Printr-o ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta din anul trecut, Guvernul a decis ca nivelul contributiei de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca sa fie de 33%, din care 9,5% pentru angajati si 23,5% pentru angajatori, iar contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca sa se ridice la 38%, din care 9,5% pentru angajati si 28,5% pentru angajatori. Contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca a fost stabilita la 28%, din care 9,5% pentru angajati si 18,5% pentru angajatori.
Contributia de asigurari sociale este calculata la fondul total de salarii brute lunare si la veniturile brute lunare ale angajatilor. Ordonanta abroga un act similar al fostului Guvern, prin care contributia de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca a fost redusa cu 1,5 puncte procentuale, de la 32,5% la 31%, contributia pentru conditii speciale de munca a fost diminuata cu 0,5 puncte, de la 37,5% la 37%, iar cota de CAS pentru conditii normale de munca a fost mentinuta la 27,5%.
Conditiile deosebite de munca presupun un grad mare de expunere la risc a angajatilor, in timp ce locurile de munca in conditii speciale sint caracteristice unitatilor miniere, zonelor afectate de radiatii, aviatiei civile si activitatii artistice (acrobat, dresor, cascador).
Ordonanta abrogata de Guvern prevedea si acordarea unei bonificatii de 5% pentru plata cu cel putin zece zile inainte de termen a obligatiilor bugetare, precum si plata unei prime de cite 1.000 euro firmelor care angajau persoane intrate in somaj de cel putin trei luni.