Intrucit, din cauza suprafetei mici (aproximativ 200 mp), baza de tratament nu oferea pina acum si aceasta posibilitate, au fost depuse eforturi de extindere, actuala baza intinzindu-se pe o suprafata de peste 1.000 mp. De asemenea, au fost luate masuri si in privinta serviciilor oferite, la ora actuala baza de la Lacu-Sarat dispunind de un bazin-piscina cu apa sarata pentru recuperare medicala, sauna, sala cultura fizica medicala, bai saline la cada, impachetari cu namol, bai galvanice, masaj si electroterapie.
Din punctul de vedere al dotarilor, peste 80% din aparatura folosita este noua, de ultima generatie. "Totul se ridica la standarde europene atit in ceea ce priveste conditiile de acordare a tratamentului balnear, sub aspectul civilizatiei, cit si a normelor in domeniu vizavi de circuite, fluxuri, perioada in care se desfasoara activitatea medicala propriu-zisa pentru fiecare pacient. Urmare a eforturilor depuse, astazi vom inaugura o baza cu totul noua. Aceasta este dimensionata la capacitatea hotelului, ceea ce denota faptul ca vom putea sa acordam servicii medicale si tertilor, nu doar beneficiarilor de pina acum. Daca pina acum capacitatea maxima era de 140 de persoane x 18 serii (a 18 zile)/an, asteptarile noastre, prin redarea circuitului turistic a fostei baze de tratament, ofera un plus de 40 de locuri x 18 serii si rezerva de flotanti, cei din afara sistemului. Un criteriu care a contat in luarea deciziei de a investi in aceasta sucursala a fost faptul ca aici capacitatea de ocupare a fost de 100% pe tot parcursul anului", ne-a precizat Ionel Romeo Dragan, director general al Societatii de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca (TBRCM) Bucuresti.
Pensionarii nu vor plati mai mult pe biletele de tratament
Investitia a fost inceputa in 1995 si pina in 2005 s-a realizat doar partea de rezistenta. Din iunie 2005 si pina la ora actuala s-a finalizat intreaga lucrare. Printre cei care au depus eforturi pentru ca astazi sa se poata inaugura o baza moderna se numara ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu si presedintele Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan.
Aceasta investitie mare a fost suportata din fondurile "TBRCM", dar conducerea societatii a mentionat faptul ca pensionarii nu vor plati in plus pentru serviciile de care vor beneficia. Explicatia este aceea ca cel care acceseaza biletul plateste 50% din valoarea pensiei, iar diferenta vine din bugetul asigurarilor sociale. Anul acesta, pretul unui bilet de tratament balnear, cu cele trei servicii incluse (cazare, masa si tratament) a fost in jur de 900 lei. Chiar daca pretul biletului va creste, asa cum s-a intimplat de la an la an, nici bugetul de asigurari sociale nu va intimpina greutati in sustinerea acestuia, deoarece aceasta crestere s-a aflat intotdeauna sub rata inflatiei. Mai mult, biletele sint acordate unitatilor de tratament balnear in urma procedurii de licitatie.
Peste 60.000 de persoane beneficiaza anual de serviciile societatii
SC "TBRCM" SA a fost infiintata printr-o Hotarire de Guvern, iar unicul actionar este Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale. Societatea dispune de o importanta retea de hoteluri, situate in diferite regiuni climatice ale Romaniei. Cele 13 unitati de tratament balnear pe care le are au o capacitate de cazare care insumeaza peste 3.100 de locuri. Anual, de serviciile sale beneficiaza aproximativ 60.000 de turisti atit din Romania, cit si din alte tari. Bazele dispun de personal medical calificat, cu experienta in tratarea afectiunilor reumatismale, ale aparatului locomotor, afectiunilor intestinale, hepatice, cardiovasculare, nevroze etc.