• consilierii județeni și-au dat acordul pentru a colabora cu Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila pentru a demara un proiect pe fonduri europene prin care Secția de Neurologie să primească dotările necesare pentru a deveni o Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA) • proiectul vizează creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacienților critici cu patologie vasculară cerebrală acută în Secția de Neurologie a spitalului • durata de implementare este de 21 de luni de la data semnării contractului de finanțare, iar valoarea totală se ridică la 1.924.266,31 lei, în mare parte din asistența financiară nerambursabilă
Se pregătește dotarea corespunzătoare a secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila astfel încât să poată ajuta și mai mult pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale. Consilierii județeni au aprobat, vineri, 20 iunie, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ, participarea Unității Administrativ Teritoriale Județul Brăila în cadrul unui proiect ce propune dotări cu fonduri europene în cadrul Secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila astfel încât să devină o Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA). Cu aceeași ocazie, CJ Brăila a aprobat și Acordul de parteneriat între UAT Județul Brăila și spital pentru acest deziderat.
Din referatul de aprobare aflăm că CJ Brăila a luat decizia de a participa în calitate de partener în cadrul proiectului cu titlul ”Dotarea secției de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila” și a dat undă verde pentru încheierea Acordului de parteneriat necesar a fi încheiat între UAT Județul Brăila și Spitalul Clinic. Scopul este acela de a depune proiectul spre finanțare în cadrul Programului Sănătate, Obiectiv specific RSO4.5: Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate (FEDR), apel de proiecte PS/643.PS_P3/OP4/RSO4.5/PS_P3_RSO4.5_A7 ”Investiții de tip dotare în infrastructură publică a unităților sanitare care tratează pacient critic cu patologie vasculară cerebrală acută”.
Aceeași sursă specifică totodată că acest apel de proiecte vizează investiții de tip dotare a unităților sanitare publice care tratează pacienți în stare critică, cu patologie vasculară cerebrală acută.
Pe scurt, obiectivul general al proiectului vizează creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacienților critici cu patologie vasculară cerebrală acută în Secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Totodată, obiectivul specific al proiectului îl reprezintă dotarea SCJU Brăila în vederea creșterii calității vieții și a serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacienților critici cu patologie vasculară cerebrală acută și crearea unei structuri UAVCA (Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute).
”O secție de neurologie bine dotată este un pilon important în asigurarea unei îngrijiri de calitate pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, contribuind la diagnostic precis, tratament adecvat, reabilitare eficientă și îmbunătățirea calității vieții”, se precizează în cadrul referatului.
Trebuie punctat și că managementul proiectului va fi asigurat de personalul din cadrul Spitalului și din cadrul aparatului de specialitate al CJ Brăila, ”cu experiență în implementarea proiectelor cu finanțare europeană sau națională”.
Un proiect de aproape 400.000 euro
Durata de implementare este de 21 de luni de la data semnării contractului de finanțare, iar valoarea totală a acestuia este de 1.924.266,31 lei din care asistența financiară nerambursabilă înseamnă 1.885.780,98 lei reprezentând 98%, la care se adaugă și contribuția proprie a SCJU Brăila de 38.485,33 lei, reprezentând 2%.
”Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila este o unitate acreditată în CICLUL II, cu un procent de 90,24%, în categoria III de acreditare pentru serviciile medicale oferite. Secția Neurologie are în componență și certificarea în tratamentul pacienților cu patologie vasculară cerebrală acută și derulează AXA Prioritară – AVC acut. (...) Are 7 medici încadrați (4 medici primari și 3 medici specialiști) cu o linie de gardă 7/7 zile și 24/24 ore, 22 asistenți medicali, 1 kinetoterapeut, 10 infirmiere, 4 brancardieri. Această linie deservește și populația din Județul Tulcea și se observă o solicitare din partea pacienților din județele Vrancea, Buzău și Ialomița, unde nu există serviciul de gardă continuă pe această specialitate. Accidentul vascular cerebral este diferit de majoritatea celorlalte afecțiuni de sănătate, deoarece schimbă vieți într-o clipă”, se precizează în cadrul unui raport de specialitate din partea Direcției Strategii de Dezvoltare a CJ Brăila, document aflat la mapa consilierilor.
Aceeași sursă mai menționează că prin crearea unității de accidente vasculare cerebrale acute UAVCA și prin dotarea acesteia cu echipamente moderne în cadrul proiectului amintit, la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean Brăila va avea loc o creștere a accesibilității și adresabilității pacienților din județul Brăila și zonele limitrofe dar pacienții vor avea parte și de un act medical performant.
”Îndeplinirea acestui obiectiv va conduce la creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților cu AVC acut. Totodată, prin achiziționarea echipamentelor noi, incluse în practica medicală, propuse în cadrul proiectului se urmărește creșterea calității actului medical și implicit asigurarea creșterii accesului populației la servicii medicale de calitate, diagnosticare și tratament medical, creșterea numărului de pacienți care beneficiază de tromboliză intravenoasă și, în final, reducerea deceselor din rândul pacienților cu AVC și dependență funcțională pe termen scurt și lung la pacienți tratați și externați”, se mai punctează în respectivul raport.
Activitățile vizate în cadrul proiectului, potrivit documentației disponibile sunt: Elaborarea proiectului; managementul; organizarea și derularea achizițiilor publice; dotarea SCJU Brăila; informarea și vizibilitatea; auditul financiar al proiectului.
Dintr-o notă de fundamentare transmisă de spital către CJ Brăila prin care a solicitat încheierea acestui parteneriat pentru demararea proiectului, se precizează, printre altele, că în anul 2024 la secția de Neurologie au fost tratați 724 pacienți dintre care 650 cu AVC ischemic și 74 cu AVC hemoragic.
Ce dotări urmează a se realiza la Secția de Neurologie
După cum reiese dintr-o serie de documente anexate cererii transmise CJ Brăila de către SCJU Brăila, propunerile privind dotările necesare secției de Neurologie pentru pacienții critici cu patologie vasculară cerebrală acută sunt următoarele: șase paturi ATI segmentate cu telecomandă și saltea antiescară; șase console complete dotate cu instalație (pentru oxigen, aer, vacuum, instalație de aspirație, parte electrică cu două prize la fiecare pat); șase monitoare la fiecare pat fixate pe consolă; un aparat EKG cu 12 canale cu înregistrare pe hârtie și digital; șase injectomate; șase infuzomate; un vizualizator vene; șase noptiere; două cărucioare tratament de inox cu două etajere; brancard mobil hidraulic; ecograf Doppler cu aplicabilitate vasculară (ax carotidian și subclaviovertebral); un calculator; o imprimantă; un scaun rotativ pentru ecograf.
”Este un proiect mai mic. Trebuie să intrăm și noi, Consiliul Județean Brăila, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila pentru a dota această secție (n.r. – Neurologie). Este un proiect european”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila înainte de a supune proiectul la vot.
Ședința s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință. Au fost prezenți 24 de consilieri. Au absentat motivat consilierii PNL Camelia Ifrim și Dănuț Lungu și nemotivat PSD-iștii Mihai-Gabriel Abăseacă și Cosmin-Iulian Sandu, precum și PNL-iștii Marius Mitescu, Ovidiu Nechita și Marian Sîrbu. Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi din partea consilierilor județeni prezenți la ședință.