Mergi la conţinutul principal

Recalcularea pensiilor întârzie: sistemul e încă în teste. Aproximativ 463.000 de pensionari așteaptă banii promiși

Aproximativ 463.000 de pensionari așteaptă de luni bune aplicarea recalculării pensiilor, care ar trebui să le aducă venituri mai mari datorită includerii unor sporuri și venituri nepermanente. Deși autoritățile promiseseră finalizarea procesului în luna martie, aplicația care face recalcularea se află abia acum în faza de testare.

Pensionarii care au depus documente suplimentare pentru a-și valorifica veniturile nepermanente, precum sporuri, bonusuri sau alte sume care nu erau luate în calcul conform legislației anterioare, vor trebui să mai aștepte. Procesul de recalculare a pensiilor este întârziat cu cel puțin patru luni.
Ini
țial, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) estima că sistemul informatic dedicat acestei proceduri va fi gata în luna martie. Cu toate acestea, aplicația nu este încă funcțională la nivel național, ci se află în continuare în etapa de testare la casele teritoriale de pensii.
„Dorim să ne asigurăm că această aplica
ție răspunde tuturor cerințelor, acoperă toate situațiile care rezultă din dosarele concrete, dosare care reflectă viața, activitatea și veniturile realizate de aceste persoane, pentru că vorbim de valorificarea veniturilor nepermanente care, potrivit legislației anterioare, nu se valorificau în calculul pensiei”, a explicat Angelica Mihail, director de comunicare al CNPP.
Este vorba despre un număr semnificativ de persoane, aproximativ 463.000 de pensionari, care au depus acte justificative pentru a dovedi aceste venituri, după un proces complicat
și adesea anevoios.
Conform procedurii, în momentul în care decizia de recalculare este emisă
și ajunge la beneficiar, plata diferențelor se face retroactiv în luna următoare.
Până atunci, însă, oamenii trebuie să mai a
ștepte ca sistemul informatic să funcționeze corespunzător și să fie extins la nivelul tuturor caselor de pensii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro