Brăilenii aruncă mai puţine deşeuri pe domeniul public | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii aruncă mai puţine deşeuri pe domeniul public

* problema este, însă, departe de a fi rezolvată complet: încă mai există brăileni care îşi aruncă gunoaiele în zone unde s-a făcut curăţenie cu doar câteva zile sau chiar ore mai devreme

Odată cu încălzirea vremii, la nivelul municipiului Brăila s-a observat un fenomen îmbucurător: numărul haldelor de deşeuri neautorizate a fost mai mic, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, brăilenii au aruncat mai puţine deşeuri pe domeniul public. Din datele centralizate de Poliţia Locală reiese că în intervalul martie - aprilie au fost identificate, în municipiu şi la periferie, 112 locuri cu halde de gunoi, cu 25% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost identificate 151. Chiar şi aşa, s-au strâns în jur de 1.000 tone de deşeuri din aceste halde ilegale.
Scăderea numărului haldelor vine pe fondul aplicării unor măsuri mai drastice împotriva celor care şi-au făcut un obicei din a-şi arunca gunoiele pe domeniul public. Astfel, poliţiştii locali se laudă că au patrulat mai mult în locurile predispuse pentru formarea depozitelor neautorizate şi că au aplicat un număr mai mare de sancţiuni decât în alţi ani. S-au dat 146 de amenzi, în valoare totală de 66.425 lei. Făcând o medie, observăm că sancţiunile s-au situat în jurul valorii de 454,9 lei. Anul trecut, în luna martie şi începutul lui aprilie, s-au aplicat 121 de sancţiuni în valoare totală de 47.200 lei. Deci, şi amenzile au fost mai mici, media încadrându-se la 390 lei.
Scăderea cantităţii de gunoaie depozitate ilegal a însemnat bani mai puţini alocaţi de la bugetul local pentru ecologizarea zonelor în cauză. Curăţarea acestor zone a fost făcută de firmele de salubritate, dar pe cheltuiala Primăriei, care a avut de plată, în această primăvară, circa 80.000 lei, după cum ne-a informat viceprimarul Doiniţa Ciocan. Anul trecut, curăţenia de primăvară a costat 100.000 lei (un miliard de lei vechi n.n.).
00deseu2
În general, deşeurile sunt aruncate pe domeniul public de brăilenii care nu au încheiat contracte cu firmele de salubrizare. Pornind de la această realitate, operatorii de salubritate, ajutaţi de Poliţia Locală, au intensificat demersurile de creştere a numărului de contracte. În consecinţă, la sfârşitul anului 2011, în municipiu existau 28.000 de contracte de salubrizare, cu 10% mai multe decât la sfârşitul lui 2010.

Disciplinarea cetăţenilor, dar şi eficientizarea firmelor de salubritate

00deseu1
Dincolo de amenzile aplicate şi de forţarea locatarilor municipiului să intre în legalitate, semnând contracte cu operatorii de salubritate - "Eco", "Braicata" sau RER, în funcţie de zona în care locuiesc - rezolvarea completă a problemei gunoaielor aruncate pe spaţiile publice pare încă foarte îndepărtată. Şi asta din cauza lipsei de educaţie a multora dintre concitadini, care reîncep depozitarea ilegală la foarte scurt timp după ce haldele neautorizate sunt ecologizate. Am avut un exemplu concret zilele trecute, după ce utilajele firmei RER au strâns peste 60 tone de gunoaie împrăştiate la ieşirea din municipiu, lângă gardul unui fost depozit de cereale. Acţiunea de ecologizare s-a făcut în săptămâna dinaintea Paştelui. La numai o zi după ce utilajele şi-au terminat treaba, în spaţiul respectiv au început să apară din nou gunoaie, aduse, cel mai probabil, de locatarii cartierului Chercea. "Fără o disciplinare a cetăţenilor, nu vom reuşi să rezolvăm această problemă. Am solicitat Poliţiei Locale să îşi sporească activitatea de patrulare în zonele unde s-au desfiinţat recent halde neautorizate şi să aplice sancţiunile de rigoare, atunci când depistează cetăţeni care aruncă sau au intenţia de a arunca deşeuri pe domeniul public", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan. Pe lângă disciplinarea brăilenilor, mai trebuie lucrat, însă, şi la eficientizarea activităţii firmelor de salubritate. De multe ori, acestea întârzie să ridice de pe domeniul public deşeurile rezultate din măturarea străzilor sau toaletarea copacilor. Un exemplu recent ne-a fost oferit de locatarii unor blocuri de pe Bulevardul Dorobanţilor, cartier Hipodrom. Aceştia acuză firma de salubritate care îşi are sectorul în zonă - RER - că nu a ridicat nici până în prezent resturile vegetale adunate de pe spaţiile verzi în urmă cu câteva săptămâni. Grămezi de crengi uscate încă mai încurcă circulaţia pietonilor pe alei, deşi, înainte de Paşte, primarul Aurel Simionescu le-a atras atenţia operatorilor de salubritate să strângă cât mai repede posibil deşeurile rezultate în urma campaniei curăţeniei de primăvară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro