• medicul pe mâinile căruia a ajuns căţeluşa a luat decizia de a-i amputa trei din cele patru lăbuţe, deoarece erau foarte afectate • după şedinţele de recuperare pe care le-a urmat, Leea -aşa cum au numit-o cei de la Asociaţia “Kola Kariola”- va putea merge din nou cu ajutorul unor picioare bionice, o invenţie a unui doctor din Anglia
Căţeluşa rănită la ambele membre din faţă, găsită de o brăileancă în curtea unei societăţi de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, la începutul lunii ianuarie, se află pe mâini bune. Femeia care a găsit-o nu numai că a anunţat Poliţia pentru ca vinovaţii să fie găsiţi şi pedepsiţi, dar s-a implicat mai mult de atât. A luat legătura cu Asociaţia pentru Protecţia Animalelor “Kola Kariola”, iar căţeluşa a ajuns la Bucureşti, unde a şi fost operată de urgenţă. Mai multe detalii despre patrupedă ne-a oferit Marius Chircă, din cadrul ONG-ului “Kola Kariola”. “Doamna din Brăila care a găsit-o ne-a contactat şi ne-a trimis un material video. La rândul nostru, am transmis filmuleţul către dr. Lucian Rugină, medic ortoped cu care noi colaborăm, care a acceptat cazul. E clar că vorbim despre un caz de maltratare, altfel nu avea cum să ajungă în această stare căţeluşa. Ori a fost tăiată, ori i s-a turnat acid pe lăbuţe, până i-a topit tot...În fine, căţeluşa a fost operată de urgenţă în ziua în care a ajuns în Bucureşti. S-a constatat că trei din cele patru lăbuţe erau afectate, ba chiar şi a patra un pic. I-au fost amputate cele trei lăbuţe afectate, de la acelaşi nivel, a urmat şedinţe de recuperare, pentru că la clinică există şi fizioterapie pentru câini şi pisici, iar acum urmează implanturile. Se numesc picioare bionice, este o tehnică din Anglia, creatorul fiind dr. Noel Fitzpatrick. Din câte am înţeles, se face un Computer Tomograf, iar noile lăbuţe vor fi din titan, pentru că e cel mai uşor şi agreat de organism. Nu va fi ceva permanent, deoarece acele picioare bionice vor fi înfiletate în os. Cât timp va rezista osul, atât vor putea fi folosite picioarele bionice”, ne-a declarat Marius Chircă.
Căţeluşa a primit şi un nume: Leea. Din ce ne-a povestit reprezentantul “Kola Kariola”, Leea va duce o viaţă total diferită faţă de cea pe care a avut-o pe străzi, până acum. Nu va fi propusă spre adopţie, deoarece e un caz delicat. Ori, dacă la un moment dat acest lucru se va lua în considerare, Leea va putea fi adoptată doar de persoane din Bucureşti, cu anumite condiţii bine stabilite dinainte.
Reamintim că la începutul lunii ianuarie 2020, o brăileancă a sunat la Poliţie după ce a găsit o căţeluşă cu membrele din faţă zdrobite, în curtea unei societăţi de pe Şos. Râmnicu Sărat. “Este o căţeluşă a străzii, de care m-am ocupat, am dus-o la sterilizat în urmă cu doi ani. O să încerc să o duc la o clinică acum, cred că va avea nevoie de proteze. Ideea este că în acest oraş se întâmplă lucruri de neimaginat, iar pentru noi, cei care vrem să trăim într-o ţară civilizată, nu mai este suficient să luăm animalele şi să le ducem la veterinar, pentru că ne-am distrus pur şi simplu. E momentul să se aplice legea. Este greu, pentru că rana pare veche, medicul veterinar va şti mai multe, ideea este că este un caz clar de maltratare. În România există legislaţie. Eu, ca cetăţean, am luat decizia să anunţ Poliţia. Mai departe încerc să-i dau o şansă la viaţă căţeluşei”, ne-a declarat femeia, atunci când a găsit animalul maltratat.
Mai jos, puteţi vedea cum se fac implanturile pentru lăbuţele bionice, intervenţie pe care urmează să o suporte şi Leea: