Cea mai bună dietă pentru un regim de viaţă sănătos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cea mai bună dietă pentru un regim de viaţă sănătos

Dieta DASH, bogată în legume, cereale integrale şi produse lactate cu conţinuturi scăzute de grăsimi, a ocupat primul loc în topul general al celor mai bune diete din lume pentru al cincilea an consecutiv, depăşind dieta Weight Watchers şi dieta mediteraneană, informează Reuters, citată de mediafax.ro.
Dieta DASH, care determină o scădere a tensiunii arteriale fără administrarea de medicamente, a fost aleasă de un grup de experţi în sănătate drept cea mai bună dietă pentru persoanele diagnosticate cu diabet şi, totodată, cea mai bună soluţie pentru o alimentaţie sănătoasă, după cum a anunţat publicaţia americană News & World Report.

Cea mai bună dietă de slăbit

În schimb, Weight Watchers şi-a păstrat primul loc în topul specializat al celor mai bune diete ce vizează scăderea în greutate, fiind urmată de dieta slab calorică HMR (Healthy Management Resources), ce constă într-un plan de înlocuire a alimentelor care îngraşă. Pe locul al treilea în acest top s-a clasat dieta Jenny Craig, care se bazează pe alimentele preparate în casă cu scopul de a elimina kilogramele în exces.
Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), care a fost concepută pentru a scădea concentraţiile de colesterol, a ocupat locul al doilea în topul general al dietelor. Locul al treilea a fost ocupat, la egalitate, de dieta mediteraneană, dieta Weight Watchers şi dieta Mayo Clinic.

Dieta Dukan, pe ultimul loc

La polul opus al clasamentului, pe ultimul loc, s-au clasat dieta Paleo, care se concentrează pe carne, peşte şi legume, şi dieta Dukan în patru paşi.
Dieta Weight Watchers, care se bazează pe un sistem de puncte atribuite alimentelor, dieta Jenny Craig şi dieta mediteraneană, care are la bază consumul de legume şi uleiul de măsline, sunt considerate dietele cel mai uşor de urmat.
Alături de DASH, dietele TLC şi mediteraneană au fost desemnate cele mai bune la categoria "alimentaţie sănătoasă".
Un grup de 24 de experţi în diete, nutriţie, obezitate, maladii cardiace, diabet şi psihologie alimentară a analizat 35 de regimuri alimentare pentru a alcătui această listă anuală publicată de News & World Report.

Ce presupune dieta DASH

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este un tip de dietă promovat de National Heart, Lung and Blood Institute din Statele Unite ale Americii, parte din National Institutes of Health, o agenţie guvernamentală din Departamentul american pentru sănătate şi servicii sociale, cu scopul de a preveni şi controla hipertensiunea. Dieta DASH este bogată în fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate sărace în grăsimi. Ea include şi carne de vită, porc, pui şi peşte, nuci şi seminţe, dar şi cantităţi foarte mici de alimente şi băuturi îndulcite cu zahăr, carne roşie şi grăsimi adăugate.
În afara efectelor sale pozitive asupra tensiunii arteriale, dieta DASH a fost concepută pentru a oferi publicului general o abordare echilibrată în privinţa obiceiurilor alimentare. Dieta DASH este recomandată de Departamentul american pentru agricultură, care o consideră unul dintre "planurile alimentare ideale" pentru cetăţenii americani.

„Pastila meselor imaginare"

Pe de altă parte, un nou medicament, denumit "pastila meselor imaginare", creat de cercetătorii americani, ar putea reprezenta o soluţie eficientă împotriva epidemiei mondiale de obezitate, informează dailymail.co.uk.
Noul medicament "păcăleşte" organismul, făcându-l să creadă că a consumat un număr mare de calorii, ca şi cum persoana în cauză ar fi terminat de mâncat o masă consistentă, relatează dailymail.co.uk.
Pastila, un veritabil ţel suprem al dieteticienilor, ar permite oamenilor să continue să mănânce alimente bogate în grăsimi, dar fără să se îngraşe.
Medicamentul reduce, de asemenea, nivelul de colesterol din organism şi ţine glicemia sub control.

Obezitatea - o problemă globală

Noua pastilă a fost creată într-o perioadă în care forurile medicale sunt extrem de îngrijorate întrucât omenirea pare să piardă lupta împotriva obezităţii.
Obezitatea a atins proporţiile unei pandemii globale, iar cel puţin 2,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza faptului că sunt supraponderale sau obeze, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aproximativ 44% din cazurile de diabet, 23% din totalul cazurilor de maladii cardiace şi între 7 şi 41 de procente din anumite tipuri de cancer sunt atribuite persoanelor supraponderale şi obeze. Tot mai mulţi oameni încearcă să slăbească apelând la intervenţii chirurgicale.
Noul medicament, denumit Fexaramine, a fost primit cu entuziasm de comunitatea internaţională.
Administrat unor şoareci care au devenit obezi în urma unui regim bogat în grăsimi, medicamentul le-a ajutat pe acele animale, împiedicându-le să se îngraşe.
Depozitele lor de grăsime s-au diminuat, concentraţiile de colesterol au scăzut, iar glicemiile lor au fost mai bine ţinute sub control.
Medicamentul a accelerat de asemenea metabolismul şi a transformat grăsimea albă, dăunătoare, care se acumulează de obicei în jurul taliei, în grăsime benefică, maronie.
În mod remarcabil, Fexaramine a făcut toate aceste lucruri fără să afecteze apetitul.
Studiul cercetătorilor americani, care speră că medicamentul lor va genera rezultate similare şi pe pacienţi umani, a fost publicat în revista Nature Medicine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro