• măsurile dure de austeritate propuse de Executivul condus de Ilie Bolojan au fost luate la puricat de senatorii și deputații brăileni • parlamentarii PSD au afirmat că înțeleg situația complicată actuală, însă s-au arătat nemulțumiți de unele dintre măsurile prea dure și prea rapid impuse de Guvern • deputatul SOS România Andra Claudia Constantinescu a criticat pachetul de măsuri și a subliniat că, din nou, tot greul este pus pe spinarea celor care muncesc cinstit • senatorul neafiliat (membru al Alianței Întâi România) Silviu Dorin Petrea a anunțat că grupul din care face parte a pregătit o serie de amendamente la pachetul de măsuri propuse de Guvern • liderii PNL și AUR Brăila nu au putut fi contactați pentru a-și expune punctul de vedere
Pachetul de măsuri dure pe care îl propune Guvernul Ilie Bolojan pentru România în următoarea perioadă a generat păreri împărțite la nivelul parlamentarilor Județului Brăila. Cei mai mulți dintre deputații și senatorii care le-au răspuns redactorilor ”Obiectiv – Vocea Brăilei” în legătură cu acest subiect, au recunoscut situația dificilă în care se află România din punct de vedere economic în momentul de față, însă au venit cu o serie de propuneri care ar mai fi ”îmblânzit” puțin șocul cu care se vor confrunta românii în următoarele luni. Întrebați dacă din punctul lor de vedere măsurile Guvernului Bolojan sunt bune pentru țară și rugați să argumenteze, dar și să precizeze câteva propuneri pe care le-ar fi considerat mai bune pentru a salva România din situația complicată actuală, parlamentarii brăileni au venit cu o serie de variante alternativă la ceea ce intenționează actualul Executiv, dar și cu multe critici. Singurii care nu au răspuns apelurilor jurnaliștilor după ce au primit mesaje cu subiectul mai sus menționat au fost președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa și liderul AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea. În ciuda încercărilor repetate ale redactorilor ”Obiectiv – Vocea Brăilei” de a obține un punct de vedere de la cei doi, din păcate, nu au putut fi contactați.
Iată ce păreri au afișat parlamentarii Brăilei despre măsurile ce urmează să afecteze viețile tuturor românilor în viitorul apropiat.
Deputatul PSD Doinița Ciocan are nemulțumiri legate de impozitarea pensiilor și tăierile pentru transportul elevilor din mediul rural
Deputatul PSD Brăila Doinița Ciocan a afirmat că înțelege nevoia Guvernului de a adopta un pachet de măsuri fiscale cu impact imediat pentru a evita un derapaj bugetar periculos, însă cu precizarea că nu poate fi de acord cu unele dintre propunerile ce au fost făcute.
”Cred că există aspecte care puteau fi calibrate mai atent pentru a asigura echitatea socială și încrederea cetățenilor. De exemplu, introducerea unei contribuții de 10% la sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc 3.000 lei. Pentru acei pensionari care se încadrează în intervalul 3.000-4.000 lei, obligația de a plăti suplimentar reprezintă o povară care afectează major nivelul de trai al acestora. Un alt exemplu este cel al măsurilor ce vizează reducerea burselor. Sunt de acord cu restructurarea sistemului de burse - burse sociale pentru susținerea celor aflați în nevoi, burse de performanță pentru stimularea excelenței - dar și menținerea burselor tehnologice, acestea din urmă corelate cu progresul școlar. În același timp, susțin sprijinirea în continuare a transportului elevilor din mediul rural către liceele din județ. Fără acest sprijin riscăm să adâncim inechitățile din educație și să lăsăm în urmă tineri talentați, dotați, doar pentru că locuiesc în comunități”, a declarat Doinița Ciocan.
În plus, aceasta susține că măsuri precum creșterea TVA-ului standard la 21% riscă să apese pe consumul intern și să afecteze pe de o parte micile afaceri, IMM- urile, iar pe de altă parte familiile cu venituri medii și mici.
”Aș fi preferat o etapizare a acestor majorări - așa cum de altfel s-a spus inițial - și însoțirea lor cu o comunicare pe înțelesul tuturor a impactului acestei măsuri în bugetul unei familii, respectiv în bugetul național, tocmai pentru a proteja puterea de cumpărare. Mai mult, consider că această creștere a TVA-ului ar fi trebuit să fie însoțită cu măsura impozitării progresive a veniturilor cetățenilor. Cred, de asemenea, că era esențial ca pachetul să înceapă cu o reducere reală a cheltuielilor statului: limitarea indemnizațiilor excesive din companiile de stat, reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și ajustarea subvențiilor către partidele politice. Acestea ar fi transmis un semnal clar că statul însuși face sacrificii înainte de a cere cetățenilor să o facă”, a mai spus deputatul, precizând și că în opinia sa măsurile privind digitalizarea administrației sunt absolut necesare, însă că acestea ar trebui susținute, urmărite și corectate dacă nu răspund nevoilor cetățenilor și nu reduc risipa.
”Reformele fiscale sunt necesare, dar pentru a fi acceptate de societate, ele trebuie să fie percepute ca fiind echitabile și mai ales explicate”, a mai declarat aceasta.
Deputatul social-democrat Florin Mircea consideră că măsurile propuse de Guvernul Bolojan sunt bune, dar asta nu înseamnă că le consideră perfecte sau suficiente pentru a îndrepta situația. Și acesta a venit cu o serie de propuneri care în opinia sa ar mai fi ”îmbunat” puțin lucrurile.
”Era bine să știm de acum ce vor însemna și următoarele propuneri de Legi «trenuleț» și care este impactul lor asupra românilor și al României. Astăzi avem o propunere de lege, cu efecte imediate, cu impact doar asupra anumitor categorii. Discutând cu colegii dar și analizând propunerile primite din partea mai multor categorii profesionale afectate îmi dau seama că poate ar fi trebuit o consultare/analiză puțin mai atentă. Dar totuși sper, ca în urma propunerilor transmise de noi, parlamentarii PSD Brăila, dar și de ceilalți colegi, să se mai «îmbuneze» anumite condiții. România are nevoie de: reforme fiscale profunde, nu de panică bugetară; colectare mai bună a veniturilor, nu doar de reduceri de personal și tăieri cu barda; un sistem de impozitare progresiv; combaterea risipei reale, nu a investițiilor necesare. Vom vedea exact cum se vor derula lucrurile în următoarele zile și sper ca în cel mai scurt timp să primim și celelalte propuneri de măsuri pentru că și românii dar și companiile din România au nevoie de predictibilitate”, a afirmat Mircea.
Senatorul Sorin Moise: «PSD a ținut să nu se implementeze două lucruri: mărirea TVA-ului și impozitarea CASS a pensiilor de peste 3.000 lei”
Senatorul PSD Brăila Sorin Moise a afirmat că Partidul Social Democrat a avut o serie de propuneri și a insistat să nu se implementeze anumite măsuri propuse de Guvernul Bolojan, însă fără prea mare succes.
”Partidul Social Democrat a ținut să nu se implementeze două lucruri: mărirea TVA-ului și impozitarea CASS a pensiilor de peste 3.000 lei. Noi am cerut un prag minim de 4.000 lei. Adică sub acest prag să nu se umble la pensii. Din păcate, vedem că o să fie pragul la 3.000 lei. În rest, tăierea sporurilor din punctul meu de vedere ar trebui făcută pe fiecare minister, pe fiecare direcție generală în parte, pentru că sunt oameni care chiar muncesc și merită sporurile acelea. Pe de altă parte, într-adevăr sunt și sporuri acordate nejustificat pentru care nimeni nu face nimic. Deci dacă sporurile acestea au fost acordate doar ca să poată să le mărească salariul, pentru că nu aveau altă posibilitate de a majora salariul persoanelor respective, cred că soluția pe viitor ar fi o grilă de salarizare pe măsura activităților prestate. Una peste alta, acesta este momentul. Trebuie să înțelegem cu toții că niște măsuri trebuie luate. Dar chiar dacă aceste măsuri vor fi luate acum, urgent, principala temă pe care ar trebui să o aibă Guvernul în perioada următoare este eficientizarea și scăderea cheltuielilor aparatului de stat”, a afirmat Moise, cu precizarea că Executivul a fixat un procent de 5% cu care are în plan să fie reduse cheltuielile aparatului bugetar, însă în opinia sa este nevoie de un grad mai mare de încasare a veniturilor la bugetul de stat.
”Discutăm de TVA unde avem o neîncasare destul de mare, poate cea mai mare din Uniunea Europeană. Acolo trebuie accelerat un pic. ANAF-ul poate că ar trebui reorganizat astfel încât să crească gradul de încasare al TVA-ului. Și de asemenea, reorganizarea instituțiilor statului, care e începută de un an și ceva, dar din păcate foarte puține ministere au reușit efectiv să elimine direcțiile sau structurile care nu erau folositoare. Restul sunt încă în dubiu sau în proces de finalizare a reorganizării. Spun asta pentru că știu și de la Ministerul Agriculturii, unde a început încă din 2024 reorganizarea, dar nu s-a putut finaliza nici până acum. O să trebuiască, probabil, niște comasări de instituții. E nevoie. Prin comasările astea vor dispărea niște funcții de conducere care sunt plătite destul de bine. Nu vreau să dau nume sau niște sume, dar e clar că la nivel național dacă ai face în fiecare minister reorganizările și comasările de instituții s-ar face o economie destul de consistentă la bugetul de stat. La fel, Consiliile de Administrație, care multe dintre ele sunt foarte bine plătite, pentru o ședință pe lună. Și acolo trebuie umblat un pic”, a continuat fostul secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Întrebat în legătură cu supărările românilor privind faptul că pensiile speciale rămân neatinse, Sorin Moise a afirmat că în opinia sa nicio categorie nu va scăpa fără să simtă noile măsuri. Acesta a precizat că în cazul pensiilor speciale lucrurile sunt mai complicate deoarece nu se pot elimina decât printr-o modificare a legislației, care poate fi din nou atacată de Curtea Constituțională a României. Totuși senatorul a indicat că s-ar putea face o impozitare, astfel încât cei care beneficiază de pensii speciale să rămână cu ”o sumă decentă, o sumă medie a pensiilor din România”. De asemenea, sursa citată a mai indicat că se așteaptă ca majoritatea Consiliilor de Administrație, unde se cheltuie foarte mulți bani, să dispară sau să nu mai fie remunerate. La fel cum în curând ar trebui să fie reorganizări la nivelul UAT-urilor, să dispară fotolii de viceprimari în localitățile care au un anumit număr de locuitori și să existe posturi ”la comun” pentru anumite primării.
”Pe de altă parte am văzut că se discută despre eliminarea cheltuielilor de transport pentru elevii din spațiul rural. Asta este o măsură cu care eu, personal, nu sunt de acord. E clar că va fi o mare problemă și că familiile defavorizate și cu venituri mai mici nu vor mai putea să își trimită copiii la școală. Adică aici cumva poți să dai dreptate cetățenilor, care spun: bine, tai de la elevii din mediul rural banii pentru transport, dar nu vedem nimic de la pensiile speciale?!”, a conchis Moise.
SOS România nu este de acord cu măsurile Guvernului Bolojan
Deputatul SOS România Brăila Andra Claudia Constantinescu ne-a transmis că nu este de acord cu măsurile anunțate de noul Executiv condus de Ilie Bolojan. Aceasta a dorit să atragă atenția că pachetul promovat lovește, din nou, în românii care muncesc cinstit și care țin economia României ”pe umeri”. Deputatul a venit cu o serie de critici.
”Este un set de măsuri grăbite, abuzive și profund nedrepte. În loc să se elimine risipa, s-a ales calea ușoară: strângerea curelei de către cei care deja duc greul. România se îndreaptă către o nouă criză economică, iar asemenea politici o vor accelera. Reducerea veniturilor pentru salariați, antreprenori și profesioniștii onești duce inevitabil la scăderea consumului, blocarea investițiilor și falimentul multor afaceri locale. Statul nu face altceva decât să se întoarcă, ca de fiecare dată, împotriva celor care contribuie corect la buget. În loc să sacrifice populația activă, Guvernul ar fi trebuit sa adopte măsuri corecte și curajoase. Eliminarea pensiilor speciale, care nu au nicio justificare morală sau economică într-un stat care se pretinde echitabil. Tăierea subvențiilor uriașe pentru partide, care cheltuie zeci de milioane de euro anual pe propagandă, în timp ce spitalele, școlile și micii întreprinzători se zbat în lipsuri. Taxarea corectă a multinaționalelor, care profită de infrastructura și forța de muncă din România, dar își exportă profiturile în țările de origine prin mecanisme de optimizare fiscală. Este nevoie de o legislație care să limiteze aceste practici și să asigure că o parte justă din profitul obținut aici rămâne în România, contribuind la dezvoltarea locală. Un audit sever asupra companiilor de stat și instituțiilor publice, multe dintre ele devenite focare de risipă și clientelism politic”, a declarat Andra Constantinescu.
Mai mult, aceasta a atras atenția și asupra atitudinii venite dinspre Uniunea Europeană față de România, în contextul în care continuă eforturile de sprijinire a Ucrainei în detrimentul altor state membre.
”Trebuie spus clar: în timp ce românii sunt împinși la sacrificii, sprijinul financiar excesiv acordat altor state - cum este cazul Ucrainei - nu poate continua fără limite, atâta vreme cât propriul popor are de suferit. Ajutorul extern nu trebuie să fie prioritar în fața nevoilor interne. Este greșit și periculos să se construiască echilibre bugetare pe spatele celor care muncesc. România nu va ieși din criză prin austeritate impusă celor corecți, ci prin curaj politic, reforme reale și stoparea privilegiilor nejustificate. Oamenii au rate și facturi de plătit. Nu trăiesc din vorbe și promisiuni, ci din salariul muncit lună de lună. Când statul decide să le ia din venit - fie prin concedii fără plată, fie prin scumpiri mascate - nu taie din «risipă», ci din traiul de zi cu zi al unor familii deja împinse la limită. Băncile nu așteaptă, facturile nu se amână, iar copiii au nevoie zilnic de hrană, haine și școală. Aceste măsuri nu înseamnă economie. Înseamnă sacrificarea celor corecți și neprotejați", a mai punctat deputatul SOS România.
Petrea, amendamente la proiectul Guvernului
Senator din grupul parlamentarilor neafiliați (Alianța ”Întâi România”), Silviu Dorin Petrea a ținut, luni, să anunțe că, alături de alți 20 de colegi senatori și deputați, a depus mai multe amendamente la propunerea Guvernului Bolojan privind măsurile fiscal-bugetare. Acesta ne-a transmis un comentariu destul de acid legat de planurile Executivului.
”Ilie nu a înțeles NIMIC, s-a născut talent și a murit speranță! Am spus-o încă dinainte să ajungă prim-ministru că NOI, cei de alianța parlamentară «Întâi România» nu vom fi de acord cu nici o creștere de taxe și de impozite care să fie tot pe umerii cetățenilor români și a IMM-urilor naționale care au dus greul în ultimii 35 de ani! «Nu poți omorî vaca care îți dă lapte». I-am propus lui Ilie să înceapă să aplice de urgență cele 5 reforme importante pentru Salvarea reală a României! Sunt mai multe exemple în Europa și în lume în care în cazul unor crize economice majore acestea au fost rezolvate și economiile naționale au fost redresate prin reforme structurale în aparatul bugetar-financiar și în reforma administrativ-teritorială. Practic, prin reforma administrativă, «nici o primărie la mai puțin de 5.000 de locuitori» reducem numărul de primari de la 10 la unul singur, numărul de consilieri de la câteva sute la 15-20, numărul de angajați care plimbă hârtiile de câteva mii la câteva zeci! Acesta este doar un posibil scenariu, dar adevărul confirmat de ministrul dezvoltării este că 75% din primăriile actuale din România sunt astăzi în faliment și nu își pot plăti nici măcar salariile. Ilie a propus IMM-urilor românești impozit pe dividende de 16%, în timp ce NOI, de la Alianță «Întâi România» am propus revenirea la impozitul de 5% pentru a păstra capitalul românesc în țară și pentru a nu alunga investitorii români din economia națională!”, a declarat Petrea.
Senatorul a adăugat că nu vede de ce vreun atreprenor ar mai dori să facă afaceri în România, în contextul în care în Bulgaria impozitul pe profit este de 10% (nu 16%) și impozitul pe dividende este 5% (nu 16%).
”I-am transmis lui Ilie: «Luați-vă mâna de pe copiii și studenții noștri», nu mai încercați să le luați avantajele pe care le merită, bursele și abonamentele de transport în comun și pe CFR. Aplicați cu adevărat reforma în educație și schimbați paradigma astfel încât presiunea să fie pe profesori, pentru că ei trebuie să se ocupe de educația copiilor noștri și nu mutați permanent problemele din educație doar pe elevi și studenți! În Constituție totul este foarte clar și nici un guvern nu a aplicat Art. 32 – Dreptul la învăţătură. (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor și tinerilor ce provin din familii defavorizate și celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii”, a mai precizat Petrea.
Mai mult, senatorul a mai adăugat că premierul îi ”jignește și îi umilește pe seniorii României, care au clădit cu truda lor o țară puternică” și că pe lângă impozitul pe venit de 10% va aplica și CASS de 10%, micșorându-le pensiile celor care iau peste 3.000 lei, ”pe care el le numește ostentativ «Pensii mari».
”Ilie devine astfel cea mai mare dezamăgire a românilor în mai puțin de o lună de activitate guvernamentală!”, a conchis Petrea.