Care este asemănarea dintre creier şi internet | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Care este asemănarea dintre creier şi internet

Creierul funcţionează precum internetul, susţine un studiu elaborat de cercetători de la Univestity of Southern California şi publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America", relatează agerpres.ro.
„Scoarţa cerebrală este ca un internet în miniatură , are nenumărate reţele locale care se conectează la reţele regionale mai mari şi, în ultimă instanţă, cu coloana vertebrală a internetului", a explicat Larry Swanson, unul dintre autorii studiului.
În cazul şoarecilor - pe care s-au efectuat cele mai multe experimente în acest domeniu - stratul cel mai profund al scoarţei cerebrale este constituit din două reţele locale: una care dirijează văzul şi procesul de învăţare şi o alta care se ocupă de funcţiile corpului şi reglează funcţiile organelor şi muşchii. Stratul exterior al scoarţei este format din încă două reţele: una pentru miros şi alta care dă sens informaţiilor ce provin de la celelalte trei reţele. Aceste lucruri dovedesc faptul că anumite fluxuri de informaţii sunt „integrate" genetic în creier, a afirmat Larry Swanson.

Centre de trafic neuronal

Studiul este rezultatul unui uriaş efort de sistematizare a datelor cuprinse în articole de specialitate apărute în ultimii 40 de ani. Coordonatorul colectivului, Mihail Bota, a creat o bază de date pornind de la peste 16.000 de rapoarte despre conexiuni neuronale, fiind luate în calcul atât forţa conexiunilor, cât şi fiabilitatea metodei folosite pentru descoperirea acestora. După mai bine de 4.000 de ore de muncă, s-a obţinut o bază de date.
Pe de altă parte, un specialist de la Indiana University, Olaf Sporns, a analizat conexiunile neuronale şi a ajuns la concluzia că, pe lângă „reţelele locale menţionate" deja, s-au identificat şi „noduri", centre de trafic neuronal de importanţă vitală, puternic interconectate şi care asigură legătura dintre diferitele reţele locale. Unele studii au demonstrat că, dacă aceste „noduri" sunt afectate, pot apărea boli neurodegenerative şi epilepsia.
Cercetătorii de la Univestity of Southern California speră ca, în viitor, baza de date referitoare la creierul şoarecilor să fie folosită în analizarea creierului uman. Totodată, echipa îşi propune să extindă actuala „hartă" a conexiunilor neuronale de la scoarţa cerebrală la întregul sistem nervos.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro