de arestare preventiva ale inculpatilor si respectiv a lui Ciurea Angelin, am aratat ca nu putem cataloga declaratiile martorilor functie de apartenenta sau neapartenenta la vreuna dintre gruparile implicate in cauza, de altfel in textul de lege care vizeaza declaratiile martorilor nu exista nici o exceptie, derogare care sa ne permita sa facem asemenea aprecieri. Pentru a face asemenea aprecieri trebuie sa existe niste indicii temeinice care sa poata forma convingerea ca declaratiile martorilor sint nesincere, ori din incheierea de sedinta a Tribunalului Braila nu rezulta ca ar fi existat asemenea indicii temeinice, ci doar o simpla supozitie bazata pe faptul ca martorii ar face parte din gruparea adversa", a declarat Fanel Mihalcea, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.
Doua mandate de arestare pe numele unei singure persoane
Pina in momentul de fata, instantele de judecata au emis 13 mandate de arestare, din care doua pe numele lui Angelin Ciurea. Cinci dintre ele au fost emise in lipsa, 4 dintre acestea fiind anulate in baza celor doua procese-verbale de contraventie intocmite de agentul din Ploiesti, printre acestea aflindu-se si primul mandat al suspectului mai sus precizat. La ora actuala, 8 dintre arestati isi executa cele 30 de zile de privatiune de libertate dictate de judecatori, unul singur, Radu Bogateanu, zis "Romica", liderul grupului "Catali", fiind dat in urmarire generala pentru ca se sustrage acestei masuri.
Reamintim ca, in seara zilei de 4 octombrie, in jurul orei 22.00, mai multi indivizi au atacat cu pietre blocul T, de pe strada Sebesului, la parterul caruia locuieste familia fratilor Costica si Ghita Buricea. Ferestrele mai multor apartamente au fost sparte, iar doua masini parcate in fata blocului, apartinind unor prieteni ai fratilor Buricea, au fost distruse.