Mergi la conţinutul principal

Capace de canalizare inestetice şi periculoase

• este vorba despre cele făcute din beton, care s-au măcinat și au armătura la vedere • e posibil ca situația să fi fost provocată de hoții de fier vechi, care au încercat să fure armătura metalică spărgând învelișul de beton

 

Capacele de canalizare din fontă au fost mereu ţinta hoţilor şi a căutătorilor de fier vechi, fenomenul cunoscând o amploare serioasă după 1990. Motiv pentru care compania de apă, pentru diminuarea pagubelor produse şi descurajarea vandalilor, a trecut la confecţionarea din beton a unor astfel de capace. În toamna anului 2022, ziarul nostru semnala distrugerea unui capac din beton de la intersecția Bulevardului Cuza cu strada Mihai Eminescu, iar CUP Dunărea a procedat la aducerea la cotă şi încastrarea în beton a capacului, pe 10 ianuarie 2023. Acesta trebuia să reziste ani de zile, însă în vara aceluiași an deja era ”terminat”. Compania în cauză a contrazis faptul că distrugerea capacului din beton în luna august s-ar fi datorat lucrului de proastă calitate, precizând că acel capac gros de 10 cm a fost spart intenţionat pentru a i se fura armătura metalică.

Timpul a trecut şi iată că pe un trotuar din Bariera Călăraşilor, dar şi la Pod Brăiliţa, sunt două capace din beton cu un aspect jalnic: distruse şi fiind un real pericol pentru pietoni. În ceea ce-l privește pe cel de la Pod Brăilița, cauza degradării se pare că a fost o intervenţie cu un utilaj greu chiar la repararea podului. Capacul din Barieră pare a fi, însă, ”opera” unor hoți de fier vechi, în ciuda faptului că acesta este situat într-un perimetru intens frecventat de pietoni şi expus inclusiv camerelor de luat vederi! Probabil hoţii au acţionat, în voie, noaptea, nefiind exclusă nici calitatea betonului turnat...

De la persoane avizate în domeniu aflăm că fenomenul furtului de capace şi geiegere s-a diminuat, inclusiv prin montarea de capace realizate dintr-un material compozit, în triplu strat, nemetalic. Este de pomină atenţionarea apărută pe capacele compozite de pe strada Cimbrului, din Chercea: “Nu fura capacul, este din plastic”. Iar hoţii nu s-au mai apropiat de ele!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro