• la Brăila, peste 12.600 de persoane încadrate la grupele de risc au făcut vaccinul antigripal, de la începutul sezonului și până în prezent • pentru imunizarea antigripală, pe lângă cabinetele de medicină a familiei, la Brăila sunt acreditate și 9 farmacii comunitare pentru administrarea vaccinului
În ciuda schimbărilor privind eliberarea vaccinului antigripal din farmacii, anul acesta, la nivelul județului Brăila, peste 12.600 de persoane încadrate în grupe de risc au făcut vaccinul antigripal. Informațiile au fost transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila și au fost centralizate de la începutul campaniei de imunizare a populației, respectiv 1 septembrie a.c. și până în prezent.
Serurile se administrează fie la medicul de familie, la fel ca până acum, fie direct în farmaciile comunitare acreditate de către Ministerul Sănătății, în prezent, la Brăila fiind disponibile 9 astfel de farmacii, respectiv 8 situate în municipiu și una în incinta centrului comercial din satul Vărsătura. Dacă pacientul nu se va putea vaccina imediat după ce a ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă și să-l depoziteze în frigider, la o temperatură de 2-8 grade Celsius.
În total, la nivelul județului Brăila, au fost imunizate împotriva gripei 12.632 de persoane, din care, potrivit DSP Brăila, 5.136 de inoculări au fost făcute la persoane cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani și restul, de 7.496 de vaccinuri au fost administrate la persoane cu vârsta mai mare de 65 de ani.
Legea spune că beneficiază de gratuitate în administrarea vaccinului antigripal persoanele care au împlinit 65 de ani, copiii până în 18 ani, pacienții cu boli cronice și cadrele medicale. Totodată, beneficiază de 50% reducere din prețul vaccinului, persoanele care au între 45 și 65 de ani și fără boli cronice.
Ministrul Sănătății a precizat că după modelul de administrare a serului antigripal, din această iarnă, va funcționa și imunizarea cu alte vaccinuri, precum HPV, ROR, sau antihepatitic B.