Gheorghe Caruz, care este presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, sustine ca aceasta este o lovitura foarte grea pentru crescatorii de porci :"Ne afecteaza foarte tare, pentru ca Romania, in aceste conditii, a deschis piata pentru carnea din UE, iar pentru noi piata este inchisa. Noi consideram ca nu este o problema normala si corecta, pentru ca aceasta pesta porcina apare si in Olanda, si in Germania, si peste tot. Se iau masuri pentru focarul respectiv si treaba merge inainte, iar la noi nu consider ca e normal ca, daca a aparut in Timisoara, intr-un complex, sa fim sanctionati doi ani de zile cei de la Braila. Noi nu am fost de acord de la inceput cu aceasta vaccinare cu marker, dar au spus ca daca nu o facem, nu ni se acorda despagubiri in caz ca apare aceasta boala si atunci noi am fost obligati sa o facem. Dar toata lumea stie ca vaccinarea cu marker nu are eficienta decit pe 75%, deci daca apare un porc bolnav intr-un complex, automat trebuie distrus tot complexul. In aceste conditii, noi solicitam sa fim ajutati in asa fel, incit sa putem exporta si noi din complexele in care nu vaccinam si nu avem aceasta boala".
Intrebat care ar fi amploarea pierderilor, Caruz a precizat: "Pierderile sint foarte mari, pentru ca procesatorii nu vor mai cumpara carne de la noi, avind in vedere ca nu au piata de desfacere si pentru tari din UE. Si nu vorbim acum numai de UE, dar daca avem pesta porcina, nici Rusia, nici Ucraina nu mai cumpara, nu putem iesi nicaieri, ni se inchid toate portile. Noi consideram ca este o bariera comerciala pusa ca noi sa nu ne putem dezvolta. Noi am solicitat la Uniunea Europeana sa se faca o compartimentizare a unitatilor si in zona unde nu s-a inregistrat pesta, sa avem posibilitatea sa exportam atit carnea, cit si preparatele de carne. Daca ne referim la pierderi, e vorba de multe milioane de euro, pentru ca neavind piata, pretul nostru va fi mult mai redus si in aceste conditii, concurenta fiind numai intr-un singur sens, fiecare unitate de crestere a porcilor poate sa inregistreze pierderi de sute de milioane. In plus, exista riscul ca unii dintre crescatori sa intre in faliment, pentru ca in aceasta perioada, pe linga faptul ca avem probleme cu seceta si cresterea exagerata a pretului la cereale, avem probleme si cu desfacerea. Carnea de porc e singurul produs din Romania la care pretul a evoluat atit de ciudat. Daca in 2004 vindeam kg de carne cu 9,8 lei, astazi il vindem cu 5 lei. Aratati-mi mie un alt produs care, in curs de doi ani, si-a pastrat pretul intact, nu mai zic de unul la care s-a injumatatit pretul, ca la noi".
Precizam ca problema pestei porcine este considerata foarte severa in special in Romania, unde au fost raportate, in luna august, mai multe focare la ferme a caror productie este destinata comertului. De asemenea, numai in prima jumatate a anului 2007 au fost identificate 164 de focare de pesta porcina la crescatorii individuale.
Autoritatea Veterinara din Romania a confirmat, numai in luna august, trei focare de pesta porcina la mai multe ferme din judetul Timis, unde au fost sacrificate in total peste 50.000 de animale.
Livrarile de carne si produse din carne de porc ale firmelor romanesti in statele membre UE sint interzise din 2003, reluarea find conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului. Cum Romania deruleaza o campanie de vaccinare, firmele si autoritatile cauta solutii pentru reluarea exporturilor, una dintre acestea fiind lohnul, care presupune ca procesatorii folosesc carne importata din statele neafectate de boala respectiva.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca Romania va solicita Comisiei Europene, dupa lichidarea focarelor de pesta porcina din judetul Timis, reluarea livrarilor de produse din carne de porc in UE, prin sistemul lohn.