Brăila, ferită de boli în zootehnie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, ferită de boli în zootehnie

• informează conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila • „Pe teritoriul județului nu evoluează niciun focar de boală dintre cele menționate, nefiind semnalat niciun caz de îmbolnăvire”, precizează directorul DSVSA Brăila, dr. Costină Peltea • Măsurile pentru prevenirea apariției Febrei aftoase, Pestei micilor rumegătoare, Pestei porcine africane și Influenței aviare rămân în vigoare

 

Măsurile adoptate în luna martie de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) al Județului Brăila - Unitatea Locală de Decizie pentru prevenirea apariției febrei aftoase și a altor maladii deosebit de periculoase rămân în vigoare.

„Măsurile adoptate pentru prevenirea apariției Febrei aftoase, Pestei micilor rumegătoare, Pestei porcine africane și Influenței aviare rămân în vigoare. Până la data prezentei, pe teritoriul județului Brăila nu evoluează niciun focar de boală dintre cele anterior menționate, nefiind semnalat nici un caz de îmbolnăvire”, a precizat, săptămâna aceasta, dr. Costică Peltea, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila  (DSVSA).

Reamintim că, la jumătatea lunii martie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brăila și Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) al Județului Brăila, ambele prezidate de prefectul Iulian Timofei, au fost convocate, online, în ședință de lucru operativă, pentru a stabili și aproba măsurile de prevenție în contextul epidemiologic internațional determinat de apariția și evoluția, în Ungaria, a unui focar de febră aftoasă și a notificării, în luna ianuarie, a unui focar similar în Germania.

Iată măsurile adoptate, în luna martie, atât la Brăila, cât și la nivel național și rămase în vigoare:

1. Traficul de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România va fi interzis.

 2. Afluirea și tranzitul dinspre Ungaria (toată țara) şi Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse va fi interzisă:

- carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;

- produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (fiind acceptate produse preparate termic);

- laptele spot;

- produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;

- lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru febra aftoasă în ultimele 24 ore anterioare expedierii;

- material biologic, material seminal, subproduse de origine de origine animală.

3. Toate fermele care au afluit animale vii biungulate dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi, în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei.

4. Intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de creștere a animalelor menționate mai sus, cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii.

Atribuțiile DSVSA Brăila:

- Asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat și competent în scopul intervenției rapide în situațiile semnalate de Poliția de Frontieră, Poliția Locală și Inspectoratele de Poliție Județene.

- Efectuează inspecții și recoltează probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploatațiilor de biungulate, acolo unde se impune.

- Verifică efectuarea acţiunilor de dezinfecţie efectuate în exploataţiile de biungulate, precum şi a mijloacelor de transport care intră şi ies din exploataţie.

Atribuții pentru Poliția de Frontieră, Inspectoratul de Poliție Județean/Inspectoratul de Jandarmi Județean/Poliția Locală:

- Intensifică acțiunile de patrulare în scopul identificării tuturor transporturilor care nu respectă restricțiile.

- În funcție de competențe, reține toate transporturile mai sus menţionate până la sosirea, în maxim 30 minute, a medicului veterinar desemnat de DSVSA, chiar dacă sunt sau nu însoțite de documente de transport.

- Informează DSVSA în legătură cu toate transporturile ilegale identificate.

- Asigură și menține ordinea publică pe timpul efectuării activităților sanitar -  veterinare, în conformitate cu legislația în vigoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro