BRĂILA CULTURALĂ – FILANTROPII BRĂILEI | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

BRĂILA CULTURALĂ – FILANTROPII BRĂILEI

• Proiect  finanțat de Consiliul Județean Brăila, în cadrul Programului de Finanțare Nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean pentru anul 2024

 

Proiectul BRĂILA CULTURALĂ a apărut din dorința de a promova cultura locală și, concomitent cu acțiunea de conștientizare a tinerilor cu privire la oportunitățile generate de  potențialul cultural și turistic al Brăilei.

Cultura are un rol crucial în viața tinerilor, contribuind la dezvoltarea lor personală, intelectuală și socială. Prin participarea la activități culturale, tinerii își formează identitatea, își extind orizonturile și își dezvoltă abilități esențiale, precum creativitatea și gândirea critică. În același timp, favorizează incluziunea și dialogul intercultural, aspecte fundamentale într-o societate din ce în ce mai diversă. Investiția în accesul tinerilor la resurse culturale și încurajarea acestora să fie parte activă din lumea culturală, este o investiție în viitorul unei societăți deschise, tolerante și creatoare.

În acest context, acțiunea de filantropie a jucat întotdeauna un rol vital în dezvoltarea și întreținerea culturii unei comunități. Filantropii sunt acei indivizi sau organizații generoase care investesc resurse financiare, timp și energie în sprijinirea și promovarea artelor, educației, patrimoniului cultural și a altor aspecte ale vieții culturale locale. Rolul lor depășește cu mult actele de caritate și se extinde în sfera influenței pozitive asupra identității și coeziunii sociale a comunității.

Prin donații și sponsorizări, filantropii pot contribui la menținerea și dezvoltarea instituțiilor culturale, sprijinindu-le să ofere programe și evenimente  accesibile pentru toți membrii comunității.

În plus, astfel de oameni sunt cei care ar putea sprijini educația artistică și culturală prin finanțarea programelor școlare și a burselor pentru studenții talentați. Prin investițiile lor în acest domeniu, tinerii din comunitate ar avea acces la o educație de calitate în domeniul artelor și culturii, devenind pregătiți pentru o carieră sau pentru o implicare activă în viața culturală a comunității.

Asa cum în perioada interbelică, și chiar înainte de primul război mondial, filantropii au jucat un rol esențial în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Brăilei, și potențialii filantropi ai zilelor noastre ar putea să se implice în restaurarea clădirilor istorice, conservarea obiectelor de patrimoniu și organizarea de evenimente culturale tradiționale, contribuind la păstrarea și transmiterea moștenirii culturale și istorice a comunității către generațiile viitoare. Nu este  de ignorat faptul că legislația actuală încurajează sponsorizarile organizațiilor nonprofit de către agenții economici, în limita a 20% din impozitul pe profit.

În concluzie, rolul filantropilor în cultura unei comunități a fost și este esențial și multidimensional. Prin generozitatea lor și angajamentul față de dezvoltarea culturală, ei pot contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitate și la întărirea legăturilor sociale și identității culturale. În Brăila, filantropii au devenit, încă din perioada interbelică, un motor vital al progresului cultural și al coeziunii sociale, de aceea, tinerii trebuie să cunoască contribuția și importanța lor dezvoltarea culturii locale.

 

Un nou număr al revistei

Un alt obiectiv important al proiectului a fost realizarea revistei BRĂILA CULTURALĂ – Filantropii Brăilei care, pe lângă conținutul inedit obținut în urma unei documentări minuțioase, a fost folosită ca instrument în diseminarea proiectului. Astfel, revista conține articole despre oameni remarcabili iubitori de cultură, educație și, mai ales, patrioți locali:

- Dumitru Ionescu, fost primar al Brăilei, a lăsat urbei Teatrul „Maria Filotti”.

- Soții Ana și Nedelcu Chercea au construit o biserică, o școală de fete și băieți și un monument de marmură și bronz închinat eroilor căzuți în primul război mondial.

- Anastase Simu este primul filantrop care inființează un muzeu de artă.

- Petre Naum Petru a donat suma de bani necesară construirii ceasului din Piața Traian, ceas care a devenit simbolul orașului.

- Arhimandritul Hrisant Penetis Hurezeanu și-a donat averea pentru înființarea unui pensionat.

- Moș Mihai Țurcanu a donat un han Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

- Maria Dascaloff a fondat Azilul pentru infirmi, bătrâni și cerșetori din Brăila, unde acum își desfășoară activitatea Centrul Militar Județean Brăila.

- Preotul Ștefan Barzanescu a lăsat Primăriei un imobil pe B-dul Carol în care să învețe 30 de elevi.

 

Beneficiarii proiectului

Grupul țintă a fost constituit din 50 de tineri, cu vârste între 16 și 25 de ani, care activează în cadrul organizației nonprofit, Forumul Tinerilor din România. Ei au primit revista BRĂILA CULTURALĂ – Filantropii Brăilei în format tipărit, alături de cititorii ziarului „OBIECTIV”, autoritățile locale, reprezentanții instituțiilor de cultură, Inspectoratul Școlar Județean. De asemenea, revista se află și pe site-urile www.obiectivbr.ro și www.asociatiapentruadevar.ro, alături de primele trei numere ale revistei: BRĂILA CULTURALĂ – Scriitori brăileni de ieri și de azi, BRĂILA CULTURALĂ  - Tradiții și obiceiuri ale minorităților etnice și BRĂILA CULTURALĂ – Legendele Brăilei.

În cadrul diseminării proiectului, tinerii au participat la două tururi pietonale ghidate împreună cu ghidul local autorizat – profesor Mihaela Roșu și la două workshop-uri moderate de echipa de proiect. La finalul acestora, s-a organizat un concurs cu întrebări din conținutul revistei, iar câștigătorii au primit premii în cărți. Iată și câștigătorii: Marian Vernescu, Mihai Lungu, Maria Apostol, Gabriela Dumbravă, Raluca Bălan, Natalia Mosneac, Silviu Stroe.

Chiar dacă proiectul „Brăila Culturală – Filantropii Brăilei” s-a apropiat de final, sperăm ca acesta să continue ca activitate, în săptămâna „Școala Altfel”. Mai exact, îndemnăm profesorii de științe socio-umane și nu numai, să aloce 2-3 ore de discuții, pe baza articolelor din revista, inspirând elevii să prețuiască patrimoniul cultural local.

Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Brăila, în cadrul Programului de Finanțare Nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean pentru anul 2024.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro