Cartea de la pagina 8: PĂIANJENUL ALB - POVESTEA FEŢEI NORDICE A EIGERULUI, HEINRICH HARRER, Editura Polirom, Iaşi, 2015 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: PĂIANJENUL ALB - POVESTEA FEŢEI NORDICE A EIGERULUI, HEINRICH HARRER, Editura Polirom, Iaşi, 2015

În anul 1936 a făcut parte din echipa olimpică de schi a Austriei, iar în 1937 a câştigat Campionatul Mondial Universitar de schi. În 1938 a făcut parte din echipa de alpinişti care a escaladat pentru prima dată peretele nordic al muntelui Eiger, din Alpii elveţieni.
"Păianjenul alb" a apărut în anul 1959 şi este povestea acestei expediţii şi a tentativelor ulterioare de a escalada acest munte. Autorul este cunoscut în primul rând datorită cărţii „Şapte ani în Tibet" care a fost ecranizată cu succes.
Curajul participanţilor la expediţie, riscurile asumate, autodepăşirea în situaţii limită transformă „Păianjenul alb" într-un volum atractiv şi palpitant pentru cei care vor să cucerească înălţimile prin intermediul acestei poveşti reale.
Joe Simpson Sheffield, în Introducerea cărţii, realizează o frumoasă descriere a volumului şi a ceea ce înseamnă şi presupune alpinismul: „Nu e numai despre alpinism. E despre omenie, curaj, tărie în ciuda greutăţilor şi despre puterea minţii. E imposibil să citeşti această carte fără să fii uimit de hotărârea neclintită a unui mic grup de alpinişti echipaţi precar ce se luptă să supravieţuiască într-o lume pe care puţini dintre noi şi-o pot imagina. De asemenea, e imposibil să nu ne întrebăm de ce au ales să facă aşa ceva. Din păcate, singurul mod de a înţelege răspunsul la această întrebare e să faci acelaşi lucru. Un alpinist nu ar pune niciodată o astfel de întrebare, iar dacă nu eşti alpinist nu ai înţelege niciodată răspunsul."
"Păianjenul alb" relatează aşadar psihologia alpinistului, adesea neînţeles de cei din jur. În ciuda durităţii acestei pasiuni, pericolelor multiple la care se expun cei care o practică şi care sunt conştienţi că îşi riscă propria viaţă atunci când pornesc într-o asemenea aventură, Harrer reuşeşte să transmită cititorului bucuria ascensiunii montane.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro