Cartea de la pagina 8: EU SUNT MALALA, MALALA YOUSAFZAI Şi PATRICIA McCORNIC, Editura Youngart, Bucureşti, 2015 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: EU SUNT MALALA, MALALA YOUSAFZAI Şi PATRICIA McCORNIC, Editura Youngart, Bucureşti, 2015

Malala Yousafzai este o tânără din Pakistan, cunoscută în lumea întreagă datorită campaniei sale pentru susţinerea educaţiei fetelor din această parte a lumii.
Conform tradiţiei din Pakistan, atunci când se naşte un băiat într-o familie, evenimentul se sărbătoreşte, iar numele copilului este scris pe un arbore al familiei. Atunci când se naşte o fată însă, tinerii părinţi nu sunt vizitaţi de rude, iar proaspăta mamă este compătimită.
în cazul Malalei, tatăl său nu a ţinut cont de tradiţie şi a trecut numele fetei pe copacul din curte, alături de cele ale băieţilor săi. Tatăl îi insuflă aşadar fetei curajul de a lupta pentru drepturile ei şi ale celorlalte femei, într-o ţară cu reguli extrem de stricte şi înfricoşătoare. Convingerea cea mai puternică a fetei a fost dreptul la educaţie, pentru care a început să militeze încă de la 10 ani, când scria pe un blog pentru BBC sub un nume fals, dezvăluindu-şi la scurt timp adevărata identitate, apărând la televiziuni unde a pledat pentru dreptul fiecărui copil la educaţie, făcând dezvăluiri extrem de dure cu privire la viaţa din Pakistan.
Ameninţările cu moartea nu au întârziat să apară din partea talibanilor, care au ocupat valea Swat unde locuia Malala, iar în 9 octombrie 2012 cauza pentru care lupta a fost la un pas să-i aducă sfârşitul, tânăra fată fiind impuşcată în cap de trei ori pe drumul de întoarcere de la şcoală.
Malala a supravieţuit însă, iar astăzi este simbolul protestului paşnic şi cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace.
Cartea scrisă la persoana I redă gândirea Malalei, acţiunile şi consecinţele acestora, conturând totodată şi tabloul unei societăţi unde legile sunt făcute de grupările de talibani care interpretează Coranul şi religia islamică după bunul plac.
Dedicaţia care deschide volumul sintetizează de altfel crezul acestei tinere : "Copiilor din întreaga lume care n-au acces la educaţie, profesorilor curajoşi care continuă să predea şi tuturor celor care-au luptat pentru drepturile lor fundamentale şi pentru educaţie."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro