Cartea de la pagina 8: KIRÂZE, SOLMAZ KÂMURAN, Editura Vivaldi, Bucureşti, 2011 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: KIRÂZE, SOLMAZ KÂMURAN, Editura Vivaldi, Bucureşti, 2011

Numele romanului este omonim cu cel al personajului principal, Ester, Kira Kirâze. Aşa-numitele Kire erau femei din Imperiul Otoman al secolului al XVI-lea, care făceau legătura între harem şi lumea exterioară, uneori implicându-se în lupte politice ascunse.
"Kirâze" prezintă povestea unei familii de evrei care este nevoită, pentru a-şi păstra libertatea, să se mute din Spania, de pe malurile râului Tajo, unde strămoşii acesteia locuiseră de-a lungul timpului, în celălalt capăt al Europei, la Istanbul.
Cititorul pătrunde cu această ocazie în atmosfera secolelor XV-XVI, unde regii şi reginele, sultanii şi favoritele lor, diferite personalităţi ale epocii formează o galerie impresionantă de personaje.
Imperiul Otoman şi viaţa acestuia se dezvăluie în paginile romanului. Intrigi de harem, iubiri imposibile, dezastre naturale, traiul zilnic al oamenilor simpli, a căror existenţă este deseori marcată de nenorociri, cu rare momente de bucurie, dar care devine copleşitoare atunci când se iveşte, toate acestea se îmbină şi formează o veritabilă frescă a acelor vremuri.
Personajul principal al romanului este în aparenţă simplu, creionat în tonuri întunecate, însă pe măsură ce parcurgem povestea, personalitatea Kirei Kirâze devine din ce în ce mai complexă, căpătând noi valenţe odată cu experienţele prin care trece, ajungând să devină extrem de preţuită în haremul sultanilor din Istanbul, în ciuda originii sale sefarde.
Romanul este aşadar recomandat iubitorilor de poveşti exotice, îndepărtate atât ca timp, cât şi ca spaţiu, în care conflictele puternice, suspansul, destinul neaşteptat al personajelor, intrigile captivante oferă cititorilor un prilej de transpunere în lumea fascinantă a cărţii.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro