Brăilenii trebuie să controleze carnea porcilor sacrificaţi în gospodării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii trebuie să controleze carnea porcilor sacrificaţi în gospodării

• în lipsa examinării, există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, o boală ce poate fi mortală • în municipiu, controalele se fac la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare de pe Str. 1 Decembrie 1918, şi la staţiunea de control din Piaţa Halelor • în comunele din judeţ, ar trebui ca toate circumscripţiile veterinare cu activitatea concesionată să poată efectua testarea cărnii • dacă este depistată prezenţa parazitului Trichinella Spiralis, întreg porcul de la care provine carnea este confiscat, iar proprietarii sunt despăgubiţi la preţul pieţei

 

Ca să fie siguri că nu se infectează cu parazitul Trichinella Spiralis, brăilenii care sacrifică porci în gospodăriile proprii trebuie să testeze carnea la centrele specializate al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În municipiu, examinările se fac, la fel ca şi anii trecuţi, la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare de pe Str. 1 Decembrie 1918, vizavi de Hala Mare, precum şi la Staţiunea de Control Alimente din incinta Pieţei Halelor. În cursul săptămânii, programul de lucru este 8.00 - 18.00, iar sâmbăta şi duminica 8.00 - 17.00. Tariful este de 9 lei, fără TVA, pentru mostrele aduse de la porci domestici, şi de 18.00 lei, fără TVA, pentru cele provenite de la porci mistreţi. Pentru examinare, trebuie aduse 20 - 40 de grame colectate din muşchii pilieri diafragmatici sau din muşchii intercostali.

În judeţ, examinările se fac la sediile tuturor Circumscripţiilor Sanitar Veterinare cu activitate concesionată din comunele brăilene.

În cazul în care se depistează prezenţa parazitului Trichinella Spiralis, porcul de la care provine carnea se confiscă în totalitate, iar proprietarii sunt despăgubiţi la preţul pieţei. Controlarea cărnii înainte de consum este foarte importantă, pentru a se evita riscul îmbolnăvirii de trichineloză, o boală foarte gravă pentru om, ce provoacă dezechilibre grave în organism şi poate duce la deces.

Conducerea DSVSA Brăila anunţă că, pentru se putea lua din timp toate măsurile necesare prevenirii tuturor situaţiilor nedorite din perioada sărbătorilor de iarnă, se asigură permanenţa, începând cu 4 decembrie şi până la 24 decembrie, respectiv în perioada 27 decembrie - 8 ianuarie, la sediul instituţiei, din cartierul Vidin, precum şi la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare de pe Str. 1 Decembrie 1918.

Totodată, până pe 8 ianuarie, inspectorii veterinari vor intensifica acţiunile de control în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, abatoare, unităţii de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor, unităţi de vânzare cu amănuntul, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, patiserii, laboratoare de cofetărie-patiserie şi supermarket-uri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro