• de la jumătatea lunii iunie, de când se emit noile tipuri de cărți electronice de identitate, Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Brăila pare că s-a ”gripat” complet • concret, cei cărora le expiră buletinul și vor să îl schimbe, se lovesc de o birocrație greu de depășit • programările se fac doar on-line, însă doar norocoșii reușesc să prindă un loc, pentru că, indiferent cât ai insista în fața calculatorului, toate locurile sunt mereu ocupate • printre rânduri, mai sunt primiți la ghișeu și ”neprogramații”, însă și în acest caz trebuie să te înarmezi cu răbdare de fier
Începând cu data de 16 iunie, sistemul de emitere a cărților electronice de identitate (CEI) a fost implementat și în județul Brăila, așadar brăilenii care își doresc acest tip nou de carte de identitate o pot face, însă chiar dacă procedurile sunt aparent clare, conform informațiilor puse la dispoziție pe site-urile oficiale, procesul în sine este unul foarte anevoios și lipsit de eficiență.
În ceea ce privește Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Brăila, acesta a fost efectiv dat peste cap de noua procedură de preluare a documentelor (dosarelor) de la solicitanți deoarece fiecare prezență în fața unui funcționar public necesită, atenție!, o programare online, conform sistemelor implementate la nivel înalt.
Așadar, fiecare cetățean care are nevoie să rezolve o problemă cu privire la actul de identitate, trebuie să-și facă în prealabil această programare online.
Bine în teorie, greu în realitate
Imediat după 16 iunie, foarte mulți brăileni care au avut nevoie de acest serviciu s-au lovit de imposibilitatea de a face aceste programări. Foarte multe sesizări au ajuns și pe adresa redacției noastre, motiv pentru care am încercat să identificăm cu exactitate problemele semnalate.
Primul pas, așadar, este accesarea site-ului Primăriei Brăila, secțiunea Smart City, Programări Cărți de Identitate Online. Conform noilor implementări, există acum posibilitatea de a alege programare pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate (CEI), fiind ulterior direcționat către Hub-ul MAI, singurul care poate face aceste programări. Ceea ce am constatat este faptul că într-adevăr absolut toate locurile sunt ocupate, zi de zi, în orice interval orar, deoarece ”Programările pot fi realizate doar pentru următoarele 30 de zile de la data curentă, în funcție de disponibilitatea serviciului public comunitar de evidență a persoanelor”, așa cum se precizează pe site. Asta înseamnă că nu se poate face programare pentru luna următoare sau peste două luni, ci strict în intervalul de 30 de zile de la data curentă. Această ”imposibilitate de programare” este semnalată doar în Municipiu, în celelalte trei servicii din județ, Ianca, Făurei, Însurăței, situația fiind cât se poate de… verde, și asta se explică prin diferența mare a numărului de locuitori între cele patru orașe, dar și prin modul cum a fost gândit acest sistem, deoarece intervalele orare de programare sunt din 30 în 30 de minute. Cu alte cuvinte, un ghișeu care tratează astfel de servicii, se poate ocupa de maxim 8 persoane pe zi, în intervalul orar 08.00 – 13.00.
Și pentru că, așa cum am observat la fața locului, SPCLEP Brăila pune la dispoziție în acest moment doar 5 ghișee, toate dotate și amenajate pentru a prelua solicitările pentru noile cărți electronice de identitate (camere foto, cititoare de amprentă etc). La un calcul simplu, capacitatea de procesare a serviciului din municipiu, în momentul de față, ar fi de 40 de persoane pe zi, dar se pare că nu toate cele cinci ghișee funcționează optim, așadar numărul ”rezolvării” solicitărilor este mai mic.
Dacă totuși solicitantul dorește emiterea unei Cărți de Identitate Simple (CIS), acesta trebuie să apeleze tot la metoda programării online, de această dată apelând la site-ul Primăriei Municipiului, unde, zilnic, toate locurile sunt ocupate, la fel, în interval de 30 de zile. Diferența este însă că intervalele orare zilnice este ceva mai mică, de doar 15 minute, comparativ cu 30 minute pe site-ul MAI, în teorie numărul de persoane ale căror date sunt procesate fiind acum mai mare.
Acest lucru nu se întâmplă, deoarece solicitările pentru cărți simple sunt procesate de aceleași 5 ghișee care au deja programări de pe site-ul MAI, cumva ambele tipuri de programări înghesuindu-se una peste alta.
Și ca situația să fie și mai complicată, persoanele care vin cu alte solicitări, spre exemplu cărți de identitate provizorii, adeverințe de domiciliu, vize etc, sunt ”strecurate” printre cele ”online”.
Concret, în curtea SPCLEP
Pe parcursul unei zile, oamenii care așteaptă în curtea interioară sunt practic împărțiți în mai multe tabere. De bunul mers al lucrurilor se ocupă agentul Poliției Locale, cu o listă în mână, și care răspunde de cei fără programare online, alături de cei ”cu alte solicitări”.
Oamenii mai vin și mai întreabă cum pot face să se programeze, sau se plâng că au încercat de nenumărate ori și n-au reușit. Răspunsurile sunt mereu aceleași: ”Vă trebuie programare online! Nu știm, ziua nu merge. Încercați noaptea, am înțeles de la oameni că au mai găsit noaptea locuri libere”. Acest răspuns năucitor face referire la faptul că pe parcursul nopții, dacă încerci să intri online pentru o programare, ai avea ceva șanse să găsești un loc liber.
Funcționarii din interior mai deschid din când în când ușa, strigând câte o persoană din grupul ”programaților”, iar agentul Localei încearcă cu această ocazie să amintească că ”Am și eu aici două (n.r. - persoane), un provizoriu și o viză”. Dacă este loc, bine, dacă nu, se mai așteaptă. Locul mult dorit se poate elibera doar atunci când de pe lista programărilor nu se prezintă o persoană.
Pentru a nu pierde vremea acolo, un cetățean care aștepta de ceva vreme este informat că mai durează, în fața acestuia existând în continuare aproximativ 50 de persoane. Doar că omul nu a renunțat, susținând că, în opinia lui, ar mai fi undeva la 25. Din păcate pentru el, socoteala personală nu bate cu lista agentului de la Locală: “25, da! Și cu ceilalți 25? (n.a. – nu am reușit să aflăm la ce alte persoane făcea referire) Va spun eu, sunt 50”.
La interior activitatea se desfășoară pe cât posibil pentru a mulțumi pe toată lumea. Cum precizam mai sus, există 5 ghișee, în principiu toate fiind pe ”digitale”, doar că angajații încearcă să strecoare și alte solicitări sau, în foarte puține cazuri, persoane neprogramate.
Am întrebat de ce s-a ajuns în situația asta, pentru că, pe bună dreptate, oamenii de afară susțin că ”înainte nu era așa”. Ei bine, răspunsurile funcționarilor sunt diferite, unele explică de ce, altele au o tentă de ușoară aroganță sau lipsite de esență. ”Așa este acum, doar cu programări online”, explică o doamnă. Întrebată fiind de imposibilitatea de face totuși aceste programări, aceasta a continuat că ”nu e vina noastră. Ăia de la București, ei au făcut sistemul. Vă dați seama, după ei, eu ar trebui să mă ocup de 8 persoane pe zi. Și acum e cu digital, vor numai digital”.
Un alt domn explică că singura opțiune este ca oamenii să… ”intre cât mai des pe platformă și poate au noroc să găsească un loc liber”. Mai ales „dacă cineva își anulează programarea sau nu se prezintă”. Și nu, nu se poate face programare decât în interval de 30 de zile.
Am mai întrebat ce poate face o persoană căreia îi expiră actul de identitate și care, dovedit acum, îi este aproape imposibil să se programeze în timp util. Ei bine, un răspuns a fost ”Nu știm, să insiste pe platformă”, iar poate cel mai interesant ”De ce a stat atât? Trebuia să-l schimbe cu 6 luni înainte! Cum unde scrie? Scrie peste tot”. Conform informațiilor oficiale, însă, nu există nicăieri obligativitatea ca un cetățean să-și schimbe actul de identinitate cu 6 luni înainte de expirare, ci ”cetăţenii trebuie să solicite cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitatea actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile eliberarea unui nou act de identitate - cel târziu la data expirării precizate în actul de identitate”.
De la o altă doamnă am aflat că termenul unei cărți de identitate poate fi prelungit în baza unei cereri către conducerea instituției, doar că, în realitate, o altă colegă infirmă cu tărie această posibilitate: “Nu există, domnule! Asta era în pandemie, nu mai este valabil acum!”.
Digitalizare cu ”dovada” pe hârtie la dosar
Ce mai trebuie să știe brăilenii este că expresia ”Câte Mării, atîtea pălării” se potrivește și la noi, adaptată la ”Câte instituții, atâtea pălării”. Un exemplu concret sunt diversele taxe de emitere ale cărților de identitate de tip vechi sau ale celor provizorii, care, conform instrucțiunilor funcționarilor pot fi plătite la ”financiarul de peste drum”, unde, surpriză, de fapt nu se mai încasează astfel de taxe.
Când cineva le-a spus că a încercat să plătească peste drum (la circa financiară de pe bulevardul Cuza), dar nu a putut, mirarea celor de la SPCLEP a fost mare, dar cu ocazia aceasta și-au adus aminte că, de fapt, și ei pot încasa taxa respectivă. Însă mai ușor, toate acestea se pot plăti pe platforma deja consacrată Ghiseul.ro, doar că, atenție mare, la depunerea documentelor trebuie obligatoriu să atașați și chitanța plății, pe suport de hârtie. Nu există cale de mijloc, nu se ia în considerare existența în format electronic (PDF) a tranzacției efectuate, ci doar un drum către un ”Xerox” particular unde o poți imprima.
Serviciul de ”Pașapoarte” este ceva mai evoluat în acest sens, acolo fiind suficient să arăți dovada în format electronic. La cel mai aglomerat serviciu public din Brăila, cel al evidenței populației, nu se poate... De ce? ”Așa este la noi!”.
Răbdare și… noaptea pe platformă
În concluzie, singura modalitate oficială de a beneficia de serviciile SPCLEP Brăila cu privire la emiterea unui nou act de identitate, așa cum au fost ele implementate, este această programare online pe HUB-ul MAI - dacă dorești noua carte electronică de identitate sau pe site-ul Primăriei Municipiului - dacă în continuare optezi pentru tipul vechi, ambele situații încadrându-se la categoria ”noroc” când vine vorba de găsirea unui loc liber, sfatul fiind ”pânda nocturnă” pe cele două platforme.
Asta deoarece sistemul permite un număr relativ mic de procesări zilnice, raportat la populația municipiului și pentru că serviciul a fost efectiv asaltat de o bună parte din populație care pur și simplu dorește doar trecerea la cartea de identitate digitală, fără a avea neapărat acum nevoie, deoarece încă nu le expiră vechiul buletin.
Dacă totuși aveți alte solicitări și destul timp la dispoziție, puteți petrece o zi în curtea SPCLEP Brăila, fără programare, în speranța că, printre norocoșii ”nocturni”, veți reuși să vă rezolvați problema!