• cea mai eficientă măsură de protecție pentru victimele violenței domestice, în aplicarea ordinului de protecţie, este sistemul informatic de monitorizare electronică, prin brățările electronice purtate de persoanele agresive care transmit date de localizare ale agresorului
Fără violență în familie! Agresorii pot fi supravegheați cu ajutorul brățărilor de monitorizare electronică. În data de 2 iulie, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila - Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila - Compartimentul Preveniea și Combaterea Faptelor Antisociale, au desfășurat activități preventive, cu scopul de a informa și a conștientiza cetățenii brăileni cu privire la consecințele violenței în familie. Au fost promovate instrumentele legale și tehnologice existente pentru protejarea victimelor.
Potrivit polițiștilor, activitatea a vizat transmiterea de informații preventive atât către potențialele victime, pentru a le încuraja să solicite ajutor și protecție, cât și către potențialii agresori, în scopul descurajării comportamenelor abuzive și a promovării unui comportament responsabil și nonviolent.” În cadrul discuțiilor purtate cu cetățenii, polițiștii au promovat cea mai eficientă măsură de protecție pentru victimele violenței domestice în aplicarea ordinului de protecţie provizoriu şi a ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată – ”Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME) - brățările electronice”. Acesta este un mecanism prin care agresorii sunt echipați cu un dispozitiv (brățară sau alt tip de emițător), hardware şi, după caz, software apt să transmită în dispeceratele SIME, a datelor de localizare ale agresorului și să limiteaze acestuia accesul în zona de protecție stabilită prin ordin judecătoresc. În cazul încălcării acestei restricții, sistemul transmite imediat o alertă către autorități, care pot interveni prompt pentru a preveni un posibil act de violență”, au explicat polițiștii din cadrul IPJ Brăila.
În situația în care se constată îndeplinirea condițiilor legale pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, polițistul inițiază demersurile pentu emiterea ordinului de protecție provizoriu, și, după caz verificarea îndeplinirii condițiilor pentru dispunerea măsurii de purtare a unui dispozitiv electronic de supraveghere.
Polițiștii spun că este important pentru o victimă a violenței domestice să își exprime acordul pentru obligarea agresorului de a purta permanent aceste brățări electronice de supraveghere. Asta pentru că se oferă un nivel sporit de protecție, reducând riscul de recidivă a agresorului; permite intervenția rapidă a autorităților, limitând astfel escaladarea actelor de violență; reprezintă un semnal clar pentru agresori că legea îi supraveghează strict și că nu vor putea continua comportamentul abuziv fără consecințe.