• un brăilean a ajuns la capătul puterilor, după ce a pierdut importante sume de bani la jocuri de noroc, păcănele și pariuri, pentru că este dependent și nu se poate abține • conștient că nu se poate abține, acesta a solicitat Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc să îl includă într-o bază de date, astfel încât să i se interzică accesul în sălile de jocuri • el susține că o sală din Brăila nu i-a verificat actele și l-a lăsat să joace, ajungând să piardă 7.500 lei • dependentul încearcă să își recupereze banii, iar pentru că nu s-ar fi înțeles amiabil cu administratorul sălii, spune că va depune plângere la Poliție
Păcănelele și «gaura» din buzunare! Dependența de jocurile de noroc este deja o boală care afectează multe persoane, însă doar unii devin conștienți de pierderi. Pe lângă banii pe care îi cheltuie, la păcănele sau pariuri, în speranța că la un moment dat vor câștiga, jucătorii ajung să își piardă familiile, prietenii sau locurile de muncă. Unii devin conștienți de pierderi și reacționează, luptă efectiv cu această dependență.
Un caz concret este cel al unui brăilean în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca șofer și care deja a ajuns la disperare, mai ales că a pierdut importante sume de bani la săli de jocuri și de pariuri. Bărbatul a dorit să își păstreze anonimatul, dar ne-a vorbit despre situația cu care se confruntă. În baza propriei cereri, acesta a fost inclus într-o bază de date a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, pentru a avea interdicție în sălile de jocuri. Astfel, atunci când merge la o sală cu păcănele sau pariuri – pentru că nu se poate abține -, în baza verificării actului de identitate, personalul ar trebui să constate că are interdicție de a juca și nu ar trebui lăsat să joace. Numai că bărbatul susține că s-a confruntat cu o situație care l-a costat scump, zeci de mii de lei, după ce la o sală de jocuri, unde el spune că nu i s-a verificat buletinul, i s-a permis accesul la aparatele de joc. Evident, el a jucat și a pierdut, iar după ce a conștientizat ce a făcut a încercat să își recupereze banii, însă reclamă faptul că nu s-a putut înțelege cu administratorul respectivei săli de jocuri. Reclamantul susține că personalul locației ar fi trebuit să îi verifice actul de identitate și să îi interzică accesul. Pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, el s-a adresat Protecției Consumatorilor, de acolo fiind direcționat către Poliție, întrucât se consideră că vina este și a sălii de pariuri, deorece casierul nu a făcut verificări. Reclamantul afirmă că la alte săli nu i s-a permis accesul în interior, în baza verificărilor efectuate.
”Sub anonimat vreau să vă aduc la cunoștință aspecte referitoare la o întâmplare pe care am pățit-o. Sunt exclus de ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc), am autoexcludere, în baza solicitării pe care am depus-o online, deci nu am acces în săli cu aparate de jocuri și pariuri. Cu toate acestea, am fost lăsat să joc la păcănele și pariuri, într-o sală de jocuri, asta pentru că nu mi s-a cerut cartea de identitate la intrare, pentru a se vedea că am interdicție. Am jucat la o sală numită Power Bet din Brăila, situată pe Șoseaua Buzăului, unde este stația de taxiuri și un magazin fast-food, sală aflată vizavi de Școala 27. Am jucat o anumită sumă de bani și vreau să precizez că am fost efectiv jefuit, tâlhărit, nu știu cum să numesc această situație. Vreau să trag un semnal de alarmă pentru toată lumea, să nu mai intre și alte persoane în asemenea situații. Vreau ca totul să fie sub anonimat și sub aspectul confidențialității, în ceea ce mă privește. Nu sunt singura persoană căreia nu i s-a cerut actul de identitate la acea sală. Vreau să trag un semnal de alarmă tuturor jucătorilor: feriți-vă de aceste săli de jocuri. Aceste jocuri de noroc crează dependență, iar eu am ajuns la disperare, am familie, sunt șofer, am fost și taximetrist, am fost și prin afară, dar vreau și eu să trăiesc liniștit, fără a mai pierde bani la sălile de jocuri. Am trimis cerere online pentru autoexludere la ONJN și au trimis actul care confirmă interdicția, deci dacă se verifică după buletin și se vede că nu am voie să joc, sunt condus afară. La alte săli am fost verificat și nu mi s-a permis să joc. Aici am fost lăsat să joc și m-am dus de nenumărate ori”, ne-a declarat bărbatul bolnav de jocuri de noroc.
Jucătorul ne-a povestit că a fost recent să discute cu patronul, să îi dea banii înapoi, întrucât a pierdut o sumă destul de mare. Bărbatul a spus că a vrut să ajungă la o înțelegere, să meargă pe cale amiabilă, dar nu a fost înțeles și chiar a zis ca merge la ziar, dar și la poliție să facă plângere. El spune că se vede pe camere video că a fost acolo, la sala respectivă, și nu i s-a verificat cartea de identitate, deci a fost lăsat să joace. ”Se vede că am jucat acolo, se vede că nu mi-a verificat buletinul. Am atașat și un bilet jucat de mine la această agenție, prin care specific că l-am pus personal la aparatul de pariuri, din această locație. Suma de bani pierdută în această sală de jocuri nu mai are nicio relevanță. Eu nu mai suport această situație, sunt disperat. Am încercat să rezolv pe cale amiabilă, nu vreau să fac rău, dar dacă mă verifica la intrare nu îmi permitea să intru și să joc. Asta este situație la nivel național, sunt oameni care vând din casă, pierd salariile la jocuri”, a spus brăileanul. Acesta ne-a pus la dispoziție și fotografii cu sala unde a jucat și a pierdut.
”Să facă dovada celor reclamate!”
Cotidianul nostru a cerut un punct de vedere de la administratorii sălii menționate de reclamant. Reprezentanți ai sălii respective ne-au spus că se fac verificări ale actelor de identitate, iar dacă jucătorul are ceva de reclamat să meargă pe calea legală, să se adreseze organelor abilitate și să facă dovada celor reclamate.
Reclamantul insistă, însă, că a fost de mai multe ori la sala respectivă, iar acum încearcă să recupereze suma de 7.500 lei, ultima pierdută. ”Patronul mi-a spus că el nu îmi dă niciun ban înapoi. El a luat-o ca pe o glumă. Cică, dacă câștigam!? Dar eu am pierdut, pentru că nu m-au verificat pentru a-mi interzice accesul. De ce m-a primit acolo? Am fost de mai multe ori acolo, acum am încercat să recuperez ceva. El (n.r. - administratorul) a sunat apoi operatoarea și i-a spus: «Uite ce mi-ai făcut, de ce nu ai verificat!?» Eu am jucat sume de bani, am pierdut peste 100 milioane vechi, am jucat sume de bani, 50 milioane lei vechi, 17 milioane, 25 milioane lei vechi... etc. Am pierdut serios, vreau să mă opresc, din acest motiv am și cerut autoexcluderea, nu mai pot continua așa”, a spus bărbatul.
Mai departe, jucătorul devenit dependent a explicat că va face tot posibilul să iasă din această ”capcană” care l-a prins și i-a dat viața peste cap. Este decis totuși să facă și reclamație la Poliție, tocmai pentru a se face verificări la sălile cu aparate de jocuri mecanice și de pariuri, iar actele de identitate ale jucătorilor să fie verificate, astfel că cei cu interdicție de joc să nu mai fie primiți.
Bărbatul a spus că au mai fost și alți prieteni ai lui care au jucat la sala menționată, cărora nu li s-au verificat cărțile de identitate, astfel că este posibil ca reclamațiile să se adune. Rămâne să vedem când va fi înregistrată plângerea la Poliția Brăila și ce măsuri se vor lua în cazul reclamat de jucător. Vom reveni!