• după o săptămână de post, sâmbătă, 29 iunie, brăilenii participă la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, fostă catedrală a orașului, monument istoric ctitorit la jumătatea secolului al XIX-lea, în perioada de glorie a Brăilei • Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost aruncați în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos, astfel că au devenit și ocrotitori ai sistemului penitenciar din România
După o săptămână de post, creștinii ortodocși participă, sâmbătă, 29 iunie, la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de pe Strada Polonă, colț cu Petru Maior - fostă catedrală a orașului - monument istoric ctitorit la jumătatea secolului al XIX-lea, în perioada de glorie a Brăilei. În toate bisericile sunt oficiate Sfinte Liturghii și sunt pomeniți Sfinții Apostoli, dar și cei care poartă numele de „Petru” sau „Pavel”. Totodată, se dă de pomană și se scriu pomelnice pentru cei adormiți; iar a doua zi, în Duminica Tuturor Sfinților, sărbătorim Soborul Sfinților 12 Apostoli.
Biserica veche a Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost construită între anii 1835-1836, pe terenul donat de „cinstitul maghistrat al orașului” (primarul de atunci al Brăilei), ctitori fiind Petre Buiangiu și soția sa, Petcuța, brăileni înstăriți și cu frică de Dumnezeu. Slujba de sfințire a fost oficiată de Prea Sfințitul Chesarie al Buzăului, episcopul-cărturar, în anul 1836. În anul 1869, însă, biserica a fost demolată, pentru a se construi un lăcaș de închinare mai măreț. Trei ani mai târziu, a fost desființat și vechiul cimitir, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu săparea fundației pentru noul lăcaș, însă unele vestigii au supravieţuit până astăzi. Au rămas intacte trei morminte acoperite cu marmură, aparţinând ctitorilor.
În anul 1872, a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, prin strădania Petcuței Buiangiu, care, între timp, rămăsese văduvă. Datorită proiectului grandios, care necesita multe cheltuieli, construcția noii biserici a fost executată în mai multe etape cu fonduri provenite, în cea mai mare parte, din donații particulare și colecte publice, cu sprijinul Primăriei Brăila.
Biserica „Sfinții Apostoli” a fost sfinţită provizoriu în 1881. În anul 1886, edificiul a primit clopotul cel mare, de 800 de kilograme, şi orologiul uriaş comandat la Munchen, în Germania, care a fost montat în cele două turle. Cupola mare a bisericii a fost acoperită cu tablă de aramă în anul 1893, însă în 1918, în timpul Primului Război Mondial, Biserica „Sfinții Apostoli” a fost dezvelită de tablă, de către armatele de ocupație, iar clopotele i-au fost furate și topite de invadatori, așa cum s-a întâmplat cu clopotele de la Biserica „Buna Vestire” (Greacă) și de la alte lăcașe de cult brăilene, din municipiu și județ.
Vitraliile mari ale bisericii au fost donate, în 1894, de Petre Bancotescu, iar decorurile interioare au fost realizate în anul 1895. Exact pe locul pe care s-a aflat Sf. Altar al vechii bisericii, a fost ridicată o cruce de marmură albă, în anul 1909. Biserica adăpostește, printre altele, icoane vechi, pictate de Matache Orășianu și îmbrăcate în aur și argint, precum și multe alte obiecte de cult deosebit de valoroase. Cutremurul din anul 1940 a făcut mari stricăciuni edificiului de cult, biserica fiind la un pas de a fi demolată, imediat după instalarea comunismului. Au fost necesare ample lucrări de consolidare a fundaței și a celor două turle, executate între anii 1956-1959, cu sprijinul credincioșilor din parohie.
Mai trebuie amintit faptul că, între anii 1921-1942, aici a slujit preotul Anton Angelescu, viitorul Episcop Antim al Buzăului (1944-1979). Totodată, între anii 1950 și 1990, Biserica „Sfinții Apostoli” a avut statutul de Catedrală a orașului Brăila. În prezent, în curtea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” se află sediul Protoieriei Brăila.
Ocrotitorii celor aflați în temnițe
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți an de an, pe 29 iunie, după o perioadă de post care variază ca durată, în funcție de data Sfintelor Paști.
Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era „Simon”, însă Mântuitorul îl va numi „Chifa” (piatră) - Petru. După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. Sfântul Apostol Petru mărturisește dumnezeirea Lui Hristos, dar se și leapădă de El, atunci când Mântuitorul este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda vânzătorul. În ziua Cincizecimii, după predica Apostolului Petru, se botează trei mii de oameni. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și până în Babilon și, în ultima parte a vieții, la Roma. A murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67 d. H., pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei (Asia Mică), din neamul evreiesc al lui Veniamin și se chema „Saul”. A fost elevul învățatului Gamaliel, locuia în cetatea Tars și lupta împotriva creștinilor. Apostolul Pavel a participat, spun Faptele Apostolilor, la uciderea cu pietre a Arhidiaconului Ștefan, Întâiul Mucenic. Pe calea Damascului, însă, i se arătă Hristos într-o lumină orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. Pavel se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului, după care, plin de zel, pornește în trei mari călătorii misionare, în tot Impreiul Roman. Sf. Apostol Pavel a scris 14 epistole care se regăsesc în Sfânta Scriptură. A fost prins și decapitat pentru credința sa, din porunca împăratului Nero, în anul 67 d. H.
Din cauză că au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al Lui Dumnezeu, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au devenit, în vremurile din urmă, ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și Sfinții Apostoli: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.