Cartierul Siret: pacaleala fara pacaliti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartierul Siret: pacaleala fara pacaliti

Au fost niste naivi si s-au lasat dusi cu zaharelul de autoritatile galatene, in problema cartierului Dimitrie Cantemir, cunoscut si cu denumirea de Siret. Asta au descoperit, abia acum, unii dintre reprezentantii Brailei, care au acceptat luni de zile sa negocieze cu prefectul si primarul de Galati, le-au ascultat promisiunile niciodata indeplinite si au acceptat organizarea de noi si noi discutii sterile. "Se pare ca vorbim una si facem alta si nu intelegem ca, de fapt, aceste doua orase au un viitor mai bine impreuna. Nu m-au contactat, dupa ce a fost introdusa actiunea in instanta, dar, oricum, pentru mine subiectul este inchis. Noi vom continua ce am inceput, este jurisdictia judetului Braila, mergem mai departe cu programele noastre, deja s-a selectat consultantul pentru caietul de sarcini, probabil ca in 30 de zile avem caietele de sarcini intocmite si mergem mai departe. Noi, in principiu, aveam nevoie de Galati, pentru imagine, la pod, dar am zis ca dinsii au inteles altceva si daca si-au schimbat atitudinea, sigur ca si eu am facut la fel si in aceasta combinatie cu podul nu poate sa intre decit Tulcea, Galatiul nu are de ce sa intre. Noi am zis ca e bine sa fie trei judete, daca se putea sa fie chiar patru, pentru a da vizibilitate acestui mare proiect, si de aceea credeam in aceasta asociere", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa a PSD, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.
Stancu nu crede ca este intemeiata exceptia ridicata de galateni in instanta, la actiunea deschisa de prefect, pentru constarea nulitatii actelor de urbanism emise de Primaria Galati, pentru blocurile din cartierul Dimitrie Cantemir. El considera ca atacul in instanta, in aceasta cauza, este valabil si dupa trecerea unui an de la data emiterii actelor respective: "Eu cred ca actul respectiv este lovit de nulitate inca de la emiterea lui, pentru ca nu l-a emis o unitate competenta. Noi sintem in evaluare cu aceasta exceptie ridicata de galateni, am vazut si eu ce-au zis ei, si eu, personal, consider ca poate fi atacat si dupa un an. Eu am plecat de la ideea ca sintem oameni de buna credinta si ca incercam sa facem lucruri bune pentru ambele judete. Daca dinsii au inteles altceva, este problema lor, eu nu sint suparat pe nimeni, am incercat sa fac un lucru bun pentru cele doua judete, mergem mai departe cu punctul nostru de vedere".
Stancu a declarat ca s-a consultat cu prefectul Mitroi, cind a fost deschisa actiunea in instanta, si au decis impreuna ca este mai bine ca procesul sa fie dus de Prefectura: "M-a consultat prefectul, m-a intrebat daca, in principiu, sintem de aceeasi parte a baricadei, i-am spus ca da, sa-i dea drumul la actiunea in instanta, pentru ca este mai bine sa fie atacat de Prefectura decit de Consiliul Judetean, pentru ca Prefectura este garantul respectarii legislatiei. Ma mir la domnul Capra, care pozeaza a atotcunoscator si vorbeste in dodii, pentru ca legea il obliga sa intervina atunci cind a constatat ca se construieste in cartier, pe niste autorizatii emise de Galati. Sarcina unui prefect in teritoriu este sa apere respectarea legalitatii. Daca s-a construit cu o autorizatie emisa de Galati, implicit el este vinovat si este responsabil pentru ca nu au intervenit ei, ca Prefectura, in primul rind, pentru a le atrage atentia ca trebuie sa intre in legalitate".
Stancu gaseste acum si alti vinovati pentru faptul ca situatia in cartierul Dimitrie Cantemir a ajuns atit de departe: conducerea Inspectoratului in Constructii din Braila: "Cei de la Inspectorat nu imi sint subordonati, asta este apanajul prefecturii, domnul prefect Mitroi probabil are discutii cu ei, eu am trimis doar adrese, am un raspuns evaziv, de circa un an, iar acum am de gind sa revenim asupra acestor aspecte, ca sa aratam atit celor de aici, cit si celor de la Bucuresti, ca se lucreaza ilegal, cu autorizatii emise de o autoritate publica ce nu are aceasta competenta".

"Sirul de ilegalitati este ca un domino, vor cadea in cascada, una peste alta"

In ceea ce-l priveste, deputatul PSD Mihai Tudose recunoaste deschis ca autoritatile brailene au fost duse de nas. Chiar daca autoritatile brailene sint principalele vinovate de ceea ce s-a intimplat, pentru faptul ca ani de zile au asistat impasibile la aceste ilegalitati, pentru ca nu au avut nici o reactie de la bun inceput, cind a fost facut transferul, Tudose cere acum demisia conducerii Inspectoratului in Constructii: "Ne-au pacalit, e clar. Ne-au pacalit inca de la inceput, cind au facut-o, si parerea mea sincera este ca ne-au pacalit si in ultimii doi ani, cu manifestarile acestea de bunavointa, ca "hai sa ne intelegem", "o s-o facem", "stati, ca mai vedem", "hai sa gasim o solutie". Ne-au pacalit tocmai ca sa mai traga de termene, sa ramina acolo, in teren, un bun gata facut, sa vina apoi cu ceva de genul "ce sa facem acum, sa darimam blocurile?!". Am fost naivi si am crezut in buna lor credinta. Am fost la o multime de intilniri cu ei si au spus "da, domnule, aveti dreptate, intram in legalitate, ne-am gindit, e ca voi, hai sa gasim o solutie, hai sa facem ceva!". Pina acum s-au dovedit a fi total neseriosi si au luat buna noastra credinta drept naivitate. Noi chiar am crezut ca se poate rezolva pe cale amiabila. Cer acum public demisia celor de la Inspectoratul in Constructii, care trebuia sa se ocupe de zona si sprijinim demersurile prefectului de Braila si voi face o interpelare catre ministrul de interne, sa vedem in ce masura prefectul de Galati stie aceste ilegalitati. Fiindca ori stie si-si bate joc, ori nu stie. In ambele cazuri, are o problema cu functia pe care o ocupa. Eu va spun asta, in contextul in care la ultimele trei intilniri, prefectul de Galati se uita in ochii nostri senin si ne spunea, da, aveti dreptate, haideti sa gasim o solutie sa o rezolvam. Primaria Galati a emis un act ilegal, iar Prefectura trebuia imediat sa ia masuri"
Si Tudose este de parere ca exceptia ridicata de autoritatile galatene este neintemeiata: "Exceptia ridicata de ei nu este intemeiata. Termenul in ceea ce priveste cladirile ridicate ilegal este mult mai mare. Actele administrative emise sint lovite de nulitate absoluta. Legal, la instanta, nu ca am avea sanse sa cistigam, ci, intr-o justitie corecta, ar trebui sa cistigam. Lucrurile ar fi mai complicate, chiar, pentru ca eu spun ca acei care le-au semnat nu pot invoca nicidecum necunoasterea legii. Cum poti sa spui ca un secretar dintr-o primarie, un jurist dintr-un Consiliu Judetean sau dintr-o Prefectura, nu stiu acest lucru? Daca-i trezesti noaptea din somn, la ora 2 noaptea, iti poate spune ca este un lucru ilegal sa emiti autorizatie de constructie pe jurisdictia altui judet. Este o situatie absolut strigatoare la cer, din punct de vedere juridic, si pentru faptul ca au fost mutati oameni acolo, nu au buletine, cum li s-a facut deschiderea la alimentarea cu curent, deci sirul de ilegalitati este ca un domino, vor cadea in cascada, una peste alta. O multime de oameni si-au asumat o multime de riscuri. Daca tine de trei ani, de patru ani, ei au impresia ca tine la nesfirsit, si se merge pe ideea; ce o sa faca, o sa darime cineva blocurile, o sa ia cineva tevile, o sa strice infrastructura? Nu, nu o sa faca nimeni asa ceva, terenul este in proprietatea Galatiului, dar sint constructii ilegale, iar cetatenii care s-au mutat acolo sint cetateni ai judetului Braila, deci va trebui sa aiba buletine de Braila. Sau poate ca Galatiul o sa le mai dea o alta locuinta, ca sa aiba buletine de Galati, si cartierul de aici va fi resedinta de vara. E o nebunie curata. Este facuta prost de la inceput si dusa prost mai departe, cu o ambitie demna de o cauza mai buna"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro