Candidoza este un tip de infecție fungică provocată de diferite specii ale ciupercii Candida, cel mai adesea Candida albicans. Infecția este una extrem de comună, aproximativ 75% dintre persoane confruntându-se cu aceasta la un moment dat în viața lor. În cazul în care ai și tu de-a face cu o astfel de problemă, este important să știi mai multe despre afecțiune, să îi identifici corect simptomele și să știi ce fel de variante de tratament poți adopta.
Tipuri de candidoze și simptomele asociate
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de candidoză este cea vaginală. Simptomele asociate includ scurgeri vaginale anormale care sunt adesea albe și cremoase, mâncărime intensă sau inflamație a zonei intime. Candidoza orală este o altă formă comună a afecțiunii, care determină apariția unor mici afte în interiorul cavității bucale. Mâncărimea și durerea pot fi prezente, precum și dificultate la înghițire, în cazul în care acestea ajung în regiunea amigdalelor. Candidoza se poate manifesta și la nivelul pielii, al tractului digestiv sau în regiunea mameloanelor.
Cauze ale apariției candidozei
Cauzele care duc la acumularea ciupercii Candida în organism sunt o serie de dezechilibre care pot afecta flora bacteriană și microbiană și, astfel, pot favoriza dezvoltarea unor astfel de microorganisme. Nivelul fluctuant de hormoni din timpul sarcinii sau cel asociat cu anumite dereglări hormonale poate fi implicat, precum și administrarea de anticoncepționale sau a unor tratamente cu antibiotice pot contribui la aceste dezechilibre.
Există și alți factori de risc care pot contribui mai mult sau mai puțin la această afecțiune. Un sistem imunitar slăbit va face întotdeauna ca organismul să fie mai sensibil la numeroase infecții. De asemenea, și anumite boli, precum diabetul zaharat, pot fi implicate. Atunci când nivelul glicemiei crește, cresc și șansele de dezvoltare ale ciupercii. Deși nu reprezintă o cauză directă, folosirea unor produse nepotrivite de îngrijire sau purtarea unei lenjerii prea strânse sau din materiale sintetice pot avea o influență. Acestea pot duce la iritarea zonei vaginale și la modificarea pH-ului său.
Tratamentul și prevenirea infecției
Medicul poate pune diagnosticul de candidoză atât pe baza unui examen clinic, dar și cu ajutorul unor teste bacteriologice după recoltarea de probe din zona afectată. Dacă se suspectează prezența ciupercii la nivelul tractului digestiv, se poate realiza și o endoscopie. Apoi, acesta poate recomanda diverse tratamente antifungice (unguente, creme, ovule, medicamente etc.) Este foarte important ca tratamentul să fie administrat doar la sfatul medicului, doar după plasarea unui diagnostic.
Însă, prevenirea este la fel de importantă, ba chiar ar trebui să primeze, pentru a nu apărea eventuale complicații și a nu avea de-a face cu disconfort. Uneori, candidoza poate fi dificil de prevenit, însă poți încerca să adopți câteva metode, precum adoptarea unei alimentații sănătoase, care să favorizeze păstrarea echilibrului bacteriologic în organism, menținerea unei igiene corespunzătoare, cu ajutorul unor produse potrivite, și evitarea hainelor strâmte. Dacă suferi de anumite boli autoimune, nu ezita să urmezi tratamentul recomandat de către medicul specialist.
Candidoza este o infecție fungică răspândită, care afectează un număr mare de persoane. Aceasta poate cauza un disconfort pronunțat și, uneori, poate fi greu de prevenit. Însă, urmând un stil de viață echilibrat și o igienă corectă, precum și recomandările medicale primite, lucrurile pot deveni ceva mai ușor de gestionat.