CE va adopta raportul pe justiţie în această lună | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CE va adopta raportul pe justiţie în această lună

Comisia Europeană intenţionează să adopte şi să prezinte în a doua jumătate a acestei luni raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România, a anunţat vineri Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reprezentantul executivului CE a dezminţit astfel informaţiile „pe surse" apărute la Bucureşti care avansau ideea amânării până în luna septembrie a raportului CE din cadrul MCV. Documentul este elaborat de Secretariatul General al Comisiei Europene.

Comisia Europeană şi-a exprimat însă îngrijorarea faţă de recentele evenimente de la Bucureşti şi mai cu seamă faţă de acţiunile USL la adresa unor instituţii ale statului. „Comisia este îngrijorată de actualele evoluţii din România, în special de măsurile care par să reducă puterile eficiente ale unor instituţii independente, precum Curtea Constituţională. Supremaţia legii, controalele şi echilibrele democratice şi independenţa sistemului judiciar sunt piloni ai democraţiei europene şi indispensabile pentru încredere mutuală în interiorul Uniunii Europene. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori", se precizează în declaraţia CE, citită de purtătorul de cuvânt Olivier Bailly.

Bailly a explicat că executivul UE este preocupat şi de maniera rapidă în care au fost adoptate măsurile respective de către Bucureşti. ''Există o serie de evenimente şi decizii juridice luate în România în ultimele săptămâni. Suntem îngrijoraţi de succesiunea acestor evenimente, nu de unul anume, şi de maniera rapidă în care au fost adoptate'' respectivele decizii, a spus reprezentantul CE, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist în conferinţa de presă cotidiană.

Comisia Europeană lasă să se înţeleagă că raportul MCV ar putea avea o concluzie diferită faţă de cea iniţială, care se anunţa chiar una favorabilă, şi că ultimele evoluţii ar putea distruge tot ce s-a creat în ultimii ani în privinţa justiţiei româneşti. „Comisia deja analizează reforma sistemului judiciar şi măsurile anti-corupţie, în contextul Mecanismului de cooperare şi verificare. În prezent ea finalizează un raport ce rezumă cinci ani de muncă pentru a trata aceste probleme din România. Evoluţiile recente pot expune riscului progresele realizate în cursul anilor", arată CE.

În cadrul MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană elaborează în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice. Raportul CE din această lună va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană.

De concluziile acestui raport va depinde şi decizia de acceptare a României în Spaţiul Schengen.

„Preşedintele Comisiei Europene a vorbit astăzi (vineri - n.r.) cu premierul României şi a exprimat îngrijorările Comisiei. Premierul (Victor) Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Barroso pentru a discuta aceste chestiuni. în acelaşi timp, analiza situaţiei de către Comisie va continua şi vor urma alte contacte între Comisie şi autorităţile române", se mai spune în declaraţia CE., potrivit textului integral al declaraţiei executivului comunitar.

Ieri, şi guvernul Germaniei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România. Guvernul german îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia politică din România, a declarat purtătorul de cuvânt
„Aşa cum ştiţi fără îndoială, guvernul Ponta a întreprins modificări ale legii Curţii Constituţionale. Este un demers faţă de care guvernul federal este foarte îngrijorat", a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.
„Guvernul federal are îndoieli serioase faţă de legitimitatea măsurilor luate de guvernul Ponta", a adăugat el.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro