* potrivit profit.ro proiectul ″Tesla Brăila Gigafactory", de construire a unei fabrici de sisteme de stocare a energiei printr-o investiție estimată la aproape 100 de milioane de euro, stagnează de ceva timp și chiar se află în pericol de a fi abandonat complet * dezvoltatorul a luat în calcul inclusiv o ieșire din scenă, parțială sau totală, prin cooptarea unui partener care să continue proiectul, după cum precizează presa centrală, citând surse apropiate Tesla * de asemenea, surse administrative au confirmat informația pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, cu precizarea că totul ar porni de fapt, de la măsurile Guvernului Ilie Bolojan, a majorării TVA-ului și a suprataxării dividendelor, la pachet cu impredictibilitatea generală din România, care pune pe fugă eventualii investitori
Dezvoltatorul din Cehia care în 2022 anunța că intenționează să realizeze în Parcul Industrial al Zonei Libere Brăila o fabrică de baterii a început să bată în retragere. Mai exact, după cum anunță profit.ro proiectul ″Tesla Brăila Gigafactory", de construire a unei fabrici de sisteme de stocare a energiei printr-o investiție estimată la aproape 100 de milioane de euro continuă să înregistreze întârzieri. Potrivit sursei citate, grupul ceh ar fi luat în calcul inclusiv un exit, parțial sau total, prin cooptarea unui partener care să continue proiectul, după cum ar fi declarat pentru Profit.ro surse apropiate Tesla.
“Anul trecut se obținuseră o extensie a implementării proiectului finanțat parțial printr-un ajutor de stat, pentru sfârșitul anului 2025, și autorizația de construcție. Dar proiectul nu a avansat, așa încât, ținând cont de stadiul actual, cel mai devreme în 2026 ar putea să fie gata”, au declarat sursele citate de profit.ro.
Se pare că variantele luate în calcul de cei de la ”Tesla” (companie distinctă de celebra ”Tesla” a afaceristului american Elon Musk) ar fi o ieșire din scenă, eventual prin identificarea și cooptarea unui alt investitor interesat să preia afacerea.
Interesant de precizat este și că acest proiect în valoare totală de 450 milioane lei ar urma să beneficieze de un ajutor de stat de 200 milioane lei, dată fiind locația aleasă.
După cum a mai informat profit.ro, reprezentanții ”Tesla” anunțau în vara anului trecut că întârzierile cu care se confruntau încă de atunci erau determinate de anumite modificări la proiectul inițial, inclusiv din pricina dublării capacității, astfel că fabrica ar fi trebuit lansată în iunie 2025.
Informația privind incertitudinea acestui proiect investițional a fost preluată rapid în presa centrală. După cum informează libertatea.ro, Tesla Energy Storage SRL a depus cererea pentru autorizația de construire a fabricii încă din iunie 2024, compania anunțând atunci, așa cum a informat și cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, că investiția va genera 350 de locuri de muncă.
Surse administrative: problema o reprezintă măsurile de austeritate ale Guvernului
După cum au declarat surse administrative de încredere pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, problema reală privind posibila retragere a dezvoltatorului ceh din ecuație o reprezintă, de fapt, măsurile de austeritate ale Guvernului Ilie Bolojan și faptul că România a devenit extrem de impredictibilă pentru investitorii străini. Potrivit acestora, Tesla Energy Storage SRL ar avea o mare problemă cu faptul că nu se știe exact ce măsuri pregătește Guvernul, astfel că așteaptă să vadă ce urmează pentru a lua o decizie finală: continuitate sau retragere totală. Se pare că tocmai creșterea TVA-ului și suprataxarea dividendelor și impozitul pe profit ar înclina balanța simțitor spre un eventual exit, deoarece la o investiție de 90 milioane de euro, măsurile stabilite de noul Executiv, se vor face simțite puternic.
Așa cum se știe, grupul din Cehia a primit tot sprijinul pe plan local din partea autorităților pentru a dezvolta această fabrică. Primăria a emis autorizația de construire, care se află încă în termen, iar ajutorul de stat pentru derularea investiției este în continuare valabil. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect investițional important în următoarea perioadă.
Potrivit libertatea.ro, grupul ceh Tesla are o istorie care pornește din conglomeratul comunist cehoslovac cunoscut și în România înainte de 1989 pentru aparatele electronice Tesla. Principalul lor activ este fabrica din Slovacia, unde produc sisteme de stocare a energiei și alte echipamente industriale. Tesla Global SE deține mai multe afaceri în domeniul energiei regenerabile.