consilierului brailean Petre Candidatu, care este de parere ca trebuie lamurit misterul presupusei statui ecvestre a lui Carol I, ce ar fi fost ingropata undeva linga Palatul Agriculturii, cu zeci de ani in urma.
Misterul statuii despre care se povesteste ca ar fi fost ingropata in perioada razboiului, cind rusii isi stabilisera in cladire cartierul general, este dezbatut de peste 20 ani. De-a lungul timpului, au fost demarate sapaturi in zona, au fost folosite si aparate cu ultrasunete, insa totul a fost in zadar: nu s-a descoperit nici cel mai mic semn al vreunei bucati mari de metal, ingropate acolo. Ultimul care a ridicat aceasta problema, zilele trecute, a fost consilierul judetean Petre Candidatu, care este sigur ca monumentul il reprezinta pe regele Carol I si ca se afla in pamint, in fata Palatului Agriculturii. "Trebuie sa facem tot posibilul sa scoatem statuia regelui Carol din fata Directiei Agricole. Am vazut-o personal, desi eu nu sint brailean, nu am activat in perioada aceea, ca sa demolam statuile, dar intimplarea a facut ca in 1977 sa vad statuia respectiva. S-a incercat o data sa fie scoasa cu excavatorul, dar asa nu se poate, intr-o parte sapa, in alta parte se prabusea la loc... Trebuie sa lucram manual, eventual cu oamenii cu care se lucreaza si la Muzeu. Lucrarea se poate face in citeva zile".
In ceea ce-l priveste, directorul Muzeului, Ionel Cindea, are mari dubii ca statuia il reprezinta pe regele Carol I. El considera insa ca daca este asa, si daca statuia ar fi gasita, ar fi descoperirea secolului: "Referitor la chestiunea preupusei existente, in zona Palatului Agriculturii, a statuii ecvestre a regelui Carol I, facuta la sfirsitul secolului XIX si care a stat in Piata Carol: personal, cred daca un lucru ca asta ar fi descoperit, ar face senzatie. Spun asta pentru ca, din cite stiu, Primaria capitalei si Ministerul Culturii au demarat deja un proiect si s-a comandat un grup statuar cu Carol, probabil tot de factura celui despre care vorbim noi. Daca noi am gasi aceasta statuie ecvestra a lui Carol I, ar fi descoperirea secolului. Ma indoiesc insa, pentru ca din cite stim, aici a fost doar bustul ministrului Agriculturii, cel care a pus piatra de temelie la Palatul Agriculturii. In ce priveste costurile, asta inseamna o cercetare arheologica. Daca exista un suport financiar pentru o astfel de cercetare, noi ne apucam imediat de treaba".
"Sa sapam in ideea ca s-ar putea sa fie pe undeva, nu stim pe unde, ceva, nu stim sigur ce, mi se pare hazardat"
Senatorul PSD de Braila Aurel Simionescu considera hazardant sa se discute din nou despre sapaturi in fata Palatului Agriculturii, in cautarea presupusei statui a regelui Carol I, in conditiile in care nu se stie cu certitudine ca aceasta exista cu adevarat si daca se afla ingropata acolo. El isi aminteste ca si pe vremea cind era presedinte al Consiliului Judetean mai venea cite cineva cu ideea sa se dezgroape statuia, insa isi aminteste la fel de bine ca, pina acum, nu s-a putut dovedi in nici un fel existenta ei in adincurile pamintului, in zona Palatului Agriculturii, astfel incit, deocamdata, povestea ramine la stadiul de legenda: "Atunci cind a fost prima data vorba despre aceasta chestiune, cei de la Protectia Civila au adus niste aparate de detectare a metalelor si au umblat prin toata zona, iar aparatele nu au dat nici un semnal cit de cit semnificativ ca s-ar gasi o masa de metal acolo. In aceste conditii, am inchis subiectul, pentru ca daca acolo este ceea ce se spune, acolo ar trebui sa se faca o groapa destul de mare in mijlocul orasului. De aceea s-a renuntat la aceasta idee. Sa vedem, daca intre timp au aparut alte metode pentru detectarea existentei unei astfel de statui - pentru ca sint 4-5 ani de atunci - poate ar fi interesant de vazut, dar altfel, sa sapam in ideea ca s-ar putea sa fie pe undeva, nu stim pe unde, ceva, nu stim sigur ce, mi se pare hazardata".
Simionescu povesteste ca a aflat cite ceva despre statuia respectiva de la mama sa, care nu stie insa sigur ca monumentul l-ar fi infatisat pe regele Carol I: "Eu am intrebat-o pe mama mea, care era la Liceul Murgoci si trecea prin zona, si mi-a povestit ca acolo a fost o statuie cu un barbat impozant, cu mustati si chipiu, iar cind au venit rusii, la razboi, au stabilit comendurirea in Casa Agronomului. Au ridicat un gard inalt in jurul cladirii, iar la final, cind a fost dat gardul jos, nu mai exista statuia. Nu se stie cine a luat-o si ce s-a intimplat cu ea, daca a fost ingropata sau nu si unde anume".
Si deputatul Mihai Tudose are amintiri, pe aceasta tema, dar dinspre partea tatalui: "Tata a lucrat acolo, la Casa Agronomului si de la el am aflat ca au mai fost lucrari de sapaturi, inainte de 89, dar nu s-a gasit nimic. Se pare ca este foarte adinc ingropata, daca este".