Brăilenii îşi snopesc în bătaie femeile şi copiii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii îşi snopesc în bătaie femeile şi copiii

* cele mai întâlnite tipuri de agresiuni sunt: lovituri corporale, opărire, ardere, înjunghiere, hărţuire sexuală, viol, atacuri verbale, izolare de familie şi prieteni, privare de resurse fizice şi economice * sunt însă şi cazuri în care se ajunge la crimă * în acest moment, în Brăila, există numai două unităţi unde se pot adăposti victimele violenţei domestice

Societatea actuală este dominată de violenţă, studii întregi fiind dedicate analizei fenomenului, însă dintre toate formele pe care le poate îmbrăca acest flagel, violenţa în familie este cel mai greu de controlat sau de prevenit. Specialiştii încearcă să determine cauzele şi soluţiile de combatere a acestui fenomen atât de răspândit în societatea noastră. Problemele financiare, agravate de perioada de criză, consumul de alcool, lipsa de educaţie sau simplul caracter violent al "agresorului" sunt numai câteva dintre cauzele care pot declanşa un conflict în familie.

În Brăila, în primele 3 luni ale acestui an, au fost înregistrate 110 victime ale violenţei domestice, potrivit datelor furnizate de către Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS). Comparativ cu datele de anul trecut, situaţia este de-a dreptul alarmantă, înregistrându-se o dublare a numărului de cazuri de violenţă în familie. Astfel, în primul trimestru al anului 2008 s-au înregistrat 54 de victime ale violenţei în familie, iar pe parcursul întregului an, numărul raportat a fost 197. Violenţa domestică se manifestă întodeauna în cadrul unei relaţii intime, într-un spaţiu restrâns şi privat. Victime ale acestei forme de violenţă pot cădea femeile, dar şi copiii sau bătrânii, iar agresorii ajung să provoace lovituri corporale, opărire, ardere, înjunghiere, hărţuire sexuală, viol, atacuri verbale, izolare de familie şi prieteni, privare de resurse fizice şi economice. În multe cazuri, agresorul este foarte violent, mergând până la uciderea soţiei, copilului sau a altui membru al familiei. În acest moment, în Brăila există numai două unităţi unde se pot adăposti victimele violenţei domestice. Este vorba despre Centrul Maternal aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Adăpostul "Casandra", înfiinţat de Fundaţia "Lumina".

90% dintre victime sunt femei şi copii

Pe baza protocoalelor de colaborare în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, încheiate între 11 instituţii şi organizaţii neguvernamentale de pe plan local, DMPS Brăila monitorizează şi centralizează cazurile de violenţă în familie raportate de către instituţiile partenere. În primul trimestru al anului 2009, baza de date privind gestionarea situaţiilor de violenţă în familie a fost realizată de către DMPS în conformitate cu raportările efectuate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila precum şi Fundaţia "Lumina". "În primul trimestru al acestui an, am înregistrat 110 de cazuri de violenţă în familie. În peste 90% din cazurile raportate, victime ale violenţei în familie au fost femei şi copii, natura agresiunii fiind fizică, psihică, dar şi sexuală. Victimele sunt, în majoritate, persoane fără studii, fără ocupaţie, fără venituri sau cu venituri sub nivelul salariului minim pe economie, provenind cel mai adesea din mediul rural. În anumite cazuri, victimele violenţei în familie au formulat plângere la Poliţie, întocmindu-se dosare penale. Au fost înregistrate două cazuri de deces ale victimelor violenţei în familie, agresorilor întocmindu-li-se dosar penal. Relaţia agresorilor cu victimele este în majoritatea cazurilor de tip parental sau relaţii consensuale, dar şi căsătorie", ne-a declarat Laura Ţupea, director executiv al DMPS Brăila. Agresorii sunt, în peste 90% din cazuri, persoane fără ocupaţie. DMPS acordă îndrumare metodologică unităţilor care asigură găzduire, îngrijire şi consiliere şi întocmeşte rapoarte de oportunitate pentru furnizorii de servicii sociale care au solicitat acordarea de subvenţii pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice. Victimele au beneficiat de consiliere psihologică, juridică, asistenţă medicală şi găzduire în centrele pentru adăpostirea victimelor violenţei.

Nu există un telefon pentru salvarea femeilor abuzate

Combaterea flagelului violenţei domestice este un obiectiv greu de realizat la noi în ţară. România este încă pe primele locuri în Europa în privinţa violenţei domestice, iar criza economică se pare că adânceşte şi mai mult acest fenomen. Este un subiect delicat, ce smulge lacrimi şi suferinţe persoanelor care au trecut prin asemenea experienţe traumatizante. Nenumărate femei sunt victime ale abuzurilor soţilor, care nu le respectă dreptul la securitate, dreptul la exprimare, dreptul la educaţie, la o viaţă armonioasă. De multe ori căsnicia devine un loc al suferinţei şi un tărâm de manifestare a violenţelor, însă puţine dintre victime au curajul de a pune capăt situaţiei. Dacă un telefon al copilului - 983 a fost înfiinţat, încă nu există un telefon pentru salvarea femeilor abuzate, ceea ce demonstrează că în acest moment, protejarea femeii - victimă a violenţei domestice nu este o prioritate. "Anul trecut am vrut să înfiinţăm o linie verde la nivelul DMPS, dar din lipsa fondurilor nu a fost posibil. Dorim să avem o colaborare mai strânsă cu toate instituţiile cu care am încheiat protocol, astfel încât acestea să ne facă raportarea conform ghidului adoptat, iar datele statistice să corespundă situaţiei reale", a mai precizat Laura Ţupea. "Violenţa în familie" reprezintă orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii, astfel de acte fiind considerate infracţiuni. Legea privind combaterea violenţelor în familie este Legea nr. 217/2003. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri.

Violenţele familiale cu consecinţe dramatice se ţin lanţ

Lună de lună, zeci de persoane ajung la spital cu diverse leziuni, urmare a violenţelor familiale cărora le pică victime. Din cauza loviturilor primite, unii dintre ei îşi pierd chiar viaţa. Fie că este vorba despre copii care îşi agresează părinţii sau de părinţi care se bat între ei, toţi rămân cu traume psihice pe care, cu greu, reuşesc să le depăşească. Va prezentăm trei dintre cele mai grave cazuri, petrecute în ultimele trei luni, în judeţul Brăila.
În luna ianuarie, Marian Mocanu, 37 de ani, poreclit "Gaguşel", originar din judeţul Buzău, a fost arestat după ce l-a lovit pe un văr de-al său cu o bâtă în cap, provocându-i o rană deschisă în urma căreia, câteva zile mai târziu, victima a decedat. Fapta a fost comisă la scurt timp după ce agresorul a fost liberat condiţionat din penitenciar, unde executase o parte dintr-o pedeapsă de 8 ani de închisoare, pentru loviri cauzatoare de moarte. O lună mai târziu, un alt individ şi-a lovit vărul până l-a lăsat fără suflare. Crima s-a petrecut în seara zilei de 20 februarie, în cartierul Lacu Dulce. Ionel Mihăilă, 49 de ani, locuia de mai mulţi ani cu vărul său, Vasile Cruceanu, amândoi fiind pensionari pe caz de boală. În seara respectivă, Cruceanu s-a întors din oraş şi părea a fi sub influenţa băuturilor alcoolice. Deşi rude, cei doi s-au luat la ceartă din pricina faptului că Mihăilă îi cheltuia victimei pensia anapoda.
În martie, chiar de Ziua Femeii, o tânără din satul Jugureanu a primit "cadou" un cuţit în abdomen, care i-a adus sfârşitul. Cei doi soţi, de 31 şi respectiv 40 de ani, erau cunoscuţi în sat ca fiind împătimiţi ai alcoolului. Bărbatul era nemulţumit că, atunci când venea acasă, o găsea pe femeie băută, în condiţiile în care aceasta trebuia să aibă grijă de cei doi copii minori. În acea zi, între Gigel T. şi soţia sa, Vasilica, a izbucnit un conflict spontan, pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Nervos la culme şi cu mintea îmbibată de alcool, bărbatul a luat un cuţit şi a lovit-o pe femeie în abdomen, victima decedând în câteva minute, în urma unei hemoragii interne. Imediat după incident, bărbatul a plecat de acasă şi abia când a revenit şi-a dat seama ce a făcut, văzând că soţia sa nu mai mişcă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro