Braila, codasa la consumul de droguri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila, codasa la consumul de droguri

La Braila, spre deosebire de alte regiuni ale tarii, nu prea se consuma droguri. Constatarea vine in urma unei evaluari a Agentiei Nationale Antidrog, cu privire la amploarea fenomenului in Romania. Studiul s-a realizat pe un esantion reprezentativ de 7.497 de persoane, cu virste cuprinse intre 15 - 64 ani si a fost finantat integral de Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei si Malariei, prin Programul "Combatere HIV/SIDA: un raspuns cuprinzator, coordonat si multisectorial in Romania" si Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri de la Lisabona.
In ceea ce priveste situatia consumului de droguri la Braila, pina in prezent acest fenomen nu a fost inca evaluat. In momentul de fata Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila are in derulare primul studiu local referitor la practicile, cunostintele si atitudinile cu privire la consumul de droguri. Proiectul este finatat de Directia Judeteana pentru Tineret si se desfasoara in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului si Inspectoratul Scolar Judetean, in baza unui acord de colaborare. In esantion au fost incluse 9 licee si 937 de elevi. "Deja au fost aplicate chestionarele, iar in momentul de fata lucram la introducerea in baza de date a informatiilor. Urmeaza prelucrarea acestora, iar raportul va fi disponibil spre sfirsitul trimestrului in curs. In ceea ce priveste consumul de droguri ilicite, in anul 2006 am inregistat o singura cerere de asistenta ca urmare a consumului de cocaina. Anul acesta au solicitat informatii doua persoane dependente de heroina si a fost o solicitare de asistenta ca urmare a consumului de amfetamine, restul persoanelor adresindu-se ca urmare a dependentei de droguri licite (alcool si tutun)", ne-a precizat Elena Nechifor, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila.



Cele mai multe droguri se consuma in Bucuresti

Conform raportului facut public de Agentia Nationala Antidrog, aproximativ 1,7 % din persoanele cu virste cuprinse intre 15 si 64 de ani consuma droguri frecvent, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale: marijuana, ecstacy, inhalante, cocaina, crack, amfetamine, halucinogene, heroina sau opiacee. Cel mai consumat drog este cannabisul (1,5%), urmat de ectasy (0,4%), heroina (0,1%), halucinogene (0,1%) cocaina baza sau crack (0,1%). Drogul care este experimentat de populatia de toate virstele este cannabisul, celelalte droguri fiind incercate cu precadere de populatia tinara, de 15 - 34 ani. Insa s-au inregistrat si cazuri de tineri care se apuca de mici de droguri, cea mai mica virsta declarata de un respondent pentru debutul consumului de cannabis a fost de 11 ani.
Cannabisul se consuma in toate regiunile tarii, inregistrindu-se urmatoarele procente: 5,6% in Bucuresti, 1,3% in Transilvania, 1,1% in: Muntenia, Moldova si Banat-Crisana-Maramures, 0,9% in Dobrogea si 0,6% in Oltenia. Ecstasy se consuma, de asemenea in toate regiunile tarii, cu exceptia Dobrogei: 1,8% in Bucuresti, 0,4% in Transilvania, 0,2% in Muntenia si Oltenia, 0,1% in Moldova si Banat-Crisana-Maramures. Heroina este consumata numai in Bucuresti, Transilvania si Oltenia in procente egale de 0,2%. Inhalantele sint preferate de bucuresteni (0,3%), olteni (0,2%) si transilvaneni (0,1%). Cei ce se drogheaza cu amfetamine si cocaina (crack sau in forma baza) provin doar din Bucuresti, 0,3% din populatia capitalei in varsta de 15 - 64 ani incercind amfetamine si 0,5% experimentind consumul de cocaina.
Consumul de droguri difera in functie de virsta, 1,5% din tinerii cu virste cuprinse intre 15 - 24 de ani se drogheaza, un procent de cinci ori mai mare fata de doar 0,3 % cit au inregistrat tinerii cu virste intre 25 - 35 de ani care sint dependenti de droguri. De asemenea, la nivel national, un procent mai mare de 20% din populatia cu virsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a declarat ca este usor sa iti procuri diferite droguri, in termen de doar 24 de ore. Marijuana este considerata de 26,7 % din cei intervievati cel mai accesibil drog, urmata de cocaina si heroina. Ecstasy si LSD sint, in opinia a 24,8 %, respectiv 22,6 %, dintre participanti, drogurile care se gasesc cel mai greu.
Analiza perceptiei respondentilor in privinta riscurilor asociate consumului de droguri a indicat faptul ca peste 85% dintre ei sint informati referitor la acestea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro