Brăila, peste media naţională la vaccinarea cu ROR în rândul bebeluşilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, peste media naţională la vaccinarea cu ROR în rândul bebeluşilor

• statisticile au fost realizate pentru luna octombrie 2017, iar cifrele au fost publicate de site-ul Hotnews.ro, care citează surse • rata de vaccinare a crescut în toamnă, comparativ cu luna iulie 2017, în rândul bebeluşilor de 9-11 luni, la Brăila • la celelalte categorii de vârstă, judeţul nostru este sub media naţională • există judeţe unde procentele nu sar de 10% la nicio categorie de vârstă

 

Peste 60% dintre părinţii brăileni şi-au vaccinat bebeluşii de 9 -11 luni împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei (ROR), clasând astfel Brăila peste media naţională la această categorie de vârstă, potrivit unui articol publicat de site-ul Hotnews.ro, care citează surse. Nu la fel de bine stăm şi la rata vaccinării în rândul copiilor la categoriile de vârstă 1-4 ani şi 5-9 ani, unde, potrivit tabelului publicat pe site-ul amintit, Brăila are procente sub media naţională.

“Situaţia vaccinării în luna octombrie arată dezastruos la nivel naţional: 39,2% dintre copiii vaccinaţi la categoria de vârstă 9-11 luni, 34,5% vaccinaţi dintre copiii cu vârste între 1-4 ani, iar la categoria de vârstă 5-9 ani există două subcategorii: 16,5% dintre copii au fost vaccinaţi cu prima doză de vaccin ROR şi 29,9% au fost imunizaţi cu cel de-al doilea vaccin ROR”, notează Hotnews, iar fragmentul este urmat de un tabel, fără a se menţiona instituţia care l-a întocmit. Astfel, 62,6% dintre bebeluşii brăileni de 9-11 luni au fost vaccinaţi şi doar 15,3% dintre cei din categoria de vârstă 1-4 ani au fost imunizaţi împotriva bolilor copilăriei. Sub media naţională ne clasăm şi la cele două subcategorii pentru 5-9 ani: 8,4% dintre aceşti minori au fost vaccinaţi cu prima doză ROR şi 16,2% au primit cea de-a doua doză de ROR.

“Cea mai gravă situaţie este în judeţul Satu Mare, unde mai puţin de 10% dintre copii au fost vaccinaţi – 9,2% dintre cei cu vârsta de 9-11 luni, 4,6% dintre cei cu vârsta 1-4 ani, 8,6% din categoria de vârstă 5-9 ani au fost imunizaţi cu prima doză de vaccin ROR şi 4,1% din aceeaşi categorie de vârstă cu a doua doză de vaccin. Situaţii grave sunt şi în Bucureşti, dar şi în judeţe precum Hunedoara, Neamţ, Braşov, Galaţi sau Alba. (…) Judeţele în care procentul copiilor vaccinaţi trece de jumătate pot fi numărate pe degetele de la o mână (3 exemple sunt Timiş, Arad şi Dâmboviţa), însă procentul copiilor imunizaţi nu trece nici aici de 60, 70, 80%”, mai notează Hotnews.ro.

 

Numărul părinţilor care au refuzat vaccinarea copiilor

Totuşi, comparativ cu luna iulie 2017, rata de vaccinare la nivelul judeţului Brăila a crescut în rândul bebeluşilor. Spre exemplu, în vară erau doar 43,88% bebeluşi vaccinaţi de 9-11 luni şi 25,09% copii imunizaţi la 12 luni. Doar 15,09% dintre copiii cu vârsta între 1 şi 5 ani au fost imunizaţi cu ROR. Din păcate, nu toate judeţele se regăsesc în această situaţie, ci din contră, procentele au scăzut în octombrie, comparativ cu iulie 2017. Exemple: Satu Mare, Bucureşti, Hunedoara, Neamţ şi Braşov.

Hotnews.ro a mai publicat şi un tabel cu numărul părinţilor care au refuzat să-şi vaccineze copiii în octombrie, realizat tot pe cele patru categorii de vârstă. La Brăila, 7 părinţi au refuzat să-şi imunizeze bebeluşii de 9-11 luni cu ROR, alţi 24 de părinţi nu au vrut să-şi vaccineze copiii cu vârsta de 1-4 ani, 75 au refuzat prima doză de ROR pentru micuţii cu vârsta de 5-9 ani, iar alţi 178 au făcut acelaşi lucru pentru cea de-a doua doză de vaccin ce trebuia administrată copiilor de 5-9 ani. Cei mai mulţi părinţi care au refuzat imunizarea bebeluşilor sunt în Bucureşti, 259 la număr, iar alţi 467 au spus “Nu” vaccinării pentru copiii de 1-4 ani. Şi la Constanţa au existat mulţi părinţi care nu au vrut să-şi vaccineze micuţii: 168 refuzuri pentru 9-11 luni, 380 pentru 1-4 ani. La polul opus, se află, spre exemplu, judeţele Buzău (5 refuzuri la 9-11 luni, 12 la 1-4 ani, 3 la prima doză ROR la 5-9 ani şi 18 la cea de-a doua doză ROR la 5-9 ani), Călăraşi (1 refuz la 9-11 luni, 14 la 1-4 ani, 2 la prima doză ROR la 5-9 ani şi 5 la cea de-a doua doză ROR la 5-9 ani), Vaslui (3 refuzuri la 9-11 luni, 5 la 1-4 ani, 12 la prima doză ROR la 5-9 ani şi 18 la cea de-a doua doză ROR la 5-9 ani) şi Harghita (4 refuzuri la 9-11 luni, 16 la 1-4 ani, 10 la prima doză ROR la 5-9 ani şi 12 la cea de-a doua doză ROR la 5-9 ani).

Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, nu a dorit să comenteze cifrele publicate de Hotnews, dar a menţionat că este posibil ca procentele să nu reflecte concret realitate, deoarece există cazuri în care copiii sunt plecaţi în străinătate, alături de părinţii lor, însă în statistici ei figurează ca fiind încă în Brăila. Acum, se încearcă actualizarea datelor.

Epidemia de rujeolă a dus la decesul a 36 de copii, iar alţi 10.000 au contactat această boală foarte contagioasă şi, uneori, mortală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro