3,2 miliarde de lei pe cazare
Asa cum reiese din datele furnizate de catre IPP Bucuresti, cei mai multi bani publici s-au cheltuit pentru cazare dar si cu indemnizatiile demnitarilor sau bugetele alocate pentru birourile parlamentare din circumscriptie. In ceea ce priveste cazarea, trebuie mentionat ca alesii nostri au stat la hotel sau cu chirie, cele mai mari sume fiind alocate, evident, pentru cei care au ales varianta "hotel". Concret, doar pentru Mihai Tudose si Gabriel Sandu casieria Camerei Deputatilor a virat in contul unitatilor specializate de cazare suma exorbitanta de 320.000 lei adica 3,2 miliarde de lei vechi. Mult mai "economi", Daniela Buruiana si Horia Vasioiu au ales sa stea in gazda atunci cind au fost in interes de serviciu in Bucuresti, celor doi fiindu-le decontate cite jumatate de miliard de lei vechi. Cel mai avantajat a fost insa bucuresteanul Alin Teodorescu, in cazul sau nefiind nevoie decit de decontarea cazarii in putinele ocazii in care a dat prin circumscriptia Braila. Chiar si asa, pentru cazarea in hotelurile brailene unde ar fi poposit atunci cind a venit in vizita la alegatorii sai, bonurile de decont cumulate la camera Deputatilor au totalizat aproape 200 de milioane de lei vechi. Un calcul simplu indica faptul ca, la un cost maxim de 2 milioane de lei vechi pe noapte, ar rezulta ca a dormit in Braila cel putin 100 de nopti, desi absenta sa in teritoriu este de notorietate. "Se cheltuie mai mult la cazarea parlamentarilor in hoteluri decit in alte spatii din Bucuresti. Costurile insumate dau cifre care justifica reluarea discutiei referitoare la oportunitatea construirii unui hotel special cu aceasta destinatie", ne-a declarat Doru Frantescu, coordonator programe in cadrul IPP Bucuresti.
Indemnizatii de sute de milioane
Indemnizatiile deputatilor, un alt capitol fierbinte din raportul IPP, au scos 3,8 miliarde de lei vechi net din bugetul Camerei inferioare a Parlamentului. De mentionat este ca indemnizatia primita poate fi, din punct de vedere contabil, asimilata unui salariu lunar. Ea se acorda pentru actiunile efectuate de parlamentari in exercitarea mandatelor lor, iar valoarea ei depinde de functia pe care fiecare demnitar o ocupa. Astfel, PSD-istul Mihai Tudose care este presedinte al Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a primit in prima jumatate de mandat indemnizatii insumind circa 814 milioane de lei vechi, de unde rezulta un venit lunar de aproximativ 35 milioane de lei. In ceea ce o priveste pe Daniela Buruiana, secretar al mai multor comisii parlamentare, indemnizatia neta in perioada monitorizata (decembrie 2004 - octombrie 2006) a fost de 751 de milioane de lei vechi adica 32 milioane de lei vechi lunar. Mai "modesti", ceilalti 3 deputati (Horia Vasioiu, Gabriel Sandu si Alin Teodorescu) le urmeaza cu o medie lunara de 30 milioane de lei vechi. Dar asta nu e tot intrucit, pe linga aceste sume, li se acorda si o suma forfetara, ca sprijin financiar de la bugetul de stat pentru activitatea parlamentarilor in circumscriptii, cu destinatie precisa: gestionarea biroului din teritoriu. Astfel, demnitarii de Braila au primit sume forfetare intre 965 milioane si 873 milioane de lei vechi, cel mai mare buget fiind alocat biroului parlamentar al lui Horia Vasioiu cu 4 angajati, in timp ce pentru gestionarea biroului PRM-istei Daniela Buruiana au fost repartizate 873 de milioane, desi nici macar membrii filialei locale a PRM nu au vazut-o la ochi de ani buni pe deputata Buruiana.
In editia de miine o sa aflati numele deputatului care a petrecut cele mai multe zile in strainatate, citi bani necuveniti au incasat alesii nostri si sumele exorbitante alocate cu titlu de diurna care au intrat in buzunarele de popa de tara ale demnitarilor de Braila.