Brailenii nu vor ramine in aceasta iarna fara caldura si apa calda | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii nu vor ramine in aceasta iarna fara caldura si apa calda

CET-ul nu va lasa consumatorii casnici fara caldura si apa calda in apartamente, in aceasta iarna! Ne-a asigurat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul general adjunct al CET, Adrian Traian, care sustine ca situatia economica a societatii este departe de a fi grava, si nu se pune sub nici o forma problema intrarii in incapacitate de plata a unitatii, la inceputul anului viitor. Traian considera ca orice alte declaratii pe aceasta tema sint neavenite, mai ales ca nu vin din partea unor responsabili din unitate, ci a unor persoane care nu mai au nimic in comun cu CET, asa cum este cazul consilierului judetean Mario Da'Ross, fost membru in CA: "Contrar anumitor opinii care s-au vehiculat in presa, CET-ul in momentul de fata este cu plata la luna iunie, in ce priveste gazul metan. De asemenea 80% din incasari se indreapta catre plata combustibilului, a gazului metan, iar Primaria, mai exact, Consiliul Local, care este actionar in aceasta unitate, a platit la zi ratele din bugetul pe anul 2007. In plus, avem de incasat energia termica de la restantieri, 100 de asociatii de proprietari, asupra carora ne-am indreptat pe cale judecatoreasca, iar restul asociatiilor sint daca nu cu plata la zi, la termenul scadent. In acest context, nu exista pericolul ca in luna ianuarie societatea sa intre in incapacitate de plata, nu se poate ca intr-un oras de marimea Brailei sa ramina populatia in frig si fara apa calda. Ginditi-va ca noi avem alimentari la scoli, la gradinite, la spitale, nu putem sa lasam oamenii sa stea in frig. Vom face toate demersurile necesare ca sa asiguram pe perioada iernii agentul termic si apa calda necesara populatiei".
Traian ne-a asigurat ca se fac eforturi si pentru reducerea personalului, dar nu prin masuri fortate: "In ultimele 45 de zile, pe cale naturala, au disparut 26 de angajati, din 642. Numarul de salariati va continua sa scada, pentru ca noi am avut lucrari de investitii, prin automatizarea punctelor termice, prin transformarea unor centrale in puncte termice. In cadrul societatii se gaseste de munca pentru fiecare, si acei salariati ii putem folosi, de exemplu, la lucrari de modernizare, la inlocuit conducte. Noi incercam sa stopam pierderile, prin inlocuirea conductelor vechi, dar asta nu se poate face repede, sint lucrari de mare complexitate, pentru ca nu este vorba doar despre schimbat o teava cu alta teava. Este vorba de a schimba un sistem. Conductele acestea noi, pe care le bagam in pamint, garantate 30 de ani, au conductori prin ele, pentru depistarea eventualelor pierderi, si-mi indica mie daca s-au spart, cu precizie de jumatate de metru. Lucrurile astea se vor vedea in timp, nu asa, in citeva zile. Acest sistem de termoficare centralizat a fost creat in zeci de ani. Nu putem sa-l modernizam in doi ani, asta vreau sa inteleaga lumea".
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, crede ca problema este mult prea serioasa ca sa nu fie dezbatuta in Consiliul Local si, daca exista vreun risc de a se ajunge la criza financiara, sa se ia masuri din timp: "Eu am avut o discutie cu cei de la CET, desi nu este apanajul Consiliului Judetean de a se ocupa de problemele acestei societati, ci al Primariei. Cred insa ca nu trebuie sa lasam aceasta chestiune deoparte, pentru ca este foarte importanta pentru populatie. Acolo ei au niste cazane foarte mari, cu care produceau abur pentru platforma chimica, iar restul se folosea pentru termoficare. Ei lucreaza in pierdere, cu acele cazane. Cred ca problema CET ar trebui sa constituie un punct de ordinea de zi a CLM, si sa se ia masurile necesare. Noi, Consiliul Judetean, putem oricind sustine un proiect de hotarire, in comun cu CLM, pentru a ajuta CET-ul. Consider ca solutia nu este sa oblige oamenii sa ramina racordati la termoficare, ci trebuie ca acest tip de incalzire sa fie o solutie viabila pentru client, in ce priveste costurile si atunci nu se mai debranseaza nimeni".
Si senatorul Aurel Simionescu este de parere ca la CET este mult de lucru, pina sa se ajunga la rentabilizarea activitatii: "CET-ul a fost construit ca sa dea abur pe platforma chimica, in conditiile in care acolo munceau 11.000 de oameni. In actuala forma, CET-ul nu va putea fi rentabil, societatea trebuie restructurata, sa aiba cazane mijlocii si mari, pentru vara si iarna, cind necesarul de energie este diferit, ca sa poata sa functioneze intr-un regim de rentabilitate. Astfel, daca raminem cu aceste cazane, oricit am moderniza si am lucra pe conducta, pe centrala, nu vom rezolva nimic. Asta, cu conditia sa nu punem un pret mare pe gigacalorie pentru ca atunci vom avea reversul medaliei, oamenii de vor debransa".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro