• ridicată în urmă cu mai bine de un secol, ctitoria de pe Calea Galați se află într-un amplu proces de reabilitare, după ce a fost grav afectată de lucrările la Canalul Colector, de pe Strada Grației • preotul paroh al bisericii îi îndeamnă pe credincioși să susțină lucrările de restaurare a picturii murale, realizată în anul 1915 • pentru un metru pătrat de pictură restaurată, parohia brăileană trebuie să achite suma de 1.000 de lei
Apel de suflet al preotului paroh de la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” Brăila, pentru sprijinirea lucrărilor de restaurare a picturii murale, veche de un secol.
„Frați creștini, avem bucuria de a va face cunoscut că au început lucrările de restaurare a picturii murale din biserica noastră. Cu ajutorul unei echipe de restauratori profesioniști condusă de dl. Ștefan Moldoveanu, sunt scoase la lumină picturi realizate în anul 1915. 110 ani de istorie, de rugăciune, 110 ani de liturghie sunt prezenți în aceste ziduri pe care predecesorii noștri le-au îmbogățit cu rodul credinței lor. Astăzi, este rândul nostru să ne implicăm, să lăsăm o moștenire sfântă pentru cei ce vor păși pragul acestei biserici. Vă invităm să fiți alături de noi și să susțineți aceste lucrări”, este apelul lansat în mediul online de părintele Nicușor Sorin Sandu, parohul sfântului lăcaș de pe Calea Galați.
Pentru fiecare donație făcută, donatorului i se va elibera chitanță, iar pentru sumele mai mari de 1.000 de lei (echivalentul costurilor de restaurare a unui metru pătrat de pictură) parohia va elibera și o diplomă de ctitor. Cei care doresc să facă donațiile prin bancă, au la dispoziție contul IBAN al Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul: RO59CECEBR0136RON0117713.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu bunăvoița dumneavoastră vom reuși!”, a mai spus părintele Sandu.
110 ani de istorie
Biserica închinată „Sfântului Ioan Botezătorul”, al cărei hram se sărbătorește la data de 29 august (sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul), a fost construită între anii 1901-1912 pe locul unui mai vechi paraclis, prin eforturile unui comitet condus de preotul paroh Radu Ionescu. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Prea Sfințitul Nifon Nicolescu al Dunării de Jos, în ziua de 29 august 1912. Pictura murală, ajunsă acum într-o stare avansată de degradare, a fost realizată de Marincea Stănescu, în anul 1915, iar icoanele împărătești, de la Catapeteasmă, sunt opera vestitului pictor brăilean Matache Orășeanu.
Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” a fost o construcție solidă, care a avut puțin de suferit de pe urma cutremurelor, spre deosebire de celelalte lăcașuri de cult brăilene. În anul 1927, s-a restaurat pictura interioară, precum și pardoseala edificiului. De asemenea, în anul 1935, s-au făcut reparații la exterior. Intervenții pentru restaurarea picturii, precum și alte reparații au mai fost făcute în anul 1947 (urmare a marelui cutremur care a lovit România în noiembrie 1940), precum și în anul 1958.
Lucrările realizate la Canalul Colector de pe Strada Grației au afectat grav biserica. Din păcate, lăcașul de cult nu a mai putut fi reabilitat, degradându-se tot mai mult. În prezent, însă, Biserica „Sf. Ioan Boteazătorul” se află într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe atât la interior cât și la exterior. Dacă la exterior sfântul lăcaș și-a recăpătat strălucirea de altădată, la interior mai sunt multe de făcut, inclusiv pictura bisericii fiind mult afectată de trecerea timpului, lucru subliniat și de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, cu prilejul vizitelor efectuate la Brăila.